Serangan dron Rusia besar-besaran menghantam timur laut Ukraine, mengganggu isyarat TV dan radio

(SeaPRwire) –   Wilayah timur laut Ukraine Sumy mengatakan bahagian wilayahnya telah kehilangan isyarat televisyen dan radio pada Khamis selepas Rusia melancarkan serangan drone besar-besaran semalam yang merosakkan infrastruktur komunikasi.

Serangan dengan 36 drone mengenai empat bandar di rantau Sumy dan kemudahan televisyen di rantau jiran Kharkiv, pegawai mengatakan, menunjukkan Moscow cuba taktik baru menyerang komunikasi lebih daripada dua tahun ke dalam .

“Sebagai akibat daripada kerosakan, sebahagian daripada wilayah rantau (sementara) tidak dapat menerima isyarat televisyen dan radio Ukraine,” kenyataan pentadbiran rantau itu dalam kenyataan di Telegram pesanan.

Ia juga memberi amaran bahawa isyarat telefon bimbit di kawasan itu mungkin terganggu.

Di rantau Kharkiv, yang juga sempadan Rusia di timur laut Ukraine, gabenor Oleh Synehubov mengatakan kerja-kerja pembaikan sedang dijalankan selepas infrastruktur TV diserang, tetapi tidak memberikan butiran lanjut.

Rusia telah melancarkan serangan jauh ke Ukraine sejak pencerobohan Februari 2022, memberi tumpuan kepada sasaran khusus pada masa yang berbeza. Semasa musim sejuk pertama, Rusia menghancurkan sistem tenaga Ukraine dengan serangan, menyebabkan kelewatan meluas.

Fasa konsert serangan ke atas komunikasi dan infrastruktur televisyen akan mewakili corak baru.

Tentera Ukraine, yang telah berjuang dengan bekalan senjata yang sangat berkurangan dari Barat, berkata dalam kenyataan bahawa pertahanan udara mereka telah menembak jatuh 22 daripada 36 drone dilancarkan oleh Rusia semalam.

Lima ditembak jatuh di rantau Mykolaiv dan tenggara Dnipropetrovsk Ukraine, pegawai tempatan mengatakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.