Sembilan maut dalam nahas van di pantai Caribbean Mexico

(SeaPRwire) –   Sembilan orang maut Isnin dalam kemalangan van di lebuh raya di kawasan yang didominasi Penduduk Asli di pantai Caribbean Mexico, menurut pihak berkuasa.

Peguam Negara negeri pantai Mexico, Quintana Roo, berkata bahawa van yang membawa mangsa itu nampaknya bertabrakan dengan trak.

Kemalangan itu berlaku awal Isnin di kawasan kira-kira 120 kilometer selatan bandar Tulum popular.

Van itu terbakar selepas berlanggar. Enam orang lagi, kesemuanya penumpang van, mengalami kecederaan teruk. Di kalangan yang maut termasuk tiga kanak-kanak.

Van merupakan bentuk pengangkutan yang paling biasa di kalangan bandar-bandar Mayan yang didominasi Penduduk Asli di kawasan itu. Memandangkan kawasan itu agak jauh dari pantai, dan tepi pantai di sana terdiri daripada hutan bakau dan tanah lembap, pelancong jarang melawat kawasan itu. Pegawai berkata semua mangsa kelihatan penduduk tempatan.

Dengan pembangunan pantai Caribbean yang semakin pesat dan lalu lintas yang semakin padat, kemalangan di lebuh raya tempatan semakin kerap berlaku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.