Serangan balas dendam oleh militia disokong Iran meningkat: 34 anggota perkhidmatan AS cedera, 8 dipindahkan dari Jordan

(SeaPRwire) –   Bilangan mangsa tercedera terus meningkat selepas militia yang disokong Iran membunuh tiga anggota perkhidmatan AS dan mencederakan puluhan lagi dalam serangan ke atas pangkalan tentera di timur laut Jordan.

Menjelang Ahad malam, bilangan mangsa tercedera telah meningkat ke 34 anggota perkhidmatan. Ini termasuk sekurang-kurangnya lapan orang kakitangan yang kecederaannya memerlukan pemindahan ke rawatan tahap yang lebih tinggi, walaupun mereka dipercayai dalam keadaan stabil.

kami dimaklumkan semua anggota perkhidmatan sedang dinilai sepenuhnya untuk rawatan lanjutan. Bilangan mangsa tercedera dijangka berubah-ubah.

Kebanyakan kecederaan termasuk kecederaan otak traumatik, walaupun bilangan kes mungkin meningkat apabila gejala muncul dengan masa.

menyerang pangkalan logistik sokongan yang terletak di Menara 22 Jordanian Defense Network. Kira-kira 350 anggota Tentera Darat dan Tentera Udara AS dikerahkan di pangkalan itu untuk menentang ISIS.

Sebagai menghormati keluarga mereka dan dasar Kementerian Pertahanan, identiti anggota perkhidmatan yang terbunuh ditahan selama 24 jam selepas waris terdekat mereka dimaklumkan.

Kematian tanda peningkatan besar selepas berbulan-bulan serangan oleh kumpulan sedemikian terhadap pasukan Amerika di seluruh Timur Tengah sejak permulaan peperangan Israel-Hamas.

Lebih awal Ahad, Presiden Biden menyatakan bahawa AS “akan bertindak balas” kepada serangan itu. Dalam kenyataan bertulis, Biden menyatakan bahawa AS “akan mempertanggungjawabkan semua yang bertanggungjawab pada masa dan cara (kami) pilih.”

Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin berkata, “kami akan mengambil semua tindakan yang perlu untuk mempertahankan Amerika Syarikat, tentera kami, dan kepentingan kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.