Serangan Mengejutkan Israel dan Timur Tengah Terbalik

Seorang Israel berlari ke tempat perlindungan di Ashkelon pada 7 Okt

Rujukan yang jelas dan bertujuan untuk serangan kejutan yang menggugat Israel pada 7 Okt adalah Perang Oktober 1973, serangan tentera Arab yang memusnahkan yang dilancarkan tepat 50 tahun yang lalu, ditambah satu hari. Ini adalah kali terakhir orang Israel terbangun dengan serangan yang mengubah kehidupan yang tidak dilihat oleh perisikan mereka, dan juga kali terakhir mereka mendapati diri mereka, secara rasmi, dalam “perang”.

Analogi lain mungkin adalah Serangan Tet, serangan kejutan Viet Cong 1968 yang mengubah haluan Perang Vietnam. Seperti serbuan Hamas dari Jalur Gaza, ia meletus pada pagi cuti dan kelihatan di mana-mana sekaligus; ia menunjukkan keupayaan yang tidak dijangka dalam pasukan gerila; ia seketika mengatasi tentera yang jauh lebih unggul; dan ia menghasilkan imej yang mencabar anggapan asas mengenai konflik yang telah berlarutan selama bertahun-tahun.

Di Israel, anggapan yang dipertikaikan adalah bahawa konfliknya dengan orang Palestin boleh “diurus” dan bukannya diselesaikan. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu hampir menafikan anggapan itu ketika beliau menghadap kamera di Kirya, pencakar langit Kementerian Pertahanan di pusat bandar Tel Aviv: konflik yang akan datang bermaksud negara itu berada “bukan dalam operasi. Bukan pusingan. Dalam perang.”

Dan seperti Perang Oktober dan Serangan Tet, serbuan Hamas dan akibatnya memaksa penilaian semula di seluruh dunia juga, ketika pemimpin politik dan tentera dari Washington hingga Beijing menimbang kemungkinan hasil perang itu. Serangan itu menghentikan, dan mungkin membunuh, harapan perjanjian damai antara Israel dan Arab Saudi yang bergantung pada akquiescen orang Palestin yang diduduki terhadap status quo. Ia mempersoalkan harapan lama Amerika bahawa ia akan dapat menumpukan perhatian jauh dari Timur Tengah, dan ia menetapkan semula persaingan antara kuasa global di rantau itu. Sekali lagi, dunia mendapati masa depan geopolitik bergantung secara besar kepada Israel dan orang Palestin.

Pertempuran singkat dan tidak seimbang dengan militan Gaza, biasanya diperangi dengan drone atau jet pejuang, telah menjadi begitu kerap sehingga pegawai Israel telah merujuk kepadanya, dalam nada geli, sebagai tugas rutin pemilik rumah: “memotong rumput,” kata mereka. Memangkas adalah komponen yang paling ketara secara ketenteraan dalam “menguruskan konflik,” yang telah menjadi pendekatan menyeluruh selama berdekad-dekad. Strategi itu menganggap bahawa tidak ada penyelesaian politik untuk pertikaian orang Yahudi Israel dengan orang Palestin, kedua-duanya menginginkan tanah yang sama. Yang terbaik yang boleh dilakukan adalah mengurungnya.

Di bukit-bukit Tebing Barat, yang dikongsi 3 juta orang Palestin dengan sekitar 500,000 peneroka Yahudi, sebahagian besar pengurusan itu disumberluarkan kepada peralatan keselamatan dalaman yang tangguh yang melapor kepada Presiden Otoriti Kebangsaan Palestin Mahmoud Abbas. Juga dikenali sebagai Abu Mazen, Abbas, kini berusia 87 tahun, bertaruh bahawa menundukkan perlawanan ganas (yang, dengan mudah, juga bermaksud menundukkan Hamas, saingan kepada parti Fatah Abbas) akan menghasilkan rundingan yang berakhir dengan negara Palestin. Taruhan itu tidak membayar.

Tidak lagi ada peneroka Yahudi di antara 2.2 juta orang Palestin yang sesak di Jalur Gaza. Mereka berangkat, bersama tentera Israel, pada tahun 2005. Kebanyakan masa sejak itu, enklaf itu telah diperintah oleh Hamas, atau Gerakan Perlawanan Islam, dan disegel oleh Israel. Seperti di Tebing Barat, Israel mengawal bekalan kuasa, sistem telefon, dan sebahagian besar ekonomi Gaza, tetapi telah terbukti lebih sukar dikendalikan. Kemiskinan endemik, dan populasi belia tiada pilihan untuk keluar. Keselamatan Israel bergantung secara besar kepada pagar dan tembok yang digerudi pejuang Hamas pada tahun 2014, dan pada pagi 7 Okt menarik turun dan terbang melayang.

Adegan yang berikut terukir dalam jiwa orang Israel yang sudah memiliki, bersama tentera paling kuat di rantau ini, reservoir trauma yang mendalam. Dalam jam-jam pagi kacau bilau sabat, semuanya dikuasai: Angkatan Pertahanan Israel yang membentuk teras masyarakat Israel, bateri Iron Dome yang biasanya melindungi penduduk awam, dan rasa keselamatan yang hampir mewah yang membawa ratusan orang muda ke pesta semalaman di padang pasir di mana peluncur layang-layang mendarat dan membuka tembakan. Sebahagian daripada pemuda dan pemudi ketakutan itu berakhir di kalangan kira-kira 100 tebusan, muda dan tua, orang Israel dan warga asing, dibawa sebagai tebusan ke Gaza.

Penculikan, termasuk mayat, adalah taktik perang asimetri yang dihadapi Israel, menawarkan leverage rundingan dari serangan henti-lari. Seperti kematian awam, penculikan juga menjamin simpati Israel, dan keluasan yang luas untuk membalas; Netanyahu berjanji untuk menjadikan bahagian Gaza “reruntuhan,” walaupun bagaimana melakukannya dengan puluhan tebusan Israel dalam garisan api?

Ketika kegelapan turun pada 7 Okt, pasukan Israel menyeret kereta kebal ke selatan dan, di Gaza, telefon Palestin berdengung dengan teks dari IDF, memperingatkan mereka keluar dari bangunan yang akan dibom. Dalam sekejap, masyarakat Israel tidak lagi koyak akibat usaha Netanyahu untuk mengetepikan Mahkamah Agung. Tetapi perasaannya jauh dari biasa. Sebahagian, meraba-raba mencari titik rujukan, tidak memikirkan 1973 atau 1968, tetapi 2001. Rasanya seperti 9/11. Dalam beberapa saat, banyak perkara telah berubah. —Dengan laporan Solcyre Burga