Senjata di Pusat Perang di Ukraine Memberi Inspirasi kepada India untuk Meningkatkan Artilerinya

Ukrainian troops live fire the AS90 during their final training, on March 24, 2023 in South West, England. Ukrainian artillery recruits come to the end of their training on AS90 155mm self-propelled gun. A self-propelled gun is a type of howitzer has a propulsion system that allows it to be moved without being towed.

India merancang untuk menambah lebih banyak artileri jarak jauh swagerak ke dalam arsenalnya setelah para pejabat melakukan kajian yang menunjukkan keberkesanannya dalam membentuk peperangan Rusia di Ukraine.

Negara Asia Selatan itu ingin mendapatkan 400 pucuk meriam sedemikian lagi, yang akan menjadikan peralatan tersebut kira-kira seperenam daripada semua kepingan artileri dalam persenjataan India, menurut pegawai yang mengetahui butiran terperinci, yang meminta untuk tidak disebut namanya kerana sensitiviti isu itu.

Perang di Ukraine telah menjadikan India hanya negara terbaru yang menilai semula persenjataan, kesiapsiagaan untuk berperang, dan keutamaan di medan perang. Para pegawai mengutip kajian tentera India yang menunjukkan bahawa artileri jarak jauh dengan mobiliti adalah berkesan dalam mempengaruhi hasil pertempuran. Serangan balas oleh musuh lebih cenderung untuk memusnahkan meriam dalam kedudukan statik, kata para pegawai itu, dengan mengutip kajian tersebut.

Majoriti daripada 100 meriam swagerak India dikerahkan sepanjang sempadan dipertikaikan sepanjang 3,488 kilometer (2,167 batu) dengan China. Pegawai India berkata tentera dari kedua-dua negara telah berpatroli masing-masing sepanjang sisi mereka berhadap-hadapan selama tiga tahun kebelakangan ini.

India pada masa ini menggunakan meriam medan usang, kebanyakannya asal Rusia, yang tidak boleh bergerak sendiri, walaupun negara itu baru-baru ini mula menaik taraf unit-unit artilerinya. Tentera telah menambah meriam medan ringan buatan AS yang boleh dibawa dengan helikopter.

Indian Army Inducts K9 Vajra, M777 Howitzers At The Deolali Artillery Centre

Yang penting, kajian tentera India menunjukkan bahawa negara itu mesti memendekkan masa yang diperlukan untuk mengesan dan melepaskan tembakan ke sasaran daripada lima hingga 10 minit kepada lebih kurang satu minit.

Unit-unit yang membantu bateri meriam memperoleh sasaran sedang disusun semula dan dilengkapi semula. Minggu lepas, ketua jeneral tentera darat India, Manoj Pande, berkata dalam seminar bahawa unit-unit ini sedang dilengkapi dengan “pesawat tanpa pemandu yang dikawal jauh dan peluru bergerak dan drone bergerombol.”

Negara itu menambah lebih banyak roket jarak jauh dan peluru berpandu untuk meningkatkan “jangkauan dan kuasa tembakan dan keupayaan reaksi sepanjang sempadan utara,” kata Jeneral Pande, yang tidak menjelaskan bilangan pengukuhan tambahan yang tepat.