Sebagai Masa Depan Arang Batu India Ditentukan, Kehidupan di Daerah Pertambangan Tergantung pada Keseimbangan

Sebelum perlombongan tiba di Chhattisgarh, sebuah negeri pedalaman di India tengah, Hasdeo Arand adalah hutan terpencil dengan dua belas kampung suku Adivasi. Meliputi lebih daripada 650 kilometer persegi, hutan ini sering digelar “paru-paru India tengah” dan menjadi rumah kepada gajah terancam, beruang malas, dan harimau belang, serta sumber air bernilai. Kebanyakan penduduk kampung adalah Adivasi, atau “penduduk asal” berasal dari suku Gond, yang menanam tanaman di halaman belakang dan menjual anyaman buluh di pasar. Bagi mereka, tanah ini adalah suci.

Ini cara Umeshwar Singh Armo mengingati membesar di Jampani, sebuah kampung kecil bermahkota pokok jambu, tempat leluhurnya dikuburkan, dan di mana beliau mengharapkan generasi masa depan suku beliau akan makmur. Hari ini, lelaki berusia 43 tahun ini adalah ketua kampung daerah Paturiadand yang terdiri daripada kira-kira 900 penduduk kampung.

Sumber bukan hanya 250 spesies tumbuhan dan burung hutan. Armo ingat apabila, sebagai pelajar sekolah, beliau belajar tentang sumber lain: bahan berkilat dipanggil “arang batu”. Tetapi ia tidak sehingga 2007 penyiasat dihantar oleh kerajaan negeri mula merayau hutan, menggunakan kamera satelit dan skrin laser untuk mencari bahan itu.

“Kami akan berkumpul untuk menonton mereka menyiasat tanah. Kami rasa ingin tahu, malah gembira, tentang apa semua itu bermakna,” kenang Armo. “Tetapi kami tidak dapat membayangkan mereka akan menggali tanah sebegini rupa.”

Apa yang disiasat penyiasat ialah harta karun penambang: lebih daripada 5 bilion tan arang batu duduk di bawah hutan indah. Pada 2013, kerajaan Chhattisgarh menetapkan blok arang batu, atau kawasan yang ditetapkan untuk perlombongan, dan memberi kelulusan kepada kerajaan Rajasthan, kerajaan negeri lain, untuk mengekstrak bahan api itu. Kerajaan Rajasthan mengendalikan operasi perlombongan kepada Adani Power, pengendali dan pemaju terbesar perlombongan dan loji janakuasa arang batu swasta di India. Tak lama kemudian, sebahagian hutan kira-kira saiz lima padang bola sepak dicabut untuk menubuhkan lombong Parsa-East Kanta Basan (PEKB), dinamakan sempena dua kampung yang pernah berdiri di atas tanah itu. Hari ini, yang tinggal hanyalah lubang hitam besar.

Tentu sahaja, masalah arang batu tidak berakhir dengan pengekstrakan. Sebagai pengguna utama, India juga pengeluar gas rumah hijau ketiga terbesar (walaupun emisi per kapitanya kira-kira tujuh kali lebih rendah daripada Amerika Syarikat). Kebanyakan negara maju mengurangkan kapasiti arang batu untuk memenuhi sasaran iklim, tetapi India dan China terus menyumbang kira-kira 80% kepada semua projek arang batu aktif. Dan sementara Amerika Syarikat dan EU telah menetapkan matlamat mencapai nol bersih pelepasan menjelang 2050, India berkata ia akan sampai pada 2070—satu dekad lagi di belakang matlamat China pada 2060.

Bersempena laporan IPCC terbaru yang mendedahkan penemuan teruk, Setiausaha Agung PBB António Guterres menekankan semua negara perlu bergerak lebih pantas untuk mencapai matlamat tersebut. India, yang sebelum ini mendakwa mengurangkan arang batu akan terlalu merosakkan ekonominya, mungkin mengalah kepada tekanan global. Pada Mei, semasa mesyuarat jawatankuasa sebagai sebahagian Sidang Kemuncak G-20 tahun ini, setiausaha arang batu India, Amrit Lal Meena, mengumumkan negara itu akan menutup kira-kira 30 lombong arang batu dalam tempoh tiga hingga empat tahun akan datang.

Tetapi seperti pengalaman penduduk Hasdeo menunjukkan, usaha untuk mencegah kerosakan arang batu dalam jangka panjang boleh memberi kesan mengejut—dan merosakkan—dalam jangka pendek.

“Jika kita lihat jauh ke hadapan, kita semua tahu bahawa perlombongan arang batu hanya akan berlangsung 30 tahun,” kata Armo. “Tetapi selepas itu, tanah kami akan musnah. Kemudian apa? Kami tiada tempat lain untuk pergi.”

Apabila arang batu diekstrak dari PEKB, perjalanannya baru bermula. Bahan api itu sendiri melalui landasan keretapi dan lori ke Rajasthan, manakala ganjaran menjualnya dinikmati oleh ibu negara Chattisgarh, Raipur. Di sana, pembangunan menara, pusat membeli-belah, dan hotel yang menakjubkan berkontras dengan kehidupan penduduk Adivasi yang bekerja di lombong, 90% bergantung kepada pertanian dan hasil hutan untuk mata pencarian.

Ia corak yang diulangi di seluruh India, pengimport, pengguna dan pengeluar arang batu kedua terbesar di dunia. Menjelang tahun hadapan, di tengah permintaan elektrik yang meningkat, kerajaannya merancang untuk mengekstrak lebih satu bilion tan sejak 2022.

Kumpulan Adani adalah kunci kepada ambisi ini. Diasaskan pada 1988 sebagai perniagaan perdagangan komoditi oleh Gautam Adani, kini raja kedua terkaya India, ia menjadi salah satu konglomerat terbesar negara, mengendalikan pelabuhan, lapangan terbang, dan loji kuasa terma. Kini juga, kumpulan itu mempunyai kontrak kerajaan untuk menghasilkan dan menjual lebih 29 juta tan arang batu setiap tahun di India, mengatakan 50% pasaran negara dalam perdagangan arang batu. Pada Jun 2022, apabila kerajaan mengeluarkan 22 juta tan pesanan import arang batu untuk mengatasi kekurangan domestik, 19 juta pergi kepada Adani.

Adani tidak asing dengan kontroversi. Pada 2010, syarikat itu mengumumkan bahawa, untuk memenuhi keperluan tenaga meningkat India, ia akan membangunkan lombong baru di Lembah Galilee di Australia. Bantahan begitu besar sehingga Adani berjuang untuk memperoleh pembiayaan dan insurans lombong; akhirnya beliau membiayainya sendiri dengan AS$2 bilion dari entiti Adani lain. Pada November tahun lalu, ia telah menghasilkan 18 juta tan arang batu, kurang daripada satu pertiga kapasitinya. Semasa temu bual dengan The Financial Times tahun lalu, Adani merujuk lombong itu mungkin satu kesilapan. Dan awal tahun ini, laporan menghukum diterbitkan oleh Hindenburg, firma pendek jualan Amerika Syarikat, menuduh Kumpulan Adani “menarik tipu helah terbesar dalam sejarah korporat” melalui manipulasi saham, penipuan perakaunan, dan lain-lain ketidakpatuhan, Tetapi Kumpulan Adani mengeluarkan jawapan 413 muka surat memanggil dakwaan “tua, tidak berasas, dan ditolak,” tetapi laporan itu tetap meningkatkan siasatan terhadap operasi perlombongan Adani, yang pakar-pakar kata menyumbang kepada keputusan syarikat Februari untuk menghentikan pembelian loji kuasa arang batu bernilai AS$847 juta.

Tetapi rayuan perniagaan arang batu jelas. Selepas parti BJP Perdana Menteri Narendra Modi berkuasa pada 2014, ia melancarkan undang-undang baru