Seorang Jurugambar Merekod Kematian, Kebinasaan, dan Kesedihan di Gaza

Injured Palestinian children at Al Quds hospital on the sixth day of the war, Oct. 13.

Saher Alghorra telah lama menyukai mendokumentasikan keindahan dan cabaran kehidupan di Gaza. Itulah yang pertama kali mendorong fotografer berusia 27 tahun dari Gaza untuk menjadi jurugambar berita. Tetapi bahkan Alghorra—yang telah mengalami konflik Israel-Gaza 2008 dan 2014 yang merosakkan—tidak bersedia untuk apa yang berlaku bulan ini. “Situasi kemanusiaan di sini sangat mengenaskan,” kata Alghorra kepada TIME.

Hamas melancarkan serangan mengejut, tanpa sebelumnya pada 7 Oktober yang mengorbankan sekurang-kurangnya 1,400 orang di Israel. Penduduk Gaza telah menjadi sasaran serangan udara beribu-ribu sejak itu dan Israel telah mengenakan kepungan penuh yang meliputi elektrik, air, makanan, dan ubat-ubatan, di atas sekatan 16 tahun yang telah meninggalkan kebanyakan penduduk Gaza bergantung kepada bantuan. Lebih 3,300 orang telah mati di Gaza dalam eskalasi terbaru ini, dan lebih 13,000 cedera, Menteri Kesihatan Palestin memberitahu pada Rabu.

(Amaran: Beberapa imej berikut sangat grafik dan mungkin mengganggu sesetengah penonton.)

Asap tebal mengisi langit akibat serangan udara Israel di Bandar Gaza, 7 Oktober.

Orang membawa mayat seorang yang terbunuh di luar Hospital Al-Shifa di Bandar Gaza yang terbunuh dalam serangan udara Israel, 9 Oktober.

Seorang wanita Palestin berkabung untuk anaknya, Mira, yang terbunuh pada 9 Oktober berikutan serangan udara.

Korban kanak-kanak membentuk suatu perempat daripada jumlah keseluruhan, berkata pihak berkuasa Gaza kepada Reuters, dan gambar-gambar Alghorra memaparkan angka-angka itu dengan jelas. Dalam satu gambar, Omar Lafi berkabung ke atas kehilangan keponakannya, dimana beliau berada di dalam pasar membeli makanan apabila pasar berhampiran Masjid Al-Sousi di kem pelarian Al-Shati Gaza, yang ditubuhkan pada 1948, telah dipukul oleh serangan udara. Pada satu kejadian berbeza, Alghorra ingat, beliau melihat seorang bapa memegang anak perempuannya berhampiran hospital Al-Shifa, berteriak bahawa beliau merancang untuk memberikan parti hari jadi kepadanya, sebelum beliau terbunuh oleh serangan udara.

Sekurang-kurangnya 700 kanak-kanak telah mati di Gaza sejak perang Israel-Hamas meletus. Untuk memahami betapa mautnya konflik ini sehingga kini bagi kanak-kanak Gaza, lebih ramai yang mati di sana dalam sembilan hari pertama konflik berbanding dalam 18 bulan perang Rusia di Ukraine.

Dan mereka yang hidup tidak terlepas dari trauma. Alghorra ingat bertemu dua kanak-kanak di bilik kecemasan Hospital Al-Quds yang telah kehilangan bapa mereka semasa melarikan diri dari serangan udara. “Mereka duduk di situ menangis. Kami cuba membantu mencari [beliau],” katanya. Alghorra mengikuti mereka sehingga akhirnya mereka mendapati bapa mereka cedera di bahagian lain hospital. “Mereka memeluk satu sama lain dan runtuh dalam tangis.”

Seorang lelaki Palestin membawa mayat anak perempuannya berhampiran hospital Al-Shifa, 9 Oktober. Dia terbunuh oleh serangan udara.

Gambar-gambar Alghorra menunjukkan bagaimana serangan udara Israel terus mengatasi 2.2 juta orang Palestin yang hidup di tempat yang salah satu yang paling padat diduduki di dunia. Keluarga berkabung di sebelah mayat yang tidak bernyawa. Awan asap mengisi langit. Runtuhan mengisi jalan-jalan. Pesakit banjir ke Kompleks Perubatan Al-Shifa yang terbesar di bandar, sebagai ribuan lagi mencari perlindungan di sana. Rumah-rumah musnah setiap hari. “Mereka berubah menjadi anggota badan yang terpecah di dalam,” katanya.

Menengah skala kematian dan kemusnahan, pegawai kesihatan terpaksa menyimpan mayat dalam lori freezer ais krim, kerana tanah perkuburan penuh dan memindahkannya ke hospital menjadi terlalu berisiko.

Dalam gambar lain, seorang ibu, sudah cedera selepas rumahnya di Gaza dipukul oleh serangan udara pada pagi 9 Oktober, menangis apabila beliau mengetahui anak perempuannya Mira Abu Ghneima telah mati. “Kami dapat melihat kesedihan dan kekecewaan dalam mata warga yang kehilangan orang tersayang mereka semasa perang,” kata Alghorra. “Terdapat keluarga yang musnah sepenuhnya.”

Pada 9 Oktober, di Bandar Gaza, seorang lelaki Palestin berkabung apabila dia memegang mayat tidak bernyawa keponakannya, yang menjadi mangsa serangan udara Israel. Kesedihan mendalam dalam matanya adalah pantulan kehilangan yang dialami oleh beribu-ribu keluarga yang terjebak dalam akibat tragis konflik berterusan.

“Keadaan kesihatan berisiko runtuh,” kata Alghorra. Gambar-gambarnya dari hospital Al-Shifa menggambarkan kegentingan di tanah. “Terdapat adegan yang sangat sukar secara emosi yang memberi kesan kepada kami,” katanya. “Ia perasaan yang sukar, dan bau tidak baik. Saya pergi ke Hospital Shifa untuk merakam gambar penderitaan dan kesedihan di sana, dan semua bunyi adalah syahadah dan tangisan…Terdapat banyak bunyi menangis dan jeritan.”

Seorang paramedic menangkap seorang lelaki cedera di hospital Al-Shifa selepas mengambilnya dari tapak letupan bom, 9 Oktober.

Kemusnahan di Gaza bahkan mendorong penyampai berita BBC Arab Adnan El-Bursh menangis pada Khamis apabila beliau dan pembantu kameranya mendapati kawan, sanak saudara dan jiran antara yang terbunuh atau cedera di hospital Al-Shifa. Hospital itu telah memberi amaran bahawa tiada tempat lagi untuk pesakit pergi. “Mutlak mustahil untuk mengevakuasi hospital,” kata Dr Muhammad Abu Salima, pengarah hospital itu, kepada New York Times. “Jika seseorang tidak mati akibat serangan, maka dia akan mati akibat kekurangan perkhidmatan perubatan.”

Israel pada 13 Oktober mengarahkan pengevakuasian lebih 1 juta orang Palestin dari utara ke selatan Gaza, menjelang operasi darat yang dijangka. Israel mengatakan langkah itu—yang Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah mengatakan “mustahil”—bertujuan melindungi nyawa awam. Tetapi PBB dan yang lain telah memperingatkan ia akan menyebabkan “bencana kemanusiaan”.

Seorang lelaki berjalan di tengah-tengah reruntuhan bangunan di Bandar Gaza yang dipukul oleh serangan udara Israel, 7 Oktober.

Perang ini juga telah mengorbankan rakan sejawat Alghorra. Sekurang-kurangnya 17 wartawan telah terbunuh sejak konflik meletus. Walaupun begitu, beliau terus mengambil gambar untuk mendokumentasikan kesan konflik ini. “Saya merasakan ini adalah tugas saya untuk mendokumentasikan kebenaran,” katanya. “Saya mahu dunia melihat apa yang berlaku di Gaza.”