Sejarah Panjang Di Sebalik Single Baru SZA dan Drake “Slime You Out”

A side by side split image of Drake and SZA

Drake suka melakukan pelancaran mengejut dan single terbaru dari album akan datangnya For All The Dogs, “Slime You Out,” menampilkan SZA, tidak berbeza. Kerjasama itu mengejutkan peminat apabila diumumkan lewat Rabu, memandangkan sejarah panjang antara dua bintang itu.

Selama bertahun-tahun, kerjaya SZA dan Drake telah berjalan selari, dan “Slime You Out,” yang muncul di perkhidmatan streaming pada Jumaat, menandakan kolaborasi pertama mereka. Ia juga kelihatan menandakan akhir perdebatan yang berlarutan selama bertahun-tahun antara mereka. Pada tahun 2020, sebagai artis jemputan di “Mr. Right Now” 21 Savage, rapper Toronto itu berkata dia dan SZA menjalin hubungan pada tahun 2008. SZA kemudian mengesahkan bahawa mereka seketika pernah menjadi pasangan, dalam pos 2020 di X, tetapi menjelaskan bahawa sebenarnya “2009” ketika mereka menjalin hubungan dan mencadangkan dia mungkin hanya ” tidak bersalah merujuk ’08 [dengan] tunggu.”

Sekarang, kedua-duanya kelihatan telah meletakkan masa lalu mereka di belakang dengan melancarkan lagu R&B muram tentang bekas kekasih yang toksik. Tajuk lagu, “Slime You Out,” merujuk kepada tindakan menggunakan seseorang untuk seks, dan di seluruh lagu, kedua-duanya bergilir bercakap tentang bagaimana bekas kekasih mereka menganiaya mereka. Seni kulit untuk single itu adalah foto Halle Berry di Anugerah Pilihan Kanak-Kanak 2012, yang Drake rujuk dalam lagu, rapping: “Aku slimin ‘kau untuk pilihan kanak-kanak yang kau buat.” Ayatnya menyebut tentang bersama seorang wanita yang tidak baik untuknya, kemudian memberikan mik kepada bekas kekasihnya dan berkata, “Aku akan berundur dan biarkan SZA bercakap sialnya untuk seminit.” Dia mendapat peluang untuk mempamerkan kawalannya sebagai rapper, “pergi seperti gergaji-off”—merujuk gergaji potong—memanggil pembohongan dan seks buruk bekas kekasihnya.

Pendengar bijak dan peminat mungkin menangkap beberapa mesej sindiran dalam lirik SZA dan Drake selama bertahun-tahun di lagu yang berbeza yang menyiratkan mereka pernah menjadi pasangan, walaupun tidak disahkan sehingga 2020. Contoh terawal permainan panggilan balas lirik mereka adalah masing-masing ke lagu mereka, bernama “Child’s Play.” Lagu SZA keluar pada tahun 2014 sebagai kolaborasi dengan Chance the Rapper pada EP-nya Z, dan Drake mempunyai lagu pada album 2016-nya, Views, memanggil bekas kekasihnya kekanak-kanakan.

@bars

#Drake dan #SZA ada sejarah!!️? #raptv #bars #rapper #music

♬ original sound – BARS by RapTV

Lirik dalam “Normal Girl” SZA dari album 2017-nya CTRL termasuk baris yang hampir sama yang juga ada pada “Controlla” Drake. Kedua-duanya menyanyikan, “You like it when I get aggressive.” Persamaan tidak berhenti di situ. Pada tahun 2016, Drake bekerjasama dengan rapper Kanada lain PARTYNEXTDOOR pada lagu berjudul “Come and See Me,” dan pada versi deluxe CTRL, SZA secara rasmi merilis cover lagu itu yang dipanggil “2 AM.” Baru-baru ini, kedua-duanya mempunyai judul lagu yang serupa. Pada album SZA 2023, SOS, ada trek yang dipanggil “Seek and Destroy,” dan Drake melancarkan lagu yang dipanggil “Search & Rescue.” Liriknya menyiratkan pertukaran mengejek balik—sekarang ada kolaborasi rasmi.

Pada Disember 2022, SZA hanya ada kata-kata baik tentang Drake dalam temu bual dengan Audacy. Dia berkata Drake tidak pernah mengatakan apa-apa yang negatif tentangnya dan dia sangat menghargainya, mencatat bahawa mereka selalu “sejuk.”