Sekurang-kurangnya 27 Maut Selepas Taufan Otis Yang Merosakkan Menghempas Acapulco, Mexico

A street is strewn with debris after Hurricane Otis ripped through Acapulco, Mexico, Oct. 25, 2023.

(ACAPULCO, Mexico) — Pihak berkuasa Mexico memberi jumlah manusia pertama untuk kemusnahan Taufan Otis sepanjang pantai negara itu di Lautan Pasifik pada Khamis: sekurang-kurangnya 27 maut dan empat hilang.

Puluh ribu penduduk yang tinggal di rumah-rumah yang rosak tanpa bekalan elektrik menanti bantuan lebih daripada sehari selepas Otis melanda pantai di Acapulco dengan ganas.

Setiausaha Keselamatan Persekutuan Rosa Icela Rodríguez berkata terdapat 27 kematian disahkan dan empat kehilangan. Kenyataan Rodríguez ketika sidang akhbar pagi Presiden Andrés Manuel López Obrador disahkan beberapa minit kemudian oleh Gabenor negeri Guerrero Evelyn Salgado.

López Obrador berkata kemusnahan begitu teruk sehingga tiada satu tiang wayar elektrik pun tinggal berdiri di kawasan yang terkena. Petani kecil melihat tanaman jagung mereka musnah akibat angin dan hujan lebat Taufan Otis, katanya. Memulihkan bekalan elektrik ke kawasan itu merupakan keutamaan, katanya.

“Kami menyesali 27 maut,” kata López Obrador. Presiden berkata malam Rabu beliau dimaklumkan jumlah maut ialah 18, tetapi meningkat awal Khamis. “Itulah yang paling menyakitkan hati,” katanya mengenai kematian, menambah kerugian harta benda boleh diganti.

López Obrador berkongsi butiran hanya satu kematian: Beliau berkata salah seorang askar tergolong dalam jumlah maut selepas dinding rumahnya runtuh ke atasnya.

Imej awal dan khabar awal menunjukkan kemusnahan meluas, pokok-pokok dan wayar elektrik tercabut dan terbaring dalam air banjir coklat yang di beberapa kawasan menjangkau beberapa batu. Kemusnahan yang diakibatkan menyebabkan tindak balas komprehensif kerajaan tertangguh, yang masih menilai kerosakan sepanjang pantai, dan membuat penduduk putus asa.

Banyak hotel pantai mewah di Acapulco kelihatan seperti kerangka berongga, berpecah selepas taufan kategori 5 itu memecah beratus-ratus — dan mungkin beribu-ribu — tingkap.

Seolah-olah terdapat rasa tidak puas hati terhadap pihak berkuasa. Walaupun 10,000 tentera dikerahkan ke kawasan itu, mereka kurang alat untuk membersihkan tan gunung lumpur dan pokok-pokok tumbang dari jalan-jalan. Ratusan trak dari syarikat elektrik kerajaan tiba awal Rabu di Acapulco, tetapi kelihatan bingung bagaimana hendak memulihkan bekalan tenaga, dengan wayar-wayar elektrik tercabut dalam kaki lumpur dan air.

Jakob Sauczuk menginap bersama kumpulan kawan-kawan di sebuah hotel pantai apabila Taufan Otis melanda. “Kami berbaring di lantai, dan sesetengah di antara katil,” kata Sauczuk. “Kami banyak berdoa.”

Salah seorang kawannya menunjukkan gambar kepada wartawan bilik-bilik tanpa tingkap, berpecah kepada serpihan. Ia kelihatan seolah-olah seseorang telah meletakkan pakaian, katil dan perabot dalam pengisar, meninggalkan kumpulan berserakan.

Sauczuk membantah kumpulannya tidak diberi amaran, dan tidak ditawarkan perlindungan lebih selamat, oleh hotel.

Pablo Navarro, seorang pekerja bahagian auto yang menginap di kemudahan sementara di hotel pantai, merasakan dia mungkin mati di bilik hotelnya di tingkat 13.

“Saya mengambil perlindungan di bilik air, dan syukurlah pintu itu kekal,” kata Navarro. “Tetapi terdapat beberapa bilik di mana angin meniup keluar tingkap dan pintu.”

Navarro berdiri Rabu di luar kedai runcit dan barang keperluan isi rumah berhampiran zon hotel, apabila ratusan orang berusaha mengeluarkan segala-galanya dari paket hot dog dan kertas tuala ke skrin rata TV dari kedai berlumpur itu, berjuang untuk menolak troli belian logam yang dimuatkan ke jalan-jalan luar yang dipenuhi lumpur.

“Ini sudah tidak terkawal,” katanya.

Isabel de la Cruz, penduduk Acapulco, cuba menolak troli belian yang dimuatkan dengan popok, mi segera dan kertas tuala melalui lumpur.

Dia melihat apa yang diambil sebagai peluang untuk membantu keluarganya selepas kehilangan bumbung zink rumahnya dan dokumen penting keluarganya dalam taufan.

“Bilamana kerajaan akan menjaga rakyat biasa?” katanya.

Di dalam sebuah kedai, pegawai-pegawai Angkatan Tentera Kebangsaan membenarkan pencuri mengambil barang-barang mudah merosot seperti makanan, tetapi berusaha sia-sia mencegah orang daripada mengambil peralatan, walaupun orang luar memuatkan peti sejuk ke atas teksi.

Hampir keseluruhan hari Rabu untuk pihak berkuasa membuka semula lebuh raya utama menghubungkan Acapulco dengan ibu negara negeri Chilpancingo dan Bandar Raya Mexico. Laluan darat penting itu membenarkan puluhan kenderaan kecemasan, kakitangan dan trak membawa bekalan sampai ke pelabuhan yang terjejas.

Lapangan terbang komersial dan tentera Acapulco masih terlalu rosak untuk mengekalkan penerbangan.

Kawasan Berlian Acapulco, kawasan pantai berhampiran hotel, restoran dan tarikan pelancongan lain, kelihatan kebanyakkannya tenggelam dalam rakaman udara yang dimuatnaik Foro TV pada petang Rabu, dengan boulevard dan jambatan sepenuhnya tersembunyi oleh tasik besar air coklat.

Bangunan besar mempunyai dinding dan bumbung yang sebahagian atau sepenuhnya tercabut. Serpihan suria, kereta dan serpihan berselerak di lobi sebuah hotel yang rosak teruk.

Malam Rabu bandar itu tenggelam dalam kegelapan. Tiada perkhidmatan telefon, tetapi sesetengah orang mampu menggunakan telefon satelit yang dipinjamkan Palang Merah untuk memberitahu ahli keluarga mereka mereka selamat.

Alicia Galindo, seorang pereka gaya rambut berusia 28 tahun di bandar San Luis Potosi tengah Mexico, antara yang beruntung menerima panggilan sedemikian. Ibu bapa dan adiknya menginap di Hotel Princess Acapulco untuk sebuah persidangan perlombongan antarabangsa apabila Taufan Otis melanda awal Rabu dengan angin 165 mph (270 kmj).

Mereka memberitahu beliau bahagian terburuk ribut ialah antara 1 pagi dan 3 pagi apabila “tingkap-tingkap mulai jatuh, lantai runtuh, tilam terbang, lorong runtuh, pintu jatuh … sehingga semuanya lenyap,” katanya dalam temubual telefon dengan Agensi Berita Associated Press. Untunglah, mereka selamat, katanya.

Walau bagaimanapun, Galindo belum menerima berita daripada teman lelakinya, yang menghadiri persidangan yang sama tetapi menginap di hotel berbeza.

Pada Selasa, Taufan Otis mengejutkan ramai apabila ia secara mendadak menguat dari ribut tropika kepada taufan kategori 5 yang ganas ketika menyusur pantai.

“Satu perkara untuk taufan kategori 5 membuat pendaratan di suatu tempat apabila anda mengharapkan ribut yang kuat, tetapi berlakunya ketika anda tidak mengharapkan apa-apa ialah mimpi ngeri sebenar,” kata Brian McNoldy, pakar taufan di Universiti Miami.

Acapulco terletak di kaki bukit curam. Rumah mewah dan kampung terletak di bukit dengan pemandangan Lautan Pasifik yang bersinar. Pernah menarik bintang Hollywood untuk gaya hidup malam, memancing sukan dan acara lompat tebingnya, pelabuhan itu dalam tahun-tahun kebelakangan ini menjadi mangsa kumpulan jenayah yang bersaing yang tenggelamkan bandar itu dalam keganasan, memaksa banyak pelancong antarabangsa ke kawasan Caribbean di Cancun dan Riviera Maya atau pantai lebih jauh di sepanjang pantai Pasifik di negeri Oaxaca.

López Obrador menyatakan Taufan Otis lebih kuat daripada Pauline, yang melanda Acapulco pada 1997, memusnahkan kawasan bandar dan mengorbankan lebih 300 nyawa.

___

Verza dilaporkan dari Bandar Raya Mexico. Penulis Sains Associated Press Seth Borenstein di Washington menyumbang kepada laporan ini.