September Heat Sets ‘Mind-Blowing’ Global Temperature Record

Seorang wanita memegang payung untuk melindungi dirinya dari matahari, di Paris, 6 Sept. 2023. Selepas musim panas yang memecahkan rekod haba, pemanasan entah macam mana menjadi lebih teruk pada bulan September apabila Bumi menetapkan tanda baru sejauh mana suhu melebihi normal, agensi iklim Eropah melaporkan pada 5 Oktober.

Selepas musim panas yang memecahkan rekod haba, pemanasan entah macam mana menjadi lebih teruk pada bulan September apabila Bumi menetapkan tanda baru sejauh mana suhu melebihi purata, agensi iklim Eropah iklim melaporkan pada hari Khamis.

Purata suhu bulan lepas ialah 0.93 darjah Celsius (1.7 darjah Fahrenheit) melebihi purata 1991-2020 untuk bulan September. Itu margin paling panas melebihi purata untuk sebulan dalam 83 tahun rekod yang disimpan oleh Perkhidmatan Perubahan Iklim Copernicus Agensi Angkasa Eropah.

“Ia benar-benar membuatkan minda terbuka,” kata Pengarah Copernicus Carlo Buontempo. “Tidak pernah melihat apa-apa seperti itu dalam sebarang bulan dalam rekod kami.”

Walaupun Julai dan Ogos mempunyai suhu mentah yang lebih panas kerana mereka adalah bulan yang lebih panas dalam kalendar, September mempunyai apa yang dikatakan saintis sebagai anomali terbesar, atau penyimpangan daripada kebiasaan. Anomali suhu adalah data penting dalam dunia yang semakin panas.

“Ini bukan statistik cuaca yang hebat,” kata saintis iklim Imperial College London Friederike Otto dalam e-mel. “Ia adalah hukuman mati untuk manusia dan ekosistem. Ia memusnahkan aset, infrastruktur, tuaian.”

Copernicus mengira bahawa purata suhu untuk September ialah 16.38 darjah Celsius (61.48 darjah Fahrenheit), yang memecahkan rekod lama yang ditetapkan pada September 2020 sebanyak setengah darjah Celsius (0.9 darjah Fahrenheit). Itu margin yang besar dalam rekod iklim.

Suhu panas panas merentasi seluruh dunia tetapi sebahagiannya didorong oleh kepanasan yang berterusan dan luar biasa di lautan dunia, yang tidak sejuk seperti biasa pada bulan September dan telah mencatat rekod panas sejak musim bunga, kata Buontempo.

Bumi berada di landasan untuk tahun terpanas dalam rekod, kira-kira 1.4 darjah Celsius (2.5 darjah Fahrenheit) lebih panas daripada zaman pra-perindustrian, menurut Timbalan Pengarah Copernicus Samantha Burgess.

September lalu 1.75 darjah Celsius (3.15 darjah Fahrenheit) lebih panas daripada pertengahan 1800-an, lapor Copernicus.

Dunia bersetuju pada tahun 2015 untuk cuba mengehadkan pemanasan masa depan hingga 1.5 darjah Celsius (2.7 darjah Fahrenheit) pemanasan sejak zaman pra-perindustrian.

Ambang global 1.5 darjah Celsius adalah untuk purata suhu jangka panjang, bukan satu bulan atau tahun. Tetapi para saintis masih menyatakan kebimbangan yang serius terhadap rekod yang ditetapkan.

“Apa yang kita lihat sekarang adalah latar belakang pemanasan global yang pesat pada kadar yang tidak pernah dilihat Bumi selama berabad-abad digandingkan dengan El Nino, kitaran iklim semula jadi” yang memanaskan sementara bahagian Pasifik yang mengubah cuaca di seluruh dunia, kata saintis iklim AS Jessica Moerman, yang juga presiden Rangkaian Alam Sekitar Evangelikal.

“Kombo berganda ini bersama-sama di mana perkara menjadi berbahaya.”

Walaupun El Nino memainkan peranan, perubahan iklim mempunyai jejak kaki yang lebih besar dalam kepanasan ini, kata Buontempo.

“Benar-benar tiada kesudahan pada pandangan memandangkan rizab minyak dan gas baru masih dibuka untuk dieksploitasi,” kata Otto. “Jika anda mempunyai lebih banyak peristiwa panas rekod, tiada rehat untuk manusia dan alam semula jadi, tiada masa untuk pulih.”

Buontempo berkata El Nino berkemungkinan akan menjadi lebih panas dan menyebabkan suhu yang lebih tinggi pada tahun hadapan.

“Bulan ini, dalam pendapat profesional saya sebagai saintis iklim – benar-benar gila,” kata saintis iklim Zeke Hausfather berkata di X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter.