Sebuah karavan baru yang lebih kecil kira-kira 1,500 pendatang mula berjalan ke utara dari selatan Mexico

(SeaPRwire) –   TAPACHULA, Mexico (AP) — Sekumpulan baru lebih kecil kira-kira 1,500 pendatang bermula berjalan ke utara dari Mexico selatan pada Khamis, seminggu selepas kumpulan lebih besar yang bermula pada Krismas Eve kebanyakannya larut.

Pendatang, kebanyakannya dari Amerika Tengah dan Selatan, berkata mereka telah menjadi bosan menunggu di bandar Tapachula, Mexico selatan, berhampiran sempadan Guatemala. Mereka berkata pusat pemprosesan di sana untuk permohonan suaka atau visa bermasalah dan proses itu boleh mengambil berbulan-bulan.

Pendatang membawa tanda bertulis “Berhijrah bukanlah satu jenayah, tetapi satu jenayah bagi kerajaan untuk menggunakan penindasan terhadap pendatang.”

Kumpulan itu berjaya berjalan melepasi dua kawalan pemeriksaan lebuh raya pada Khamis apabila agen imigresen dan anggota Pengawal Kebangsaan berdiri di situ.

Pendatang Alexander Girón berkata beliau meninggalkan negara asalnya El Salvador kerana gajinya tidak dapat menampung keperluan asas.

Pada tahun-tahun sebelumnya, ramai orang meninggalkan El Salvador kerana keganasan kumpulan geng. Tetapi walaupun kerajaan El Salvador telah mengurangkan kadar pembunuhan dengan tindakan keras terhadap geng yang telah menjara puluhan ribu orang, Girón berkata beliau masih perlu meninggalkan.

“Keselamatan tidak cukup jika tiada pekerjaan,” kata Gíron, yang berjalan bersama isterinya dan dua anak lelakinya dalam harapan untuk mencapai AS. “Gaji hanya tidak dapat mengikuti, segala-galanya sangat mahal. Kami akan mencari pekerjaan dan memberi anak-anak kami kehidupan yang lebih baik.”

Kumpulan lebih awal Krismas Eve pernah mengandungi kira-kira 6,000 pendatang dari Venezuela, Cuba dan Amerika Tengah. Tetapi selepas Tahun Baru, kerajaan Mexico meyakinkan mereka untuk menyerahkan perjalanan mereka, dengan janji mereka akan mendapat jenis dokumen tidak ditentukan.

Pada minggu berikutnya, kira-kira 2,000 pendatang dari kumpulan itu menyambung perjalanan mereka melalui selatan Mexico, selepas peserta ditinggalkan tanpa kertas yang kerajaan Mexico kelihatan telah janjikan.

Pendatang mahu visa transit atau keluar yang membenarkan mereka menaiki bas atau kereta api ke sempadan AS. Tetapi mereka diberi kertas yang membataskan pemegang kepada negeri Chiapas selatan Mexico, di mana pekerjaan sukar didapati dan penduduk tempatan kebanyakannya miskin. Pada minggu lalu, hanya seratus atau dua yang sampai ke sempadan antara negeri Oaxaca berjiran dan negeri pantai Teluk Veracruz, terutamanya dalam bas.

Mexico dahulu membenarkan pendatang melalui, mempercayai mereka akan keletihan berjalan di sepanjang lebuh raya. Tiada kumpulan pendatang pernah berjalan jarak penuh 1,000 batu (1,600 kilometer) ke sempadan AS.

Pegawai AS pada Disember membincangkan cara Mexico boleh membantu mengurangkan aliran pendatang dalam satu mesyuarat dengan Presiden Mexico Andrés Manuel López Obrador.

López Obrador mengesahkan bahawa pegawai AS mahu Mexico berbuat lebih untuk menghalang pendatang di sempadannya dengan Guatemala, atau menjadikannya lebih sukar bagi mereka untuk bergerak merentasi Mexico dengan kereta api atau dalam trak atau bas – satu dasar dikenali sebagai “pengekangan.”

Mexico merasa tekanan untuk menangani masalah itu selepas pegawai AS sementara menutup dua persimpangan kereta api sempadan Texas yang penting, mendakwa mereka dilanda oleh pemprosesan pendatang. Ini meletakkan tekanan pada eksport Mexico ke AS dan bijirin bergerak ke selatan untuk ternakan Mexico.

Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri AS Alejandro Mayorkas telah berkata peningkatan lintasan sempadan yang dilihat pada Disember di sepanjang sempadan barat daya AS bertepatan dengan tempoh di mana “agensi penguatkuasaan imigresen di Mexico tidak dibiayai,”.

López Obrador kemudian berkata kekurangan kewangan yang menyebabkan agensi imigresen Mexico menangguhkan deportasi dan operasi lain telah diselesaikan dan beberapa deportasi kemudian disambung semula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.