Sejarah Imigrasi Nazi ke AS Telah Dilupakan

Operation Paperclip Scientists Working on Saturn Rocket

Pada akhir September, ahli-ahli Dewan Rakyat Kanada secara tiba-tiba menjadi tumpuan perhatian antarabangsa atas sesuatu yang nampaknya biasa – menawarkan tahanan berdiri kepada Yaroslav Hunka berusia 98 tahun, orang Kanada berketurunan Ukraine yang digambarkan oleh speaker dewan sebagai wira perang yang melawan tentera Rusia yang menyerang semasa Perang Dunia II. Tetapi seperti yang segera dibangkitkan oleh para pengulas, perjuangan Hunka menentang Rusia semasa perang adalah sebagai kolaborator Nazi dan ahli Divisyen Waffen-SS 1 Galicia.

Momen itu bertujuan untuk menghormati tentangan Ukraine, mengaitkan masa lalu dan masa kini. Sebaliknya, ia menonjolkan rasa malu yang mendalam dan berpanjangan tentang imigrean Nazi Amerika Utara selepas perang dan kecenderungan kita terhadap amnesia sejarah selektif dalam menghadapinya. Dan bukan hanya Kanada di mana ini menjadi isu.

Kanada dan Amerika Syarikat membenarkan dan malah menggalakkan imigresen kolaborator Nazi dan pelaku Holokus selepas perang. Jika orang ramai mengingati sejarah ini, kemungkinan besar melalui bingkai naratif pemburu Nazi fiksyen, seperti yang ditampilkan dalam filem Indiana Jones atau rancangan Amazon Prime Hunters. Atau mungkin kita ambil perhatian apabila bekas Nazi membuat berita, seperti dalam kes penduduk Cleveland dan penjaga kem tahanan Ivan “John” Demjanjuk.

Tetapi naratif ini mengaburkan kisah Nazi yang lebih tipikal di Amerika Utara, terutamanya di AS. Ingatan popular kita telah memainkan sambutan yang ditawarkan kepada imigran Nazi selepas perang, yang merupakan cara orang Amerika, seperti orang Kanada, berulang kali dengan ceria menyambut lelaki dari unit yang dituduh menyumbang kepada kekejaman.

Contoh paling dikenali kolaborator Nazi berimigrasi ke AS adalah melalui Operation Paperclip, di mana sekitar 1,600 saintis dan jurutera Nazi diambil bekerja oleh kerajaan AS dan diberi kediaman dan kewarganegaraan pada tahun-tahun berikutnya. Ahli sains Jerman dan perintis penerbangan angkasa Wernher Von Braun direkrut melalui program ini. Sumbangannya kepada program angkasa AS telah dirayakan; Huntsville, Ala., mempunyai hari (24 Feb) dan arena 9,000 tempat duduk yang dinamakan sempena namanya. Namun kerja yang mendapatkannya reputasi yang membolehkannya berhijrah ke AS adalah tidak boleh dipertahankan. Von Braun menyumbang kepada penggunaan buruh yang kejam dan diperhambakan di kompleks kejuruteraan roket Mittelwerk semasa zamannya sebagai seorang Nazi.

Pelbagai operasi CIA juga menggunakan bekas kolaborator dari blok Soviet, yang sebahagiannya CIA membantu secara aktif sepanjang proses imigresen untuk mengelakkan sekatan saringan. Dasar-dasar ini dilaksanakan secara eksplisit untuk tujuan persaingan teknologi Perang Dingin dan pengumpulan risikan. Menewaskan Kesatuan Soviet – sekutu AS semasa perang – kini melibatkan menerima mereka yang baru-baru ini berjuang untuk musuh paling keji mereka.

Contoh profil tinggi dan strategik geopolitik sedemikian bukan cara imigresen kolaborator Nazi yang paling biasa, walau bagaimanapun. Menjelang akhir perang, ketika tentera Bersekutu mendapatkan semula tanah dan mula membebaskan kem, kolaborator melarikan diri dari pos mereka secara besar-besaran untuk mengelakkan pembalasan ganas yang menanti mereka apabila ditangkap. Ini terutamanya benar untuk kolaborator Eropah Timur, yang peranan mereka merangkumi dari penyertaan dalam pogrom hingga polis bantuan dan keahlian SS. Mereka boleh bercampur dengan mereka yang dipindahkan oleh perang dengan lebih mudah berbanding Jerman dan Austria, dan kemudian mereka-reka cerita latar belakang yang meyakinkan yang tidak melibatkan mereka untuk sumbangan mereka kepada sebab Nazi. Mereka yang berjaya sampai ke zon Bersekutu yang ditadbir oleh AS dan British mendapati bahawa jika mereka menyuarakan ketakutan akan pembalasan politik kerana pandangan anti-Soviet, mereka boleh menjadi layak untuk berhijrah.

Walaupun AS mempunyai dasar imigresen yang ketat pada era ini, pengecualian pascaperang baru dibuat untuk membantu menangani krisis pelarian di Eropah. Dasar-dasar ini dipengaruhi oleh ketegangan politik Perang Dingin yang semakin meningkat dan kebimbangan keselamatan negara tentang infiltrasi komunis.

Bagi orang yang dipindahkan (“DP”) yang asalnya dari negara blok Soviet, adalah menguntungkan untuk memainkan pandangan politik anti-komunis. Undang-undang imigresen pascaperang seperti Akta DP 1948 dan pindaannya pada tahun 1952 termasuk peruntukan yang mengutamakan DP dari negara-negara yang dicaplok Soviet, seperti negara-negara Baltik. Ini berkhidmat tujuan Perang Dingin – menunjukkan bahawa AS menawarkan kebebasan kepada orang yang melarikan diri dari penindasan komunis. Namun banyak yang datang dari rantau di mana kolaborasi Nazi ganas adalah biasa.

Dasar penyaringan sepatutnya mengecualikan bekas Nazi dan kolaborator, serta sesiapa sahaja yang mereka percaya telah melakukan tindakan “moral yang tercela”. Walau bagaimanapun, selagi AS tidak mempunyai apa yang disebut Senator Pat McCarran sebagai “bukti positif” tentang kegagalan moral seseorang, mereka tidak dapat mengesahkan bahawa pemohon tidak sesuai untuk imigresen. Disebabkan hubungan yang semakin merosot dengan Kesatuan Soviet, pegawai imigresen kekurangan akses kepada dokumentasi (bukti positif) yang dipegang Soviet yang akan membolehkan mereka mencari bekas kolaborator. Pegawai juga kekurangan latihan yang diperlukan untuk menentukan kolaborasi Nazi masa lalu dan sering lebih prihatin dengan mengesan potensi simpati komunis berbanding dengan potensi pertalian dengan Nazi.

AS pada akhirnya menerima imigran kolaborator dengan beberapa cara yang berbeza – secara strategik, secara senyap, dan tanpa disedari. Ini pasti akan merangkumi sejumlah besar orang yang menghasut keganasan atau menyertai pogrom, tetapi tidak melakukan Holokus secara rasmi, bersama keluarga mereka. Sejarawan Allan Ryan menganggarkan bahawa 10,000 penjenayah perang berjaya berhijrah (walaupun laporan yang jauh lebih kemudian menyimpulkan bahawa kemungkinan jumlahnya lebih sedikit.) Kebanyakannya orang Eropah Timur, berasal dari tempat seperti Latvia, Lithuania, bekas Yugoslavia, dan Ukraine asal Hunka. Ramai tergolong dalam kumpulan etnik yang dikenali sebagai Volksdeutsche, orang Jerman etnik yang dilahirkan dan dibesarkan di luar Jerman.

Dalam 70 tahun sejak itu, kerajaan AS telah mengakui bahaya pendekatannya, dan berusaha untuk membetulkan beberapa kesilapannya. Di bawah tekanan politik yang semakin meningkat oleh kumpulan Yahudi Amerika dan sekutu mereka pada tahun 1970-an, termasuk Ahli Kongres New York Elizabeth Holtzman, Jabatan Kehakiman membuka Pejabat Siasatan Khas (OSI) pada tahun 1979 dengan tujuan khusus untuk menjejaki dan mendakwa kolaborator Nazi.

Congresswoman Elizabeth Holtzman, D-N.Y.

Tetapi yang paling AS pernah tuduh pelaku hanyalah penipuan imigresen melalui penyertaan dalam jenayah perang – bukan jenayah perang itu sendiri. Ini boleh membawa kepada pengusiran, walaupun ia sering tidak berlaku. Hanya 21 secara paksa dibuang dari AS sementara 40 lagi berlepas secara sukarela ke negara pilihan mereka, dan sedikit yang menghadapi sebarang bentuk pendakwaan jenayah di luar negara. Kebanyakan mereka yang didakwa oleh OSI telah kehilangan kewarganegaraan semula jadi mereka, tetapi hanya menjalani sisa hidup mereka di AS, di mana kebanyakan kini dikebumikan.