Semasa Hamas Melancarkan Beribu-ribu Batu Berapi ke Israel, Ini Yang Perlu Anda Tahu Tentang Iron Dome

ISRAEL-GAZA BORDER-CONFLICTS

JERUSALEM — Sejak Israel mengaktifkan Iron Dome pada tahun 2011, sistem pertahanan peluru berpandu canggih ini telah menangkis beribu-ribu roket yang dilancarkan dari Jalur Gaza.

Sistem ini telah memberikan rasa keselamatan kepada penduduk, dan rakyat Israel sering dilihat menonton projektil terbang di langit dan memusnahkan sasaran mereka di atas.

Tetapi perang semasa dengan Hamas mungkin menjadi cabaran terberatnya sehingga sekarang.

Hanya dalam tempoh dua minggu, Hamas telah melancarkan 7,000 roket ke arah Israel, menurut tentera Israel. Ini lebih banyak daripada mana-mana empat peperangan sebelumnya yang diperjuangkan antara Israel dan Hamas sejak kumpulan militan itu merampas kuasa di Gaza pada tahun 2007.

Pada 7 Oktober sahaja, hari pertama pertempuran, Hamas melancarkan sekurang-kurangnya 2,000 roket, menurut data dari West Point. Hezbollah Lubnan juga telah melancarkan beratus-ratus roket di sepanjang barisan utara Israel sejak permulaan pertempuran.

Kebanyakan roket telah dihalang. Tetapi beberapa berjaya menembusi pertahanan, membunuh sekurang-kurangnya 11 orang dan mengenai bangunan jauh seperti Tel Aviv, menurut pegawai Israel.

Berikut adalah tinjauan prestasi — dan had — Iron Dome.

Bagaimana Iron Dome Berfungsi?

Iron Dome terdiri daripada beberapa bateri yang menggunakan radar untuk mengesan roket jarak pendek datang dan menangkisnya.

Setiap bateri mempunyai tiga atau empat pelancar, 20 peluru berpandu, dan radar, menurut Raytheon, raksasa pertahanan Amerika Syarikat yang bersama-sama menghasilkan sistem ini dengan Rafael Defense Systems Israel.

Setelah radar mengesan roket, sistem menentukan sama ada roket itu menuju kawasan berpenduduk.

Jika ya, ia melancarkan peluru berpandu untuk menangkis dan memusnahkan roket itu. Jika sistem menentukan roket itu menuju kawasan terbuka atau ke laut, ia dibenarkan mendarat, dengan itu menyimpan peluru berpandu. Menurut tentera, semua tangkisan berlaku di ruang udara Israel.

Tentera menolak untuk memberi komen berapa banyak bateri Iron Dome yang sekarang dikerahkan. Tetapi pada tahun 2021, Israel mempunyai 10 bateri yang tersebar di seluruh negara, setiap satu mampu mempertahankan wilayah seluas 60 batu persegi (155 kilometer persegi), menurut Raytheon.

Betapa Tepatnya Iron Dome?

Ia kira-kira 90% berkesan, menurut Rafael.

Tetapi ia boleh dilumpuhkan jika serangan beramai-ramai roket dilancarkan, membenarkan beberapa terlepas. Walaupun prestasinya baik sehingga kini, risiko boleh ditingkatkan jika Hezbollah menyertai perang. Hezbollah mempunyai lebih kurang 150,000 roket dan peluru berpandu.

Berapa Mahal Sistem Ini?

Setiap peluru berpandu dianggarkan berharga antara $40,000 hingga $50,000, menurut Institut Kajian Keselamatan Kebangsaan, pemikir tangki Tel Aviv.

Amerika Syarikat telah melabur dengan berat sistem ini, membantu kos pembangunan dan mengisi semula semasa tempoh pertempuran.

Presiden Joe Biden telah berkata beliau akan meminta Kongres untuk $14.3 bilion bantuan tentera kepada Israel. Kebanyakannya akan membantu sistem pertahanan udara dan peluru berpandu, menurut pihak Putih.

“Kami meningkatkan bantuan tentera tambahan, termasuk peluru dan peluru berpandu untuk mengisi semula Iron Dome,” kata Biden.