Serangan Drone Ukraine Berskala Besar di Crimea Memotong Kuasa, Membakar Kilang Penapisan

(SeaPRwire) –   Serangan drone Ukraine berskala besar terhadap Crimea awal Jumaat menyebabkan pemadaman kuasa di bandar Sevastopol dan membakar kilang penapisan di selatan Rusia, kata pihak berkuasa Rusia.

Serangan drone itu menandakan usaha Kyiv untuk menyerang balas semasa operasi Moskow di timur laut Ukraine, yang telah menambah tekanan ke atas pasukan Ukraine yang kurang bilangan dan persenjataan yang terpaksa menunggu penghantaran senjata dan peluru penting yang tertangguh dari rakan-rakan Barat.

Ukraine tidak mengulas mengenai serangan itu atau mendakwa bertanggungjawab terhadapnya.

Kementerian Pertahanan Rusia berkata pertahanan udara menembak jatuh 51 drone Ukraine di Crimea, 44 lagi di rantau Krasnodar dan enam di rantau Belgorod. Ia berkata pesawat pejuang dan bot patroli Rusia juga memusnahkan enam drone laut di Laut Hitam.

Mikhail Razvozhayev, gabenor Sevastopol, yang merupakan pangkalan utama Tentera Laut Hitam Rusia, berkata serangan drone itu . Beliau berkata ia mungkin mengambil masa sehari untuk memulihkan sepenuhnya bekalan tenaga dan memberi amaran kepada penduduk bahawa kuasa akan dipotong ke bahagian bandar.

“Perkhidmatan koman meneruskan usaha untuk memulihkan sistem tenaga secepat mungkin,” katanya dalam kenyataan.

Razvozhayev juga mengumumkan bahawa sekolah-sekolah di bandar itu akan ditutup sementara.

Serangan Ukraine sebelum ini merosakkan kapal terbang dan kemudahan penyimpanan bahan api di pangkalan udara Belbek berhampiran Sevastopol, menurut imej satelit yang dikeluarkan oleh Maxar Technologies.

Di rantau Krasnodar, pihak berkuasa berkata serangan drone awal Jumaat menyebabkan kebakaran di kilang penapisan minyak di Tuapse yang kemudian dapat dikawal. Tiada mangsa.

Ukraine telah berulang kali menyerang kilang penapisan dan kemudahan tenaga lain, menyebabkan kerosakan yang besar.

Drone Ukraine juga menyerang Novorossiysk, sebuah pelabuhan utama Laut Hitam. Gabenor rantau Krasnodar, Veniamin Kondratyev, berkata fragmen drone yang ditembak jatuh menyebabkan beberapa kebakaran tetapi tiada mangsa.

Gabenor Belgorov Vyacheslav Gladkov berkata serangan drone Ukraine memukul kenderaan, membunuh seorang wanita dan anaknya berusia 4 tahun. Serangan lain menyuluh api tangki bahan api di stesen minyak di rantau itu, katanya.

Sementara itu, tentera Ukraine berjuang untuk menghalang kemaraan Rusia di timur laut Ukraine yang bermula akhir minggu lepas.

Bandar Vovchansk, terletak hanya 3 batu dari sempadan Rusia, menjadi tumpuan dalam pertempuran beberapa hari kebelakangan ini. Pihak berkuasa Ukraine telah mengevakuasi kira-kira 8,000 orang awam dari bandar itu. Cara biasa tentera Rusia ialah meruntuhkan bandar dan kampung ke dalam kemusnahan dengan serangan udara sebelum unitnya bergerak masuk.

Rusia juga telah menguji pertahanan di titik lain sepanjang barisan hadapan kira-kira 620 batu yang melengkung dari utara ke selatan melalui timur Ukraine. Garisan itu hampir tidak berubah sejak 18 bulan dalam apa yang menjadi perang usang. Serangan Rusia terkini berlaku di rantau Donetsk timur, serta rantau Chernihiv dan Sumy di utara dan rantau Zaporizhzhia selatan. Rupa-rupanya tujuannya ialah memanjangkan sumber Ukraine yang terkurang dan memanfaatkan kelemahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.