Semua Yang Telah Dikatakan Presiden Biden Tentang Perang Israel-Hamas

ISRAEL-US-PALESTINIAN-CONFLICT

Presiden Joe Biden terus memberikan sokongan tidak berbelah bahagi kepada Israel di tengah-tengah Perang Israel-Hamas, yang telah mengorbankan beribu-ribu nyawa awam di Israel dan Gaza sejak bermula awal bulan ini.

Ketika serangan udara berterusan setiap hari di Gaza dan ramai orang Palestin masih tidak mempunyai keperluan asas kerana sekatan, Biden telah dikritik kerana sokongannya kepada Israel apabila rakyat Amerika berpecah belah.

Beberapa ahli politik dan pemimpin global telah mengkritik Biden, dengan seorang pegawai Kementerian Luar Negeri bahkan meletak jawatan atas keputusan untuk terus menghantar senjata kepada Israel. Liberal muda Amerika, kebanyakan daripada mereka yang mengundi Presiden, sangat vokal menyokong Palestin dan mendesak presiden menghentikan sokongannya terhadap serangan udara Israel.

Dan dalam ucapan di Pejabat Oval pada Khamis malam, Presiden mengakui bahawa dunia sedang menghadapi “titik perubahan sejarah – salah satu momen di mana keputusan yang kita buat hari ini akan menentukan masa depan selama dekad akan datang.”

Berikut adalah apa yang telah dikatakan oleh Presiden Biden mengenai perang Israel-Hamas sehingga kini:

Biden mengutuk serangan Hamas

Pada 10 Oktober, Biden secara terbuka mengutuk Hamas atas serangan pada 7 Oktober, yang mengorbankan 1,400 nyawa di Israel. Biden menggelar serangan itu “kejahatan murni” dan “menjijikkan”.

“Kami akan memastikan Israel mempunyai apa yang diperlukan untuk menjaga rakyatnya, mempertahankan diri, dan membalas serangan ini,” kata Biden pada 10 Oktober tentang “rakan terpercaya Amerika Syarikat di Timur Tengah.”

Biden mengatakan beliau akan menghantar peluru dan bantuan kepada Israel

Juga pada 10 Oktober, Biden berikrar akan menghantar tambahan peluru untuk menyokong Pasukan Pertahanan Israel. Kapal dan pesawat tentera laut Amerika Syarikat telah dihantar untuk menyokong negara itu, dengan satu kapal perang meletupkan peluru berpandu krus dan beberapa drone untuk mempertahankan Israel pada 19 Oktober. Pegawai keselamatan Amerika Syarikat juga berunding dengan pasukan Israel mengenai operasi risikan mereka untuk membantu menyelamatkan kira-kira 200 orang yang diambil tebusan senjata oleh Hamas semasa serangan ke atas Israel.

Selain bantuan kepada Israel yang sudah dilaksanakan, Presiden Biden juga dijangka akan meminta Kongres untuk pakej bantuan kecemasan yang akan menghantar sekurang-kurangnya AS$14 bilion bantuan tentera kepada Israel pada 20 Oktober.

Semasa lawatannya ke Israel, Biden mengatakan beliau akan pastikan negara itu mempunyai apa yang diperlukan

Pada 18 Oktober, 11 hari selepas pengisytiharan perang rasmi Israel terhadap Hamas, Presiden Biden melakukan lawatan masa perang. Alasan di sebalik lawatannya adalah mudah, kata Biden.

“Saya mahu rakyat Israel, rakyat dunia tahu di mana Amerika Syarikat berdiri,” kata presiden pada Rabu, mengulangi bahawa AS akan terus memastikan Israel mempunyai apa yang diperlukan untuk mempertahankan diri. Ini merupakan kali pertama presiden AS melakukan lawatan ke Israel semasa perang.

Biden juga membandingkan serangan Hamas dengan 9/11, dan memberi amaran kepada Israel supaya tidak tenggelam dalam kemarahan.

“Majoriti besar rakyat Palestin bukanlah Hamas. Hamas tidak mewakili rakyat Palestin.”

Biden memberi komen mengenai letupan hospital Gaza

Terdapat laporan berbeza mengenai siapa yang bertanggungjawab terhadap letupan roket di Hospital Al-Ahli pada 17 Oktober yang mengorbankan beratus-ratus nyawa, mengikut laporan PBB. Hamas menyalahkan serangan udara Israel atas bencana itu, manakala tentera Israel berkata roket itu dilancarkan oleh kumpulan militan Jihad Islam dalam kemalangan. Jurucakap Jihad Islam menafikan dakwaan itu. TIME tidak dapat mengesahkan secara bebas kumpulan yang bertanggungjawab terhadap serangan itu.

Semasa lawatan Biden, beliau berkata bukti yang diberikan kepada pegawai Amerika Syarikat menunjukkan Israel tidak terlibat dalam serangan itu.

“Berdasarkan apa yang saya lihat, ia kelihatan seolah-olah dilakukan oleh pasukan lawan, bukan anda,” kata Biden kepada Perdana Menteri Benjamin Netanyahu semasa perjumpaan Rabu. “Tetapi banyak orang di luar sana masih ragu-ragu. Jadi kita mempunyai banyak hal untuk dilalui.”

Biden mengumumkan bantuan kepada Gaza

Selepas lawatan Biden, pegawai Israel bersetuju pada 18 Oktober untuk membenarkan bantuan kemanusiaan kepada rakyat Palestin di Gaza. Bantuan kemanusiaan kini dibenarkan bergerak dari Mesir ke Gaza melalui lintasan sempadan di Rafah, asalkan Hamas tidak menerima sebarang bantuan.

Pada hari yang sama, Presiden Biden mengumumkan bahawa Amerika Syarikat akan memberikan AS$100 juta bantuan kepada rakyat Palestin di Gaza dan Tebing Barat. Rakyat Palestin telah kekurangan akses kepada air, makanan, dan elektrik, di tengah-tengah sekatan oleh kerajaan Israel. Lebih satu juta orang telah dipindahkan selepas tentera Israel mengarahkan orang awam berpindah ke selatan Gaza.

Bantuan itu akan membantu membawa makanan, air bersih, rawatan perubatan, dan lebih banyak lagi ke kawasan itu. Bantuan kemanusiaan akan diberikan melalui NGO antarabangsa dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

“Rakyat awam tidak bersalah dan tidak sepatutnya menderita kerana keganasan Hamas yang menjijikkan,” kata Biden dalam kenyataan akhbar pada 18 Oktober.

Tetapi pada 18 Oktober juga, Amerika Syarikat menjadi satu-satunya negara yang menggunakan hak veto terhadap resolusi Majlis Keselamatan PBB yang memanggil gencatan senjata untuk membawa bantuan. Kerana Amerika Syarikat merupakan salah satu daripada lima ahli tetap di majlis itu, undian mereka menangguhkan langkah itu.

Duta Amerika Syarikat Linda Thomas-Greenfield berkata bahawa veto itu adalah kerana “resolusi itu tidak menyebut hak Israel untuk mempertahankan diri.”

Biden memberi ucapan waktu perdana

Pada 19 Oktober, Presiden Biden memberikan ucapan di pejabat oval, di mana beliau bercakap kepada penonton mengenai keperluan campur tangan Amerika Syarikat dalam peperangan global.

Presiden berkata sokongan terhadap Israel dan Ukraine adalah penting untuk keselamatan negara Amerika Syarikat. “Sejarah telah mengajar kita bahawa apabila pengganas tidak dikenakan hukuman atas keganasan mereka, apabila diktator tidak dikenakan hukuman atas agresi mereka, mereka menyebabkan lebih banyak kekacauan dan kematian serta lebih banyak kemusnahan,” kata Biden. “Mereka terus bergerak maju, dan kos serta ancaman kepada Amerika Syarikat dan dunia terus meningkat.”

Presiden sekali lagi berbicara tentang komitmennya menyokong tentera Israel sambil menyebut bahawa beliau mendesak Perdana Menteri Netanyahu melindungi awam di Gaza semasa perang berterusan.

“Walaupun sukar, kita tidak boleh menyerah terhadap keamanan. Kita tidak boleh menyerah terhadap penyelesaian dua negara,” kata Biden. “Israel dan Palestin sama-sama layak hidup dalam keselamatan dan aman.”