Seorang lelaki diekstradisi dari Scotland terus mendakwa dia bukan orang yang diculik dalam 2 kes rogol di Utah

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki yang diekstradisi dari Scotland terus mendakwa bahawa dia bukan orang yang dicaj dalam dua kes rogol di Utah.

Nicholas Rossi, 36, membuat penampilan selepas melepasi dua tarikh mahkamah Januari tanpa penjelasan. Selepas Hakim Daerah Keempat Derek Pullan di Provo membersihkan pegawai penjara untuk menggunakan kekerasan munasabah untuk memaksa dia untuk menunjukkan, Rossi membuat penampilan awalnya duduk di belakang tangki gas hijau dan memakai topeng oksigen.

Pullan meminta Rossi jika dia telah menerima dokumen pendakwaan yang menuduh dia merogol wanita berusia 21 tahun di Orem, Utah, pada tahun 2008.

“Saya bukan Nicholas Rossi, untuk rekod,” dia menanggapi dengan suara serak dengan loghat British. “Tetapi saya telah menerima dokumen itu.”

Rossi, yang nama undang-undangnya adalah Nicholas Alahverdian, telah menggunakan beberapa nama samaran dan mengatakan dia adalah anak yatim Ireland bernama Arthur Knight yang tidak pernah melangkahkan kaki di tanah Amerika. Dia tidak menjelaskan identitinya pada hari Selasa, dan Pullan tidak bertanya sebelum menetapkan temu janji berikutnya pada 5 Mac.

Rossi membuat dakwaan serupa dalam satu sidang mahkamah pada bulan Januari. Dia diekstradisi ke AS dari Scotland awal bulan itu.

Rossi tidak dikenalpasti sebagai suspek dalam kes rogol Orem selama hampir satu dasawarsa kerana kelewatan menguji kit ujian DNA di Makmal Jenayah Negeri Utah. Dia juga dihadapkan dengan tuduhan jenayah di Daerah Salt Lake, di mana pendakwa mendakwa dia merogol teman wanitanya berusia 26 tahun selepas pertengkaran, juga pada tahun 2008.

Dia menghadapi beberapa aduan lain terhadapnya di Rhode Island dan Ohio kerana didakwa keganasan rumah tangga, penderaan seksual dan penipuan.

Pelarian Amerika yang berkembang di rumah-rumah jagaan di Rhode Island dan telah kembali ke negeri itu sebelum didakwa menyamar mati dan melarikan diri ke negara.

Pihak berkuasa dan keluarga jagaannya meragui kematiannya.

Rossi ditangkap di Scotland pada tahun 2021 selepas dikenal pasti di hospital Glasgow semasa rawatan untuk COVID-19. Dia kalah dalam rayuan ekstradisi di negara itu pada bulan Disember.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.