Selepas Pengambilalihan yang Awkward, Perdana Menteri Thailand Baharu Cuba Populisme Lama

Thailand Prime Minister Srettha Thavisin Interview

Perdana Menteri Thailand yang baru telah memulakan langkah dengan goyah. Kenaikan pada Ogos Srettha Thavisin, seorang pemaju hartanah bekas dan pendatang baru dalam politik, ditandai dengan kontroversi – parti Pheu Thai beliau berpasangan dengan tentera yang disokong oleh establishment Thailand dan menyokong monarki, membantu untuk menghalang parti Maju yang lebih popular daripada mengambil kuasa. Bulan pertamanya juga ditamatkan dengan tragedi, selepas seorang penembak berusia 14 tahun membunuh dua orang dan mencederakan lima orang di sebuah pusat membeli-belah popular di Bangkok pada hari Rabu.

Sementara itu, Srettha, 61 tahun, telah menetapkan untuk mendefinisikan jawatannya sekitar populisme ekonomi, menyamakan ekonomi Thailand yang merosot, dibelenggu oleh pandemik dan kemerosotan keyakinan pelabur, kepada “orang sakit” yang memerlukan penyembuhan.

Tetapi pemerhati politik bimbang bahawa dasar dan pengumuman Srettha setakat ini, walaupun kelihatan direka untuk memenangi keyakinan orang ramai yang tidak pernah dimulakannya, sama ada simbolik atau, lebih buruk, pendek akal.

“Beberapa langkah yang bertujuan untuk meringankan ekonomi dalam jangka pendek, tidak mampan dalam jangka panjang,” kata Napon Jatusripitak, pelawat kanan di Institut ISEAS-Yusof Ishak Singapura kepada TIME. “Ia seperti meletakkan pembalut ke atas luka tanpa merawatnya.”

Apa yang telah dilakukan Srettha setakat ini

Sejak kenaikan kontroversinya ke jawatan perdana menteri, Srettha berusia 61 tahun telah bekerja keras untuk menggambarkan kepimpinannya sebagai satu kebajikan, mendesak tentera untuk menangguhkan rancangan perolehan mereka untuk membebaskan bajet untuk “usaha mendesak untuk membantu rakyat” dan menyumbangkan gajinya kepada amal.

“Ia menandakan mungkin sedikit pemerolehan jasa sehingga satu tahap tertentu,” kata Mark S. Cogan, profesor madya kajian damai dan konflik di Universiti Kansai Gaidai Jepun, kepada TIME, merujuk kepada amalan Buddha mengumpul karma baik. “Saya fikir ada sedikit kawalan kerosakan yang dilakukan oleh Pheu Thai.”

Dari segi dasar luar, Srettha telah memulakan kempen proaktif untuk menjadikan Thailand sebagai hab pelaburan. “Thailand terbuka untuk perniagaan dengan semua negara,” katanya minggu lalu, selepas bertemu dengan Elon Musk Tesla, memulakan semula perbincangan perdagangan dengan Kesatuan Eropah, dan bersetuju untuk memperdalam perdagangan bilateral dengan Kemboja.

Tetapi mungkin yang paling penting adalah dasar domestik populis yang telah menjadi ciri bulan pertama Srettha di pejabat: menurunkan harga elektrik dan bahan api, moratorium hutang tiga tahun untuk petani, dan – janji kempen utama Pheu Thai – skim dompet digital yang akan mengedarkan 10,000 baht kepada setiap rakyat Thailand di atas usia 16 tahun. Dijangka dilancarkan tahun depan, projek terakhir dijangka akan menyuntik 560 juta baht ke dalam ekonomi dan merangsang perbelanjaan domestik.

Tetapi apabila Srettha mendedahkan kenyataan dasar yang dinantikan yang mengandungi semua cadangan ini di parlimen pada 11 September, ia dikritik oleh ahli politik dari spektrum politik kerana kekurangan arah yang jelas. Walaupun tidak kekurangan inisiatif mendesak untuk merangsang pertumbuhan ekonomi, para pengkritik berkata agenda keseluruhan tidak mempunyai rancangan konkrit untuk mencapai matlamat pembangunan nasional jangka panjang.

Sirikanya Tansakul dari parti Maju yang progresif menyamakan dasar-dasar itu dengan “menggunakan steroid dan bukannya ubat untuk menyembuhkan penyakit ekonomi.” Dan Jurin Laksanawisit dari Parti Demokrat konservatif berkata ambisi matlamat Srettha jatuh pendek daripada apa yang dijanjikan Pheu Thai semasa kempen pilihan raya: “Ia bahkan tidak sepadan dengan tinggi badan [Srettha],” katanya, merujuk kepada Perdana Menteri yang, pada 6 kaki 3 inci, adalah pemimpin kedua tertinggi di dunia.

Pakar memperingatkan bahawa dasar Srettha, yang tidak disertai dengan strategi ekonomi jangka panjang, akan melakukan sedikit untuk menangani masalah sosioekonomi Thailand yang berakar umbi. Sebagai contoh, akan sukar untuk mengekalkan harga tenaga yang rendah kecuali harga distruktur semula, dan moratorium hutang untuk petani telah dikritik kerana gagal menangani apa yang terletak di teras hutang petani: pendapatan mereka yang rendah.

“Merangsang ekonomi sangat penting,” kata Cogan. “Tetapi adakah rangsangan seperti itu perlu dan adakah rangsangan itu mampan?”

“Itu perlu dilengkapi dengan perubahan dasar tambahan… yang memacu pertumbuhan ekonomi. Dan saya belum melihat sebarang dasar yang menunjukkan sesuatu di luar rangsangan jangka pendek,” tambahnya.

Bagaimana kerajaan Srettha mengingatkan akar populis Pheu Thai

“Ia tidak membaca Srettha,” kata Napon, pakar Thailand di institut pemikir Singapura, tentang agenda awal Pheu Thai. “[Ia] membaca Thaksin,” katanya, merujuk kepada tokoh parti dan bekas Perdana Menteri Thailand dari 2001 hingga 2006 Thaksin Shinawatra – yang kepulangannya pada Ogos, selepas lebih sedekad dalam buangan sendiri, datang sebagai sebahagian daripada perjanjian Pheu Thai dengan konservatif.

Srettha Thavisin greets supporters in front of an image of former Thai Prime Minister Thaksin Shinawatra as he arrives at Pheu Thai Party's headquarters on Aug. 22 in Bangkok.

Thaksin ditakrifkan oleh inisiatif ekonomi populisnya, yang digelar Thaksinomics, yang merangkumi moratorium hutang untuk petani dan skim untuk menyerahkan satu juta baht kepada setiap daripada 80,000 kampung negara itu. Walaupun dasar dan retorik pro-miskin sedemikian secara berkesan memobilisasikan penyokong yang sangat setia yang semakin bosan dengan elit konservatif Thailand, mereka juga menarik kritikan kerana memperdalam jurang ekonomi Thailand dan meningkatkan hutang awam negara itu.