Sekurang-kurangnya 85 orang awam, termasuk wanita dan kanak-kanak, maut selepas serangan drone tentera yang ‘terkeliru’

(SeaPRwire) –   Petugas tanggap darurat mengatakan sekurang-kurangnya 85 orang telah disahkan meninggal setelah “serangan drone tentera yang silap” ke atas perhimpunan agama di

Mangsa-mangsa terbunuh Ahad malam oleh drone “menargetkan pengganas dan penjenayah” di kampung Tudun Biri, negeri Kaduna, menurut pegawai kerajaan dan keselamatan. Mereka mengikuti

“Lapan puluh lima mayat sudah dikuburkan sementara pencarian masih berterusan,” kata Agensi Pengurusan Kecemasan Kebangsaan Nigeria (NEMA) dalam kenyataan yang menyenaraikan kanak-kanak, wanita dan orang tua di kalangan mangsa. Sekurang-kurangnya 66 orang cedera, tambah agensi itu.

Presiden Nigeria Bola Tinubu memerintahkan “siasatan menyeluruh dan penuh” ke dalam insiden itu.

Orang awam di Nigeria kerap kali menemui diri mereka dalam pertelingkahan lebih besar antara tentera Nigeria dan kumpulan pemberontak, yang telah mengganggu rantau utara negara itu selama lebih satu dekad.

Atiku Abubakar, bekas naib presiden Nigeria dan calon presiden pembangkang utama dalam pilihan raya presiden tahun ini, menggambarkan kematian awam terbaru sebagai sebahagian daripada corak “membimbangkan”.

“Insiden serangan udara yang silap sedang mengambil dimensi membimbangkan di negara ini,” kata Abubakar.

Tentera Nigeria sering melancarkan serangan udara untuk melawan keganasan dan pemberontakan ekstremis, yang sering menduduki kawasan awam padat, menurut pegawai Nigeria.

“Pengganas sering sengaja menyembunyikan diri dalam pusat penduduk awam,” kata Mejar Jeneral Edward Buba, jurucakap Markas Besar Pertahanan Nigeria, Selasa selepas serangan drone membunuh.

Serangan udara lain berlaku pada Januari apabila 39 orang awam terbunuh di negeri Nasarawa. Begitu juga, pada Disember 2022, puluhan juga mati di negeri Zamfara.

Sejak 2017, kira-kira 400 orang awam terbunuh oleh serangan udara yang dikatakan menargetkan kumpulan bersenjata, menurut firma keselamatan SBM Intelligence berpangkalan di Lagos.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.