Selepas Pertemuan Puncak Dengan AS dan Jepun, Korea Selatan Berusaha Untuk Memperkukuhkan Hubungan Dengan China Juga

Yun Dukmin, Duta Besar Korea Selatan untuk Jepun, semasa temu bual di Kedutaan Korea Selatan di Tokyo, Jepun, pada hari Rabu, 20 Sept. 2023.

Duta Besar Korea Selatan ke Jepun berkata perbincangan “peringkat tinggi” sedang berlangsung untuk sidang kemuncak tiga hala dengan China yang bakal berlaku tahun ini, dan ia tidak akan menjejaskan hubungan dengan AS.

Perbincangan itu berjalan dengan baik, kata Yun Dukmin, duta Seoul ke Jepun dalam satu temu bual. Mungkin ada “kesan Camp David” yang mendorong China untuk menghubungi jiran-jirannya, kata Yun, sambil menambah bahawa sidang kemuncak dengan Beijing tidak akan menjejaskan hubungan dengan Washington selepas pertemuan bersejarah dengan pegawai kanan AS dari tiga negara Asia itu akan bertemu di Seoul pada 26 Sept.

Korea Selatan sedang berusaha menghidupkan semula sidang kemuncak tiga hala antara Jepun dan China yang terhenti sejak 2019 pada mulanya disebabkan oleh pandemik Covid-19. Tetapi Beijing telah marah dengan sidang kemuncak bersejarah Presiden Joe Biden pada Ogos di percutian presiden Camp David dengan pemimpin Korea Selatan dan Jepun, dengan mengatakan ia sengaja cuba menimbulkan perpecahan di kalangan jiran Asia.

“Hubungan antara Jepun dan Korea Selatan telah berkembang begitu pesat sehingga menjadi persekitaran yang tidak pernah dialami China dalam 10 tahun kebelakangan ini,” kata Yun pada hari Rabu. “Adalah lebih baik untuk kestabilan rantau ini jika negara-negara jiran bekerjasama dan berbaik-baik daripada berhadapan seperti ini.”

Dilantik ke jawatannya kira-kira dua bulan selepas Presiden Yoon Suk Yeol mengambil alih jawatan pada Mei 2022, Yun berkata hubungan antara Korea Selatan dan Jepun sangat berbeza daripada ketika beliau mula bertugas. Hubungan tegang disebabkan pertikaian mengenai pampasan untuk pekerja Korea semasa penjajahan Jepun ke atas semenanjung itu dari 1910-1945. Pada Mac, Yoon menyingkirkan halangan dalam hubungan apabila Seoul menarik balik tuntutannya agar syarikat Jepun memberi pampasan kepada orang Korea yang dipaksa bekerja di lombong dan kilang Jepun, tetapi akan mewujudkan tabung sendiri untuk mereka.​

Terobosan untuk mengakhiri pertikaian yang telah mengganggu hubungan dalam semua perkara daripada perdagangan hingga keselamatan mendapat pujian daripada Biden, yang telah cuba meyakinkan dua sekutu AS untuk mengemukakan barisan yang lebih bersatu menentang China dan Korea Utara.

Biden telah mencari sokongan rakan untuk menyekat akses Beijing kepada semikonduktor canggih. Jepun menyekat eksport beberapa peralatan pembuatan cip, mengikuti langkah serupa oleh AS dan Belanda. Korea Selatan agak ragu-ragu kerana syarikat utama seperti Samsung Electronics Co. dan SK Hynix Inc. bergantung kepada China sebagai pasaran dan tapak pembuatan untuk cip memori mereka.

Duta besar itu berkata mungkin hanya soal masa sebelum pembuat semikonduktor di China naik tangga nilai dan akhirnya mengatasi apa yang dibuat oleh gergasi Korea Selatan di negara itu. Beliau berkata syarikat telefon bimbit, operator pasar raya dan firma automobil Korea Selatan semuanya telah melihat bahagian pasaran mereka merosot di China apabila industri tempatan maju.

“Kami masih sangat bergantung kepada China, tetapi jumlah syarikat yang menarik diri dari China mengejutkan,” kata Yun. “Kami tidak boleh benar-benar meninggalkan pasaran China, tetapi secara keseluruhan, pasaran China tidak akan kekal terbuka secara berterusan. Jadi dalam erti kata itu, beberapa tahun akan datang adalah masa yang sangat penting bagi syarikat semikonduktor Korea.”

Sementara itu, hubungan dengan Jepun telah berkembang sangat pesat dan ini akan menyebabkan perubahan besar dalam lanskap strategik serantau, kata Yun.

“Ketika saya pertama tiba di sini tahun lepas, seluruh masyarakat Jepun sangat, sangat sejuk terhadap Korea, sehinggakan saya tertanya-tanya sama ada mereka boleh begitu sejuk,” katanya.

Yun berharap untuk menggunakan momentum semasa untuk mewujudkan satu lagi deklarasi dengan Jepun seperti yang mereka lakukan suku abad yang lalu untuk mengunci peningkatan hubungan, yang boleh mengekalkan aliran perdagangan yang stabil walaupun ketegangan politik.

Syarikat Korea Selatan mula melabur di Jepun sekali lagi, katanya. Ini termasuk perusahaan kecil dan sederhana serta gergasi seperti Samsung, yang sedang melihat pusat R&D di kawasan metropolitan Tokyo yang lebih besar.

Yun berkata kerjasama keselamatan dengan Jepun dan AS dijangka akan diperluas memandangkan mereka menghadapi ancaman nuklear daripada Korea Utara. Biden telah memberi jaminan kepada Yoon dan Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida bahawa dasar nuklear AS yang dikenali sebagai halangan lanjutan kekal berkuat kuasa. Strategi itu merujuk kepada memaparkan kekuatan yang cukup kuat sehingga meyakinkan lawan bahawa ia tidak dapat mencapai matlamat ketenteraan dan politiknya melalui agresi.

Korea Utara dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menguji letupan peluru berpandu yang direka untuk memukul Korea Selatan dan Jepun, serta peluru berpandu balistik antara benua yang direka untuk menghantar kepala peledak ke tanah besar AS. Itu boleh menimbulkan beberapa persoalan sukar untuk Washington, kata duta besar itu.

“Ada persoalan sama ada AS akan membalas serangan Pyongyang ke atas New York jika Tokyo atau Seoul diserang,” katanya.

Yun juga mengulas isu-isu lain dalam temu bual itu. Mengenai pembuangan air sisa nuklear dari tapak Fukushima, beliau berkata: “Perdana Menteri Jepun juga berkata dalam pertemuannya dengan Presiden kami bahawa beliau tidak akan campur tangan dengan apa-apa cara yang akan menjejaskan keselamatan rakyat Korea.”

Mengenai pelancongan: “Kami kini membincangkan peningkatan penerbangan dan menyambung semula penerbangan antara bandar-bandar serantau yang hilang akibat Covid. Ia mengambil sedikit masa lagi, tetapi infrastruktur sedang dibina semula, jadi kami berharap kesesakan dengan Jepun akan bertambah baik.”

Dan mengenai lawatan Kim Jong Un ke Rusia: “Kita perlu tunggu dan lihat sama ada ia hanya persembahan atau sesuatu yang substansial dan saya fikir ia sangat bermotivasi politik untuk mengambil gambar dan melakukan perkara sedemikian apabila sebenarnya ia boleh dilakukan secara rahsia tanpa membuat kecoh besar tentangnya.”

—Dengan bantuan Isabel Reynolds dan Sam Kim.