Saudi Arabia amaran Israel akan ‘akibat serius’ jika serbuan darat Rafah berjalan

(SeaPRwire) –   Arab Saudi memperingatkan Israel akan ‘akibat yang sangat serius’ jika pencerobohan darat Rafah dilanjutkan

Arab Saudi telah menyatakan bahawa serangan darat yang dirancang terhadap bandar Rafah boleh menyebabkan bencana kemanusiaan segera.

Kementerian Luar Negeri negara pengeluar minyak itu mengeluarkan kenyataan pada Sabtu meminta gencatan senjata segera kepada konflik kerana Israel bersedia melancarkan serangan darat ke atas Rafah, yang bersempadan dengan Mesir di hujung selatan Jalur Gaza. Lebih separuh daripada penduduk dianggarkan 2.3 juta Gaza kini berkumpul di bandar itu.

Pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah memerintahkan tentera untuk membangunkan rancangan terperinci sebelum serangan darat untuk memusnahkan empat batalion Hamas yang didakwa ditempatkan di sana.

Netanyahu berkata beliau meminta tentera untuk merancang pemindahan beratus-ratus ribu orang dari bandar itu sebelum serangan darat. Sebahagian besar penduduk semasa telah melarikan diri ke bandar itu dari bahagian-bahagian lain Gaza sejak permulaan konflik dan Arab Saudi menyatakan mereka tidak mempunyai tempat lain untuk pergi. Jadual untuk serangan darat berpotensi tidak diketahui.

“Kerajaan Arab Saudi memberi amaran akan akibat yang sangat serius jika menyerang dan menargetkan bandar Rafah di Jalur Gaza, yang merupakan tempat terakhir bagi ratusan ribu orang awam yang terpaksa melarikan diri oleh kekejaman serangan Israel,” kenyataan Kementerian Luar Negeri Arab Saudi membaca.

“Kerajaan mengesahkan penolakan kategorik dan kecaman kuat terhadap pemindahan paksa dan memperbaharui tuntutan gencatan senjata segera.”

Amaran dari Arab Saudi datang pada hari yang sama di mana orang awam dibunuh dalam serangan udara Israel di bandar itu.

Sebelum ini minggu ini Netanyahu bersumpah bahawa pasukan Israel akan berjuang sehingga “kemenangan penuh”, termasuk di Rafah, selepas rundingan gencatan senjata gagal.

Penduduk Rafah berjumlah 264,000 awal 2022, tetapi sejak permulaan konflik, penduduk telah membengkak kepada kira-kira 1.4 juta orang kerana mereka mencari perlindungan di sana, mengikut Biro Statistik Pusat Palestin.

Sekurang-kurangnya 28,000 orang Palestin telah terbunuh dan 67,600 orang lain cedera dalam serangan Israel ke atas Gaza sejak 7 Oktober, kementerian kesihatan di Gaza berkata pada Sabtu, mengikut Reuters. Konflik telah berlangsung selama empat bulan dan dipicu selepas serangan kejutan oleh pengganas Hamas pada 7 Oktober, di mana militan menyeberangi sempadan dari Gaza dan membunuh kira-kira 1,200 orang.

“Pelanggaran berterusan undang-undang antarabangsa dan undang-undang kemanusiaan antarabangsa ini mengesahkan keperluan untuk mengadakan mesyuarat Majlis Keselamatan PBB segera untuk mencegah Israel daripada menyebabkan bencana kemanusiaan segera yang bertanggungjawab ke atas semua orang yang menyokong agresif,” kenyataan Arab Saudi menyimpulkan.

Arab Saudi tidak pernah secara rasmi mengakui Israel, walaupun telah berbincang diplomatik dengan AS untuk berbuat demikian pada bulan-bulan sebelum serangan 7 Oktober, yang menyebabkan Riyadh menangguhkan perkara itu di hadapan kemarahan Arab terhadap serangan Israel.

Awal minggu ini, Setiausaha Negara AS Antony Blinken bertemu , di Riyadh, ibu negara dan pusat kewangan utama Arab Saudi.

Arab Saudi telah memberitahu AS bahawa ia tidak akan membuka hubungan diplomatik dengan Israel kecuali negara Palestin merdeka diiktiraf pada sempadan 1967 dengan Baitulmuqaddis Timur sebagai ibu negaranya, kata kementerian luar negerinya pada Rabu.

Riyadh mengulangi seruan untuk ahli tetap Majlis Keselamatan PBB yang belum mengakui negara Palestin pada sempadan 1967 dengan Baitulmuqaddis Timur sebagai ibu negaranya untuk berbuat demikian, kata kenyataan kementerian itu.

The Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.