Serangan ISIS-K di Moscow serlahkan ancaman keganasan yang semakin berleluasa dari Afghanistan

(SeaPRwire) –   Serangan pengganas di dewan konsert Crocus City Moscow adalah yang pertama dalam tempoh lebih 20 tahun, mengorbankan 137 nyawa dan menyebabkan lebih 180 cedera, dan mengingatkan Rusia dan Barat bahawa ancaman daripada ISIS dan keganasan antarabangsa belum hilang.

Penjenayah, dikenal pasti oleh media Rusia sebagai warganegara Tajik, memasuki dewan konsert dengan senjata automatik dan sewenang-wenangnya melepaskan tembakan di venue berkapasiti 6,200 tempat duduk. Cabang ISIS di Afghanistan, dikenali sebagai Wilayah Khorasan ISIS (ISIS-K), mengaku bertanggungjawab terhadap serangan kejam terhadap penonton konsert.

Walaupun khalifah ISIS yang merangkumi Iraq dan Syria sebahagian besarnya dikalahkan oleh Amerika Syarikat dan sekutunya yang kebanyakannya Kurdi di sana, cabang Afghanistan ISIS telah menjadi salah satu cawangan pasca-khalifah yang paling aktif. Ia bertanggungjawab terhadap serangan bunuh diri di lapangan terbang Kabul Ogos 2021 yang mengorbankan 13 anggota perkhidmatan Amerika Syarikat ketika penarikan Amerika Syarikat dari Afghanistan.

Perhatian dunia sekali lagi tertumpu ke Afghanistan lebih dua tahun sejak Taliban menguasai semula negara itu selepas penarikan Amerika Syarikat pada 2021.

“Sepertinya ISIS-K telah mengeksploitasi penarikan Amerika Syarikat dan berjaya menarik rekrut, terutamanya dari Afghanistan dan Asia Tengah,” kata Max Abrahms, pakar keganasan dan profesor sains politik di Universiti Northeastern kepada Digital. Serangan maut di Moscow itu datang selepas ISIS mengaku bertanggungjawab terhadap dua letupan bunuh diri Januari yang mengorbankan sekurang-kurangnya 95 nyawa ketika mengenang kematian Jeneral Qassem Soleimani, ketua Pasukan Quds Pengawal Revolusi Iran, yang terbunuh dalam serangan drone Amerika Syarikat pada 2020.

Ia juga tidak mengejutkan bahawa ISIS-K akan menyerang Rusia, menurut Ivana Stradner, felo penyelidikan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi yang memberi tumpuan kepada keselamatan maklumat Rusia. Stradner memberitahu Digital bahawa tindakan Rusia di Syria dan hubungan Moscow dengan Iran juga memainkan peranan penting dalam keputusan ISIS untuk mencabar Kremlin. Rusia campur tangan dalam perang saudara Syria pada 2015 untuk menyokong rejim Assad, ketika itu di ambang kejatuhan. Perlakuan Moscow terhadap minoriti Muslim di Rusia dan peperangan kejam menentang Chechnya juga merupakan bantahan jangka panjang.

ISIS-K ditubuhkan pada 2015 dan beroperasi terutamanya di Afghanistan tetapi telah mengembangkan diri di seluruh dunia, termasuk di belakang Rusia di Asia Tengah. Ia mungkin berkongsi ideologi serupa dengan Taliban, tetapi kekal bahaya besar kepada pemerintahan mereka kerana cuba menggugat rejim dan menyerang kepentingan asing di Afghanistan.

Abrahms menyatakan banyak negara kini berdepan soalan apa yang perlu dilakukan terhadap ISIS dan rangkaian pengganas lain yang beroperasi di negara-negara tidak stabil dengan tadbir urus lemah. “Secara semula jadi, mereka akan mula berfikir lebih serius tentang mempersenjatai moderat relatif di Afghanistan dan menguatkuasakan kumpulan pemberontak lain sejauh mana mereka melabel diri sebagai anti-ISIS.” kata Abrahms.

NRF dianggap oleh sesetengah pihak sebagai unit tentangan Afghanistan paling berdaya maju, dan ia meningkatkan operasinya menentang Taliban dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Menggugat Taliban dan menubuhkan semula Republik Afghanistan kekal objektif utama NRF, tetapi mereka juga berjuang menentang ISIS-K dan rangkaian lain. Kumpulan pengganas seperti ISIS-K juga mencabar pemerintahan Taliban, tetapi tidak berhasrat menubuhkan semula Afghanistan sekular dan demokratik. Walau bagaimanapun, serangan berkoordinasi mereka di Moscow menunjukkan keupayaan kumpulan itu menyerang antarabangsa.

“Penyebaran ISIS-K adalah hasil langsung Taliban membenarkan rangkaian pengganas dan pejuang asing banjir ke Afghanistan,” kata Ali Maisam Nazary, ketua hubungan luar NRF kepada Digital.

“Kumpulan-kumpulan ini sedang mempersiapkan diri di dalam Afghanistan untuk serangan lebih besar daripada Moscow terhadap Barat dan negara-negara serantau dalam tahun-tahun akan datang,” amaran Nazary.

NRF, yang sebelumnya beroperasi di timur laut Afghanistan dan memusatkan operasinya di Lembah Panjshir, baru-baru ini membuka barisan baru di barat Afghanistan dan meningkatkan operasinya di Bandar Herat. Nazary menyatakan bahawa dalam beberapa minggu kebelakangan ini, pasukan NRF melancarkan serangan di Kabul dan akan meningkatkan usahanya bermula musim bunga dan panas ini. Operasi-operasi ini, menurut Nazary, menggambarkan sokongan meningkat untuk NRF di seluruh Afghanistan, dan menunjukkan keupayaan strategik mereka menghadapi Taliban.

Taliban biasanya mengecil-kecilkan ancaman dibawa oleh NRF dan kumpulan bersenjata lain, mendakwa mereka telah mengembalikan kestabilan ke Afghanistan sejak kejatuhan kerajaan disokong Amerika Syarikat. Walaupun NRF cepat menekankan kejayaannya dalam serangan terhadap Taliban, Penilaian Ancaman Tahunan Komuniti Intelijen Amerika Syarikat, yang dikeluarkan pada 11 Mac oleh Pejabat Pengarah Kebangsaan Intelijen, hanya secara ringkas menyebut Afghanistan. Ia menyatakan bahawa rejim Taliban telah memperkukuh kuasanya dan menindas kumpulan anti-Taliban seperti NRF dan ISIS-K.

Penilaian ancaman memberikan gambaran suram untuk masa depan kumpulan tentangan Afghanistan.

“Walau bagaimanapun, prospek jangka pendek untuk tentangan yang boleh menggugat kerajaan kekal rendah kerana bahagian besar awam Afghanistan letih dengan peperangan dan takut terhadap balasan Taliban, dan sisa bersenjata kekurangan kepimpinan kuat dan sokongan luar,” kata dokumen itu.

Kumpulan tentangan itu telah dalam kempen selama dua tahun untuk memperoleh pengiktirafan antarabangsa yang lebih besar dan sokongan untuk usahanya melawan Taliban dan ISIS-K serta berharap menganjurkan tentangan politik bersatu untuk mentadbir Afghanistan tanpa Taliban. Malangnya bagi NRF dan penyokong mereka, mereka gagal memperoleh pengiktirafan antarabangsa daripada negara lain, kekurangan sokongan kewangan luar dan telah ditinggalkan oleh Amerika Syarikat.

“Amerika Syarikat tidak menyokong konflik bersenjata lanjut di Afghanistan. Negara itu berperang selama 46 tahun. Kami tidak mahu melihat Afghanistan berperang, dan orang Afghanistan memberitahu kami mereka juga tidak mahu konflik,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri kepada Digital.

Fatemeh Aman, felo kanan tidak tetap di Institut Timur Tengah di Washington, D.C., berkata kepada Digital bahawa NRF secara besar dihormati dan mendapat simpati daripada banyak orang Afghanistan, tetapi masih belum mencukupi.

“Hanya dengan peperangan gerila dan tanpa sokongan aktif daripada penduduk, sokongan moral dan tentera luar, dan sehingga tindakan diplomasi tertentu, mungkin sukar mencapai matlamat pembebasan Afghanistan,” kata Aman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.