Serangan Israel di Rafah menyebabkan 31 warga Palestin terbunuh sebelum pencerobohan darat yang dirancang

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya 31 orang Palestin, termasuk 10 kanak-kanak, terbunuh dalam serangan udara Israel di bandar Rafah di Jalur Gaza awal Sabtu ketika ia bersiap untuk menyerang darat di sana untuk menumpaskan beberapa batalion Hamas.

Tiga serangan udara membunuh 28 orang, termasuk beberapa ahli keluarga tiga, dengan mangsa termuda berusia tiga bulan, menurut pegawai kesihatan dan wartawan AP yang melihat mayat tiba di hospital.

Kemudian pada Sabtu, serangan lain membunuh tiga pegawai kanan polis awam, menurut pegawai bandar Rafah.

Israel menyatakan bahawa Rafah, yang bersempadan dengan Mesir di hujung selatan Jalur Gaza, adalah kubu Hamas terakhir yang tinggal di Gaza selepas lebih empat bulan perang. Israel melakukan serangan udara di Rafah hampir setiap hari.

Populasi Rafah berjumlah 264,000 pada awal 2022, tetapi sejak permulaan konflik, populasi telah membengkak kepada kira-kira 1.4 juta orang kerana mereka mencari perlindungan di sana, menurut Biro Statistik Pusat Palestin. Lebih separuh penduduk Gaza kini berkumpul di bandar itu dengan sesetengah kedatangan baru tinggal di khemah. Tidak jelas di mana mereka akan dapat melarikan diri seterusnya.

Pejabat Netanyahu telah memerintahkan tentera untuk membangunkan dan memusnahkan empat batalion Hamas yang dikatakan dikerahkan di sana. Netanyahu berkata beliau meminta tentera untuk merancang pemindahan beratus-ratus ribu orang dari bandar itu sebelum serangan darat.

Awal minggu ini, Netanyahu bersumpah bahawa pasukan Israel akan berjuang sehingga “kemenangan penuh”, termasuk di Rafah, selepas rundingan gencatan senjata gagal.

Jadual untuk serangan darat yang berpotensi tidak diketahui.

Pada Sabtu, Mesir memberi amaran kepada Israel akan “akibat yang sangat berbahaya” jika ia melancarkan operasi tentera di Rafah dan memanggil Majlis Keselamatan PBB untuk campur tangan.

Sekurang-kurangnya 28,000 orang Palestin telah terbunuh dan 67,600 orang lain cedera dalam serangan Israel ke atas Gaza sejak 7 Oktober, kata kementerian kesihatan di Gaza pada Sabtu, menurut Reuters.

Konflik telah berlangsung selama empat bulan dan dipicu selepas serangan kejutan oleh Hamas pada 7 Oktober, di mana militan menyeberangi sempadan dari Gaza dan

Serangan Sabtu datang hanya dua hari selepas Biden menggambarkan tindakan Israel dalam perangnya menentang Hamas sebagai “berlebihan”.

“Saya berpandangan, seperti yang anda ketahui, bahawa tindak balas dalam Jalur Gaza telah berlebihan,” kata Biden kepada wartawan di Rumah Putih.

Beliau berkata bahawa beliau telah menekan untuk perjanjian untuk menormalkan hubungan Arab Saudi-Israel, bantuan kemanusiaan yang meningkat untuk orang awam Palestin, dan penangguhan sementara dalam pertempuran untuk membenarkan pembebasan tebusan yang diambil oleh Hamas.

“Saya sedang menekan sangat keras sekarang untuk menangani gencatan senjata tebusan ini,” kata Biden. “Terdapat banyak orang yang tidak bersalah yang kelaparan, banyak orang yang tidak bersalah yang dalam kesulitan dan mati, dan ia perlu berhenti.”

The Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.