Sekutu samseng Putin menambah 3,000 bekas upahan Wagner kepada tenteranya: ‘Memenuhi tugas negara’

(SeaPRwire) –   Seorang warlord Chechnya telah menambah 3,000 orang ke pasukannya yang semakin besar, memberinya kawalan ke atas pasukan saiz yang besar dalam tentera Rusia.

“Salah seorang komander Wagner dengan panggilan Ratibor akan menyertai pasukan khas legendaris Akhmat,” kata komander Chechnya Ramzan Kadyrov. “Bersamanya, 3,000 bekas pejuang PMC Wagner (syarikat tentera swasta) akan menyertai pasukan khas.”

Komander Chechnya, Mejar Jeneral Apti Alaudinov, berkata bekas pemenjaga yang menyertai Ratibor sebelum ini telah berkhidmat di bawahnya.

Ratibor memuji pasukan Chechnya, menegaskan bahawa bekas tentera Wagner “boleh sekali lagi membuktikan kecekapan kami dan bahawa kami memenuhi tugas negara,” menurut East2West.

Kadyrov, ketua 47 tahun Republik Chechnya sejak 2007, dengan bangganya mempamerkan “berita besar” bahawa pemenjaga yang ditakuti itu akan menguatkan tentera daratnya. Walaupun tidak memberikan petunjuk jelas mengenai sejauh mana yang terlibat tentera Chechnya mungkin dalam bulan-bulan akan datang, beliau berkata mereka boleh memberikan “impak besar” di Ukraine.

Beberapa orang telah meramalkan bahawa Kadyrov sedang mengekalkan pasukan itu bersedia untuk mempertahankan Presiden Rusia Vladimir Putin daripada rampasan kuasa yang mungkin – yang pertama, secara ironis, Wagner telah melakukannya di bawah pengasas dan ketuanya Yevgeny Prigozhin, yang membawa kepada pembubaran pasukan itu.

Prigozhin, membunuhnya dan beberapa rakan penumpang lain, bersama-sama kedua-dua juruterbang.

Satu lagi teori mencadangkan bahawa Kadyrov mungkin menunggu jika Putin mati, meninggalkan peluang untuk menubuhkan kemerdekaannya dan mengukuhkan kuasa dalam kekeliruan untuk mengisi kekosongan kematian Putin akan tinggalkan.

“Saya gembira bahawa hari ini barisan unit terkenal (Akhmat) telah disertai oleh pejuang yang mempunyai pengalaman tempur yang cemerlang dan telah membuktikan diri sebagai pejuang yang berani dan cekap,” tulis Kadyrov dalam mesej di Telegram yang diterbitkan pada November 2023. “Saya yakin dalam pertempuran akan datang mereka akan sepenuhnya hidup kembali reputasi mereka.”

Penambahan baru membantu menguatkan apa yang dianggap oleh sesetengah orang sebagai “tentera peribadi” Kadyrov atas belanjawan persekutuan Rusia, menurut Kavkaz Realii, sebuah media bebas yang merupakan sebahagian daripada Radio Free Europe/Radio Liberty.

Pendekatan Kadyrov terhadap pentadbiran bergantung kepada langkah-langkah penindasan yang sangat keras, termasuk larangan ke atas semua muzik di luar 80 hingga 116 ketukan seminit – langkah yang dilihat secara umum membantu melarang muzik Barat dan membantu menyelaraskan dengan “mentaliti dan irama muzikal Chechnya” untuk membantu melindungi “masa depan” rakyat Chechnya, .

“(S)aya telah mengumumkan keputusan muktamad, bersetuju dengan ketua Republik Chechnya Ramzan Akhmatovich Kadyrov, bahawa mulai sekarang semua karya muzikal, vokal dan koreografi mesti sepadan dengan tempo 80 hingga 116 ketukan seminit,” kata Menteri Kebudayaan Chechnya Musa Dadayev, menurut agensi berita negara Rusia TASS.

Pakar hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada tahun 2017 juga mendesak pihak berkuasa untuk menyiasat dakwaan bahawa lelaki gay di republik hampir keseluruhannya beragama Islam itu menjadi sasaran, ditahan, disiksa dan dibunuh kerana orientasi seksual mereka.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.