Saleemul Huq, Ahli Sains Iklim Peneroka dan Penyokong Negara-negara Miskin, Meninggal Dunia pada Umur 71 Tahun

Obit Saleemul Huq

Saleemul Huq, seorang saintis iklim pelopor dari Bangladesh yang menekankan kepada dunia untuk memahami, membayar dan menyesuaikan diri dengan kesan pemanasan global yang semakin buruk ke atas negara-negara miskin, meninggal dunia akibat serangan jantung pada Sabtu. Beliau berusia 71 tahun.

“Saleem sentiasa memberi tumpuan kepada orang miskin dan terpinggir, memastikan bahawa perubahan iklim adalah tentang manusia, kehidupan, kesihatan dan mata pencarian mereka,” kata pakar sains iklim dan kesihatan dari Universiti Washington, Kristie Ebi, rakan Saleem.

Huq, yang meninggal dunia di Dhaka, mengetuai dan membantu mengasaskan Pusat Antarabangsa untuk Perubahan Iklim dan Pembangunan di sana. Beliau juga merupakan rakan kanan kanan dan pengasas program di Institut Antarabangsa untuk Alam Sekitar dan Pembangunan di London dan mengajar di universiti di England dan Bangladesh. Beliau merupakan salah seorang tokoh awal untuk usaha berdasarkan komuniti untuk menyesuaikan diri dengan kesan perubahan iklim ke atas negara miskin.

Ratu Elizabeth II memberikan Order of the British Empire kepadanya pada 2022 atas usahanya.

“Sebagai warganegara ganda Bangladesh dan Britain, saya telah bekerja selama dua dekad untuk meningkatkan kerjasama antara universiti dan penyelidik di kedua-dua negara untuk menangani cabaran global berkembar pemerosesan kemiskinan dan menangani perubahan iklim,” kata Huq ketika menerima penghormatan itu.

Huq menerbitkan beratus-ratus artikel saintifik dan popular dan dinamakan sebagai salah seorang daripada 10 saintis terbaik di dunia oleh jurnal saintifik Nature pada 2022.

“Dedikasi anda yang teguh kepada mereka yang terkesan oleh perubahan iklim, bahkan sehingga nafas terakhir anda, ditambah dengan advokasi anda untuk mereka yang paling miskin dan rentan, telah mencipta warisan yang tidak dapat ditandingi,” tulis Harjeet Singh dari Climate Action Network dalam penghormatan di Twitter.

Selama bertahun-tahun, salah satu matlamat terbesar Huq adalah untuk mewujudkan program kerugian dan kerosakan untuk negara-negara membangun yang terkena teruk oleh perubahan iklim, dibayar oleh negara-negara kaya yang kebanyakannya mencipta masalah dengan pelepasan mereka. Para negosiator PBB mengenai iklim tahun lalu meluluskan penubuhan dana itu, tetapi usaha untuk meneruskannya sejauh ini masih tergendala.

Huq, yang pernah menghadiri setiap sesi perundingan iklim PBB, yang dipanggil Persidangan Para Pihak (COP), memulakan tradisi khusus selama 20 tahun untuk menumpukan perhatian kepada penyesuaian diri dengan perubahan iklim, awalnya dipanggil Hari Penyesuaian, kata Ebi. Beliau melakukannya dengan membawa seorang petani desa Bangladesh untuk hanya berbicara tentang pengalamannya di perundingan tingkat tinggi.

Kini ia berkembang menjadi acara berhari-hari dan memberi tumpuan kepada penyesuaian, kata bekas pegawai Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat, Joel Smith, rakan Huq.

Di COP-COP itu, Huq begitu sibuk, berbicara dengan begitu banyak orang, sehingga kawan dan rakannya sering bercanda bila tidak dapat menemukannya di pejabat sementaranya dengan kata-kata “Saleem ada di mana-mana … dia hanya tidak di sini,” kata Ebi. Ramai orang berkerumun untuk berbicara dengannya di perundingan.

“Saya takut negara-negara membangun telah kehilangan suara luar biasa,” kata Smith.

Ia bukan sahaja apa yang dilakukan Huq, tetapi cara beliau bekerja, dengan humor, keuletan dan ketenangan, kata Smith.

“Saya tidak pernah melihatnya marah,” kata Smith. “Saya tidak pernah melihatnya meninggikan suara. Ada ketenangan tentang dirinya.”

Smith dan Ebi berkata Huq juga memajukan program saintis muda tanpa terhitung dari dunia membangun, yang akan dibantunya menghubungi orang lain.

“Banyak sifat perundingan hari ini berkaitan dengan semua saintis dari negara-negara paling kurang membangun yang melalui program latihan Saleem,” kata Ebi.

Huq meninggalkan isterinya, seorang anak lelaki dan seorang anak perempuan.