Serangan drone maut menyerang tanah latihan di pangkalan Syria yang menempatkan tentera AS

(SeaPRwire) –   Serangan drone pada malam Ahad yang menyerang pangkalan tentera di timur Syria, di mana pasukan Amerika Syarikat ditempatkan, meninggalkan sekurang-kurangnya enam askar Kurdish bersekutu terbunuh, menurut pegawai-pegawai.

Serangan itu mengenai padang latihan di pangkalan al-Omar di Daerah Deir el-Zour, kata pasukan Pertahanan Demokratik Syria (SDF) yang diketuai Kurdish dan disokong Amerika Syarikat dalam kenyataan Isnin. Menurut kenyataan itu, serangan drone itu mengenai kawasan di mana pasukan komando mereka dilatih.

Tiada tentera Amerika Syarikat terbunuh atau cedera dalam serangan itu, kata mereka.

Serangan itu merupakan serangan penting pertama di Syria atau Iraq sejak Amerika Syarikat melancarkan serangan terhadap militia yang disokong Iran pada hujung minggu.

Pihak SDF pada mulanya menyalahkan “tentera upahan rejim Syria” atas serangan Ahad malam, tetapi selepas menyiasat serangan itu, mereka menuduh “militia yang disokong Iran”.

Kumpulan payung , kumpulan payung semua militia Iraq yang disokong Iran di negara itu, mengaku bertanggungjawab atas serangan Ahad dan melepaskan video yang mendakwa menunjukkan mereka melancarkan drone yang digunakan dalam serangan itu.

Serangan Ahad datang selepas Tentera Amerika Syarikat melancarkan serangan terhadap sasaran militan Houthi di Yemen pada hujung minggu.

Pangkalan Komando Pusat Amerika Syarikat berkata Ahad mereka melancarkan serangan “bela diri” terhadap peluru berpandu serangan pantai darat Houthi pada kira-kira 5:30 pagi masa Sanaa.

Kemudian, pada kira-kira 10:30 pagi, pasukan Amerika Syarikat menyerang empat peluru berpandu anti-kapal di kawasan yang dikawal Houthi di Yemen, yang mereka tentukan “membawa ancaman segera kepada kapal-kapal dan kapal-kapal dagang” di Laut Merah.

Serangan Ahad juga datang sehari selepas Amerika Syarikat dan Britain melancarkan gelombang serangan terhadap 36 sasaran Houthi, bertujuan merosakkan keupayaan mereka.

Pemberontak Houthi menjanjikan “peningkatan” sebagai tindak balas kepada serangan itu, dengan jurucakap kumpulan itu menjamin operasi tentera mereka terhadap Israel akan diteruskan “tidak kira pengorbanan yang kita hadapi.”

“Serangan koalisi Amerika Syarikat-British terhadap beberapa wilayah Yemen tidak akan mengubah kedudukan kami, dan kami mengesahkan operasi tentera kami terhadap Israel akan diteruskan sehingga jenayah genosid di Gaza berhenti dan kepungan penduduknya dilanggar, tidak kira pengorbanan yang kita hadapi,” jurucakap Houthi Mohammed al-Bukhaiti menulis di .

Jurucakap Houthi juga menggelar serangan sedemikian “tidak berkesan”, dan meramalkan perang lebih meluas akan mengakhiri kehadiran Amerika Syarikat di rantau ini.

“Jika perang rantau meletus, ia sama dengan akhir hegemoni Amerika Syarikat di rantau ini,” katanya.

Kumpulan Wakaf Islam bertanggungjawab atas serangan drone Januari ke atas Menara 22 pangkalan sokongan logistik di Jordan yang meninggalkan tiga anggota perkhidmatan Amerika Syarikat terbunuh dan mencederakan 40 orang lain.

Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat mengenal pasti tiga askar yang mati sebagai Sarjan William Jerome Rivers dari Carrollton, Georgia; Kpl Kennedy Ladon Sanders dari Waycross, Georgia; dan Kpl Breonna Alexsondria Moffett dari Savannah, Georgia.

Mereka ditugaskan ke Syarikat Kejuruteraan 718, Batalion Kejuruteraan 926, Briged Kejuruteraan 926,

“Saya marah dan sangat sedih dengan kematian tiga anggota perkhidmatan kami dan kecederaan anggota tentera Amerika lain dalam serangan malam tadi terhadap pasukan Amerika Syarikat dan bersekutu, yang dikerahkan ke tapak di timur laut Jordan berhampiran sempadan Syria untuk bekerja bagi kemenangan muktamad ISIS,” kata Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin selepas serangan itu. “Askar-askar berani ini dan keluarga mereka dalam doaku, dan seluruh berkabung atas kehilangan mereka.”

Kumpulan payung ini melancarkan puluhan serangan, terutamanya menggunakan drone, terhadap pangkalan tentera Amerika Syarikat di Iraq dan Syria. Mereka berulang kali menyeru agar pasukan Amerika Syarikat ditarik keluar dari rantau ini.

‘ Anders Hagstrom, Liz Friden dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.