Serigala di taman negara Belanda boleh ditembak dengan senjata peluru cat untuk menakut-nakuti mereka, mahkamah berputusan

(SeaPRwire) –   Mahkamah Belanda memutuskan pada Rabu bahawa pihak berkuasa boleh menggunakan senjata paintball untuk menembak serigala di taman negara popular untuk menakut-nakutkan mereka selepas sekurang-kurangnya satu haiwan itu mula mendekati pengunjung manusia.

Keputusan itu merupakan kemenangan untuk wilayah timur Gelderland, yang telah cuba untuk menakut-nakutkan serigala liar menggunakan senjata paintball. Serigala dilindungi di Belanda dan tidak boleh diburu.

Pertubuhan yang menentang rancangan itu berkata ia akan merayu keputusan itu.

Dua abad selepas serigala diburu kepupusan di Belanda, haiwan itu secara rasmi kembali ke negara itu pada tahun 2019 apabila pasangan serigala menyeberangi sempadan dari Jerman dan melahirkan tiga anak di tanah Belanda.

Suruhanjaya Eropah mengumumkan tahun lalu bahawa ia sedang mempertimbangkan untuk mengehadkan langkah perlindungan untuk haiwan itu berikutan kebimbangan petani tentang ternakan mereka.

Pakar dan kumpulan alam sekitar menganggarkan sehingga 19,000 serigala mungkin wujud di 27 negara anggota EU, dengan populasi lebih daripada 1,000 dipercayai wujud di Bulgaria, Greece, Itali, Poland, Romania dan Sepanyol.

Mahkamah Daerah Belanda Tengah berkata dalam keputusannya bahawa seekor serigala betina di Taman Negara Hoge Veluwe telah dilihat mendekati pejalan kaki dan penunggang basikal, mempamerkan apa yang dipanggilnya “tingkah laku tidak semula jadi”.

Taman itu merupakan destinasi popular untuk pejalan kaki dan penunggang basikal dan juga merupakan rumah kepada galeri seni terkemuka dunia, Muzium Kröller-Müller. Ia juga merupakan rumah kepada haiwan termasuk rusa, kambing gunung dan babi hutan. Haiwan-haiwan itu telah diserang berulang kali oleh serigala dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Taman itu baru-baru ini memuat naik rakaman video di Instagram yang dikatakannya menunjukkan pertembungan antara dua kumpulan serigala – satu di dalam taman berpagar dan satu lagi di luar.

Pakar yang memberikan keterangan kepada mahkamah bagi pihak wilayah berkata bahawa serigala betina itu “semakin berani”, kata kenyataan itu.

“Pakar menyimpulkan bahawa tingkah laku tidak semula jadi ini membawa ancaman serius kepada keselamatan awam. Fakta bahawa serigala kelihatan semakin kurang takut kepada manusia tidak bermakna bahawa haiwan itu tidak boleh menjadi agresif dan menggigit,” tambahnya.

Belum jelas bila pihak berkuasa akan mula menggunakan senjata paintball untuk menargetkan serigala di taman itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.