Seorang Gadis Iran Berusia 16 Tahun Dalam Koma, Memfokuskan Kembali Sorotan ke atas Polis Moraliti

Polis moral meneruskan rondaan hijab di Iran

Setahun selepas kematian Mahsa Amini dalam tahanan polis moral Iran, seorang gadis berusia 16 tahun telah dimasukkan ke hospital di negara itu selepas dia memasuki gerabak kereta api bawah tanah dengan rambut terdedah, dan meninggalkan gerabak yang sama dalam keadaan tidak sedar.

Dalam rakaman kamera keselamatan yang dikongsi oleh televisyen negara Iran, remaja, Armita Garavand kelihatan mempunyai rambut terdedah ketika dia memasuki sebuah gerabak kereta api di Tehran pada hari Ahad. Selepas itu, rakaman kamera keselamatan yang lain menunjukkan Armita dibawa keluar dari gerabak kereta api dalam keadaan tidak sedar.

Rakaman apa yang berlaku dalam kereta api itu tidak dikeluarkan, tetapi menurut sebuah kumpulan hak orang Kurdi Iran, Organisasi Hengaw untuk Hak Asasi Manusia, pegawai polis moral negara itu telah menyerang Armita dengan ganas secara fizikal kerana didakwa tidak mematuhi kod pakaian negara.

Pihak berkuasa telah menafikan sebarang tuduhan terhadap mereka, sebaliknya berkata bahawa Armita pengsan selepas tekanan darahnya jatuh kerana dia melangkau sarapan pagi, lapor New York Times melaporkan. Armita kini berada dalam koma di unit rawatan rapi hospital tentera Tehran di bawah pengawasan.

Ramai yang membuat perbandingan dengan Amini, yang meninggal dunia dalam tahanan polis moral tahun lalu selepas ditangkap kerana didakwa memakai tudung kepalanya terlalu longgar. Kematian Amini mencetuskan kebangkitan seluruh negara yang menjadi protes paling lama Iran sejak lewat 1970-an, di mana ratusan orang terbunuh.

Berikut adalah perkara yang perlu diketahui.

Apa yang berlaku

Rakaman video insiden itu menunjukkan seorang gadis muda berambut hitam pendek memasuki kereta api pada pukul 7 pagi pada hari Ahad, walaupun tidak banyak yang diketahui mengenai urutan peristiwa yang berikutnya.

Wartawan Farzad Seifikaran, yang pertama melaporkan cerita ini, menurut New York Times, telah menemubual waris Armita yang mendakwa bahawa Armita bersama dua rakannya di kereta api – yang juga mempunyai rambut terdedah – apabila mereka berdebat dengan pegawai mengenai menutup rambut mereka. Mereka berkata salah seorang pegawai itu kemudiannya menolak Armita, yang jatuh dan terkena kepalanya pada objek logam, menurut Times. Armita, tambah Times , sejak itu mengalami pendarahan serebrum akibat insiden itu dan kekal dalam penjagaan kritikal.

Agensi berita negara IRNA, menyiarkan rakaman temu bual dengan ibu bapa Armita pada hari Selasa yang mengulangi versi rasmi insiden itu. “Anak perempuan saya, saya fikir tekanan darahnya, saya tidak tahu apa, saya fikir, mereka berkata bahawa tekanan darahnya jatuh kemudian dia jatuh dan kepalanya terkena tepi metro,” kata Shahin Ahmadi, ibu Armita. Dia berkata anak perempuannya dalam perjalanan ke sekolah di Metro Shahada apabila insiden itu berlaku.

Semasa temu bual itu, bapa Armita berkata anak perempuannya sihat dan tidak mengambil sebarang ubat. Kedua-dua ibu bapa remaja itu mengulangi bahawa peristiwa yang berlaku adalah kemalangan, dan meminta orang ramai berdoa untuk pemulihan anak mereka, menurut IRNA.

Namun ramai rakyat Iran meragui akaun rasmi. Satu kenyataan akhbar kemudian oleh Organisasi Hengaw untuk Hak Asasi Manusia mendakwa bahawa ibu Armita kemudiannya ditahan oleh pegawai Iran. Lokasi sebenarnya beliau, kata mereka, telah tidak diketahui sejak petang Rabu. Organisasi itu menambah bahawa temu bual yang dikeluarkan oleh IRNA dengan ibu bapa Armita diselesaikan di bawah “kehadiran dan tekanan yang kuat pasukan keselamatan.”

Di hospital, Times melaporkan bahawa Armita dijaga oleh ejen keselamatan. Kumpulan hak sivil berkata pihak berkuasa telah mengancam akan menangkap ahli keluarga jika mereka bercakap dengan media.

Seorang wartawan akhbar Shargh ditangkap dan ditahan selepas beliau menemubual Ahmadi pada hari Ahad, menurut editor akhbar itu.

Sesetengah pihak berkata langkah keselamatan yang melampau dan membungkam wartawan adalah bukti jenayah yang lebih besar dilakukan. “Ketelusan bermaksud semua ejen keselamatan meninggalkan Hospital Tentera Udara Fajr dan kawasan sekitarnya dan wartawan dibenarkan melaporkan apa yang terjadi kepada gadis berusia 16 tahun,” tweet Mohsen Borhani, seorang peguam di Tehran. “Menurut undang-undang negara, menyediakan berita mengenai insiden seperti itu bukan jenayah.”

Apa yang sedang berlaku di negara itu

Setahun lalu telah menyaksikan serangan serius terhadap wanita Iran. Pada bulan Mac, lebih daripada 100 orang ditangkap kerana membantu meracuni beribu-ribu pelajar sekolah di seluruh negara. Serangan gas beracun di sekolah-sekolah, terutamanya sekolah perempuan telah berlaku sejak sekurang-kurangnya November 2022, dan memberi kesan kepada banyak bandar. Punca sebenar serangan itu masih tidak diketahui. Ada yang mengatakan ia dilakukan oleh kumpulan agama lampau yang menentang pendidikan gadis muda sementara yang lain berkata bahawa keracunan gas itu bertujuan untuk menyasarkan gadis muda yang mengambil bahagian dalam protes kematian Amini.

Peraturan kerajaan semasa di Iran mewajibkan wanita memakai tudung, tetapi beribu-ribu enggan berbuat demikian setiap hari sebagai tanda membantah. Tindakan itu berbahaya di negara yang telah memberi amaran kepada wanita bahawa mereka boleh menggunakan teknologi pengecaman wajah untuk mengenakan tuduhan jenayah ke atas mereka kemudian.

“Terkejut dan bimbang tentang laporan bahawa polis moral Iran yang kononnya telah menyerang Armita G[a]ravand berusia 16 tahun. Kami mengikuti berita keadaannya,” tweet Abram Paley, duta khas timbalan AS untuk Iran. “Kami terus berdiri bersama rakyat Iran yang berani dan bekerja dengan dunia untuk mempertanggungjawabkan rejim atas penderaan mereka.”