Saya Menulis Buku Mengenai Juul pada 2021. Ini Apa yang Telah Berlaku kepada Industri Vaping Sejak Itu

Penapis dan pod yang dibuat oleh Juul Labs

Masalah dengan menulis buku tentang peristiwa semasa adalah peristiwa tidak kekal semasa untuk lama. Saya selesai menulis buku saya, Big Vape: The Incendiary Rise of Juul, pada Januari 2021, pada masa di mana masa depan kedua-dua jenama vape sangat popular Juul Labs dan seluruh industri e-cigarette Amerika Syarikat sedang berubah. Setiap kali berita pecah selepas draf selesai, saya berharap saya boleh kembali dan mengemaskininya—tetapi sudah tentu itu tidak mungkin.

Saya mendapat sedikit penutup apabila buku saya diadaptasi menjadi siri dokumentari Netflix, Big Vape: The Rise and Fall of Juul, yang ditayangkan pada 11 Oktober. Penerbit siri ini mengusahakannya lama selepas buku saya diterbitkan, membolehkan mereka menyemat masuk perkembangan besar yang belum berlaku ketika saya selesai menulis—tetapi walaupun begitu, kisah Juul dan vaping masih berterusan, dan tiada siapa yang tahu bagaimana ia akan berakhir.

Berikut adalah apa yang telah berubah sejak Big Vape diterbitkan, dan apa yang saya anggap sebagai tanda tanya terbesar tentang industri vaping.

Penguat selia melarang Juul…kemudian berundur

U.S. Food and Drug Administration (FDA) telah lama bermain mengejar apabila datang kepada mengawal selia industri vaping. Jenama termasuk Juul sudah tersedia secara meluas di seluruh negara ketika, pada 2016, agensi itu memuktamadkan proses untuk menilai kesan kesihatan mereka. Ini bermakna syarikat e-cigarette yang sudah berniaga terpaksa secara retrospektif menyediakan kertas kerja untuk membuktikan bahawa produk mereka bermanfaat untuk kesihatan awam; jika mereka tidak dapat meyakinkan FDA, pengawal selia boleh mengarahkan mereka berhenti menjual vape mereka di AS.

Ketika saya selesai menulis Big Vape, Juul telah mengemukakan permohonannya tetapi FDA belum membuat keputusan lagi. Kemudian, dalam keputusan dramatik pada Jun 2022, FDA berkata Juul tidak menyediakan data toksikologi yang mencukupi untuk produknya dan mengarahkannya keluar dari pasaran.

Kemudian, berikutan rayuan dari Juul, FDA memulakan kajian sekunder data, yang masih dalam proses. Sementara itu, peranti Juul kekal di pasaran. Sudah lebih setahun berlalu sejak semua itu berlaku, dan FDA telah memberi sedikit petunjuk awam tentang apa yang akhirnya akan diputuskan.

Juul juga telah mengemukakan permohonan untuk produk baru: peranti “generasi seterusnya” yang dilengkapi Bluetooth yang bertujuan untuk mengunci pengguna di bawah umur dan menolak pod palsu, tetapi siapa yang tahu sama ada FDA akan membenarkannya.

Raksasa tembakau Altria berpisah dengan Juul

Pada akhir 2018, raksasa tembakau Altria (yang memiliki syarikat yang membuat rokok Marlboro) membayar hampir $13 bilion untuk 35% Juul. Tetapi apabila penelitian terhadap Juul bertambah dan FDA mengetatkan pemasaran dan amalan jualannya, Altria menilai pelaburannya lebih rendah dan lebih rendah—turun ke hanya $250 juta pada akhir 2022. Pada Mac 2023, Altria mengumumkan ia akan menukar pegangan minoriti untuk hak melesenkan sebahagian harta intelek Juul, isyarat bahawa perniagaan Juul telah menderita cukup untuk syarikat Besar Tembakau itu ingin bergerak. Altria juga membeli NJOY, pembuat e-cigarette yang berbeza.

Itu hanya satu elemen kesulitan kewangan Juul. Juul telah disaman oleh semua orang dari daerah sekolah hingga peguam negara bagi peranannya dalam epidemik vaping remaja, dan sepanjang dua tahun kebelakangan ini, ia telah bersetuju untuk membayar hampir $3 bilion dalam penyelesaian undang-undang. Pendapatan Juul juga jauh lebih rendah daripada puncaknya, dan syarikat itu telah melalui beberapa pusingan pemberhentian kerja.

Remaja sebahagian besarnya beralih dari Juul

Juul menjadi terkenal kerana menjadi e-cigarette yang digunakan remaja di tandas sekolah dan di Snapchat. Tetapi pada hari ini, data persekutuan mencadangkan pengguna di bawah umur kebanyakannya beralih ke pengewap pakai buang yang—tidak seperti Juul, yang kini hanya tersedia dalam varieti tembakau dan mentol—datang dalam berpuluh-puluh perisa. Di kalangan kira-kira 10% remaja AS yang kerap merokok, lebih separuh kini menggunakan e-cigarette pakai buang, menurut FDA. Penyelidikan anekdot saya menyokong ini. Apabila saya berjalan di sekitar kejiranan saya di Brooklyn, saya melihat banyak remaja dengan vape yang dibuat oleh jenama seperti Elf Bar dan Air Bar, dan hampir tiada yang menggunakan Juul.

Untuk rekod, kebanyakan vape pakai buang sebenarnya tidak boleh dijual kepada sesiapa, di bawah umur atau tidak, kerana mereka belum mendapat kebenaran daripada FDA. Tetapi terbukti begitu sukar bagi agensi untuk mengawal selia pasaran yang besar dan sentiasa berubah sehingga banyak yang terus tersedia secara meluas.

Masih banyak perdebatan tentang risiko dan manfaat merokok elektronik

Ini benar ketika saya mula meliputi vaping pada 2018 dan masih kesnya sekarang. Sesetengah penyelidik percaya vaping boleh membantu orang dewasa berhenti merokok rokok dan beralih ke bentuk nikotin yang kurang berbahaya. Sementara itu, kajian lain mendapati bahawa vaping bukan cara yang berkesan untuk berhenti merokok dan mungkin datang dengan risiko kesihatan yang signifikan sendiri, termasuk peningkatan peluang untuk menghidap penyakit paru-paru dan jantung. Pengecualian besar untuk keseluruhan perdebatan adalah bahawa e-cigarette hanya menjadi digunakan secara meluas dan dikaji dalam dua dekad terakhir, yang tidak begitu lama dalam dunia penyelidikan kesihatan. Lebih banyak risiko kesihatan—atau manfaat