Sesetengah Republikan Mahu Kurang Bantuan untuk Ukraine dan Lebih untuk Taiwan—Tetapi Taiwan Tidak

Mike Collins speaks to reporters

WASHINGTON — Bagi Rep. Mike Collins, China adalah ancaman yang lebih besar kepada Amerika Syarikat berbanding Rusia. Jadi ahli Kongres Republikan dari Georgia ini telah mengundi menentang memberikan bantuan tentera kepada Ukraine ketika dia menyokong untuk melakukan lebih banyak perkara untuk melengkapkan Taiwan, pulau yang memerintah sendiri yang berisiko agresi tentera dari Beijing.

Bagi Collins dan ahli-ahli kongres Republikan yang lain, Taiwan dan Ukraine secara berkesan adalah pesaing untuk kolam bantuan tentera AS yang terhad. Tetapi itu tidak semestinya bagaimana Taiwan dan banyak penyokongnya melihatnya. Mereka melihat nasib Taiwan sebagai berkait rapat dengan Ukraine ketika ia berjuang untuk menolak serangan Rusia.

Mereka berkata China sedang memerhatikan dengan teliti untuk melihat sama ada Amerika Syarikat mempunyai ketahanan politik untuk menyokong sekutu dalam perang yang panjang dan mahal. Bantuan AS kepada Ukraine juga telah menyebabkan pengeluar senjata meningkatkan pengeluaran — sesuatu yang boleh memberi manfaat kepada Taiwan dalam pertembungan dengan China.

“Kelangsungan hidup Ukraine adalah kelangsungan hidup Taiwan. Kejayaan Ukraine adalah kejayaan Taiwan,” diplomat Taiwan di AS, Hsiao Bi-Khim, berkata pada Mei di Sedona Forum yang dianjurkan oleh McCain Institute.

Namun, Taiwan telah berhati-hati untuk tidak menimbang dalam perdebatan AS mengenai pembiayaan berterusan untuk Ukraine, yang telah menjadi isu politik yang memecahbelahkan selepas pada mulanya mendapat sokongan bipartisan yang kuat.

Ditanya mengenai Kongres mengeluarkan bantuan Ukraine daripada langkah perbelanjaan sementara yang mencegah penutupan kerajaan AS pada 1 Oktober, pejabat diplomatik Taiwan memberi respons dengan penuh pertimbangan.

“Taiwan bersyukur kerana mempunyai sokongan bipartisan yang kukuh daripada AS. Kami akan terus bekerjasama dengan AS untuk mengekalkan keamanan dan kestabilan Selat Taiwan,” kata Pejabat Perwakilan Ekonomi dan Kebudayaan Taipei dalam kenyataan yang dihantar melalui e-mel kepada The Associated Press.

Namun, keengganan Kongres untuk memasukkan bantuan itu membunyikan “loceng amaran” di Taiwan. kata Bonnie Glaser, pengarah urusan program Indo-Pasifik di German Marshall Fund. Dia mencatat bahawa kerajaan Taiwan “telah berhujah bahawa kemenangan Ukraine adalah eksistensi bagi Taiwan.”

“Kebimbangan ini wujud walaupun kebanyakan Republikan yang ingin mengakhiri sokongan AS untuk Ukraine masih sangat pro-Taiwan dan bersedia untuk melakukan lebih banyak untuk membantu mempertahankan Taiwan,” katanya.

Taiwan adalah isu yang paling rumit dalam hubungan AS-China yang renggang. Beijing mendakwa kedaulatan ke atas pulau itu, yang terletak kira-kira 100 batu (160 kilometer) dari pantai tenggara daratan, dan bersumpah untuk merampasnya, dengan kekerasan jika perlu, untuk mencapai penyatuan semula kebangsaan. Amerika Syarikat menginginkan penyelesaian damai dan mempunyai perjanjian keselamatan dengan pulau itu, membekalkannya dengan perkakasan dan teknologi tentera untuk mencegah sebarang rampasan paksa oleh Beijing.

Tindakan tentera China berhampiran pulau itu telah meniupkan kebimbangan serangan bersenjata. Presiden Joe Biden telah berkata dia akan menghantar tentera untuk mempertahankan Taiwan jika berlaku perang, sementara Presiden China Xi Jinping telah menuntut AS menghormati “kedaulatan dan integriti wilayah” negaranya.

Collins melakukan lawatan luar negara pertamanya sebagai ahli kongres ke Taiwan. Apabila dia kembali, dia menyeru penghantaran senjata tepat pada masanya ke pulau itu, terutamanya kerana sehingga $19 bilion nilai senjata yang dijual kepada Taiwan telah ditangguhkan.

“Kelewatan ini terutamanya disebabkan oleh tunggakan pembuatan AS dan pentadbiran Biden yang tidak fokus dengan penghantaran senjata ke Ukraine didahulukan berbanding Taiwan,” kata Collin. “Kita mesti serius menawarkan sokongan kepada sekutu kita Taiwan kerana pada akhirnya apabila datang kepada menangani China, kepentingan kita selaras.”

Bradley Bowman, pengarah kanan Pusat Kuasa Tentera dan Politik di Foundation for Defense of Democracies, tidak bersetuju dengan logik itu.

“Ini bukan permainan sifar,” katanya. “Taiwan menyokong bantuan AS kepada Ukraine. Mereka faham bahawa mesej pencegahan berkesan.”

Dan pada tahap praktikal, kata Bowman, bantuan untuk Ukraine sedang membantu AS memperluaskan pengeluaran senjatanya, yang akan memberi manfaat kepada Taiwan dan meningkatkan kesiapsiagaan tentera AS.

Rep. Michael McCaul, seorang Republikan Texas yang pada April memimpin delegasi kongres ke Taiwan sebagai pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar House, berkata sokongan untuk pulau itu tidak berkurangan di Capitol Hill.

“Sepanjang perbualan mengenai bantuan kepada Ukraine, saya tidak mendengar seorang pun menyerang Taiwan,” kata McCaul baru-baru ini dalam sambutan Hari Kebangsaan yang dianjurkan oleh pejabat perwakilan Taiwan di Washington.

Glaser berkata kepimpinan China tidak mungkin mengabaikan sokongan AS untuk Taiwan, walaupun sokongan AS untuk Ukraine sedang merosot, tetapi kemungkinan akan mengeksploitasi sebarang kegagalan untuk membiayai Ukraine dalam kempen dezinformasi untuk menanam keraguan di kalangan rakyat Taiwan mengenai komitmen AS untuk mempertahankan mereka.

Dalam sebuah kiriman media sosial bulan ini, Hu Xijin, ketua editor Global Times milik Parti Komunis yang bersara dan kini seorang komentator politik, berkata kebanyakan campur tangan tentera AS di luar negara telah “membusuk” jika AS gagal mencapai kemenangan pantas.