Serangan drone di Baghdad membunuh komander berpangkat tinggi yang terlibat dalam serangan yang membunuh 3 tentera AS

(SeaPRwire) –   AS mengebom drone di Baghdad pada Rabu malam yang membunuh tiga anggota kuasa – termasuk komander peringkat tinggi yang berkaitan dengan serangan drone yang membunuh tiga tentera AS di Jordan pada hujung bulan lepas, menurut Reuters.

Serangan itu dianggap sebagai “sasaran individu berharga,” kata sumber itu. Ia berlaku di jalan raya utama di kawasan Mashtal di .

Salah seorang yang terbunuh dipercayai Wissam Mohammed “Abu Bakr” al-Saadi, komander yang menyelia operasi Kataib Hezbollah di Syria, menurut Reuters.

Serangan itu berlaku beberapa hari selepas tentera AS melancarkan serangan udara ke atas puluhan tapak di Iraq dan Syria yang dikawal oleh militia pro-Iran sebagai membalas serangan roket yang membunuh tiga tentera AS di Jordan pada Jan. 28.

AS menyalahkan Wakil Kepentingan Islam di Iraq, sekutu pro-Iran yang meluas, atas serangan di Jordan, dan pegawai mendakwa Kataib Hezbollah yang memimpin serangan itu.

Wakil Kepentingan Islam di Iraq kerap mendakwa serangan ke atas pangkalan yang menempatkan tentera AS di Iraq dan Syria sebagai membalas sokongan AS terhadap Israel dalam serangan semasa terhadap Hamas di Gaza.

Kataib Hezbollah pernah menyatakan dalam kenyataan bahawa ia menangguhkan serangan ke atas tentera Amerika untuk mengelakkan “memalukan kerajaan Iraq” selepas serangan di Jordan, tetapi yang lain berjanji untuk terus berjuang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.