Selepas Pemimpin Hilang, Tentera China Amaran Kakitangan Tentera Terhadap Bersosial Dengan ‘Orang Yang Salah’

Pengawal kehormat Tentera Pembebasan Rakyat China PLA membawa salinan Perlembagaan negara semasa majlis untuk pemimpin China yang baru dipilih bersumpah setia kepada Perlembagaan di Dewan Besar Rakyat di Beijing, ibu negara China, 10 Mac 2023.

Tentera Pembebasan Rakyat mendesak kakitangan tentera China untuk berhati-hati tentang siapa yang mereka bergaul, dengan mengatakan bersosial dengan orang yang salah adalah sebab utama “beberapa pemimpin” telah dibuang dari jawatan mereka.

Kader tentera China harus “menyucikan lingkaran sosial mereka,” menurut ulasan yang diterbitkan oleh akhbar PLA Daily yang dikendalikan negara pada hari Jumaat, tanpa menerangkan pemimpin yang dipecat dari jawatan mereka.

“Cara paling berkesan untuk menjauhi bahaya dan godaan adalah dengan melakukan ‘pemisahan fizikal’,” kata PLA Daily, merujuk kepada kod etika untuk interaksi sosial kader yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tentera Pusat pada bulan Jun. Jika acara atau janji temu makan tidak perlu, ia harus dielakkan, menurut ulasan oleh jabatan suruhanjaya itu.

Ulasan PLA menyusul pemecatan oleh Presiden Xi Jinping terhadap Qin Gang sebagai menteri luar pada akhir Julai selepas hanya tujuh bulan, tempoh terpendek yang pernah dihabiskan sesiapa di China dalam jawatan itu. Siasatan mendapati Qin mempunyai hubungan sulit semasa berkhidmat sebagai duta China di Washington, lapor The Wall Street Journal, merujuk kepada sumber.

Seorang lagi pegawai tinggi, Menteri Pertahanan Li Shangfu, menghilang dari pandangan awam pada akhir Ogos, hanya beberapa bulan selepas pemecatan jeneral dalam perintah yang menguruskan gudang senjata nuklear negara. Pada masa itu, tentera melancarkan siasatan ke atas kes-kes rasuah yang berkaitan dengan perolehan yang bermula lebih daripada lima tahun lalu, kira-kira bertepatan dengan tempoh Li sebagai ketua jabatan peralatan.

Pegawai Amerika Syarikat mempunyai maklumat risikan yang menunjukkan Li telah dibuang dari jawatannya, menurut seorang pegawai Amerika yang biasa dengan perkara itu yang meminta untuk tidak dikenal pasti membincangkan isu sensitif itu.