Salah Satu Cara Paling Berkesan Untuk Mendanai Penjagaan Kanak-kanak Tidak Bergantung kepada Kongres

An empty classroom at the Discover Magical Moments childcare facility

Erica Gallegos, yang pernah bekerja sebagai penganjur di New Mexico sekitar sepuluh tahun lalu, pernah “melangkah ke setiap pusat penjagaan kanak-kanak tunggal di negeri itu,” katanya kepada saya, kadang-kadang menghabiskan seminggu di bandar-bandar kecil lima jam dari rumahnya, untuk mengenali orang, mendengar kebimbangan mereka dan membina kepercayaan. Walaupun anda mungkin telah mendengar berita baik tentang pindaan perlembagaan New Mexico yang menjamin hak untuk pendidikan awal kanak-kanak yang diluluskan dengan 70% undian melalui inisiatif undian pada 2022, anda mungkin tidak tahu bahawa ia mengambil kira-kira 12 tahun membina kuasa pengundi mengenai isu ini sebelum diluluskan. Selain mengenali penyedia penjagaan kanak-kanak, ibu bapa dan pemangku kepentingan lain, penyokong menggunakan kuasa politik pada 2020 untuk berjaya menyingkirkan empat Demokrat konservatif yang menghalang cadangan ini dibawa kepada pengundi. Selepas semua usaha gigih itu, mereka mendapat sokongan rakan seperti Gabenor Demokratik New Mexico Michelle Lujan Grisham dan rakyat New Mexico diberi peluang untuk mengundi perubahan transformasi selama lebih satu dasawarsa.

Ia merupakan kemenangan yang layak disambut. Dan tetapi jangan salah faham: Amerika masih berada dalam krisis penjagaan kanak-kanak yang teruk. Pandemik telah memusnahkan industri yang sudah teruk lemah menyebabkan 16,000 pusat penjagaan kanak-kanak menutup di seluruh negara dan 100,000 pekerja meninggalkan profesion. Dan malangnya, sektor ini kini menerima hentaman lain: bilion dolar dalam dana Rancangan Selamat Amerika (ARPA) yang telah mengekalkan penyedia yang tinggal beroperasi mula berakhir pada akhir September. Ramalan untuk apa yang akan berlaku adalah suram: lebih daripada 3 juta kanak-kanak mungkin kehilangan tempat mereka, dan lebih daripada 70,000 pusat mungkin tutup. Satu kaji selidik 2023 yang dijalankan oleh First Five Years Fund mendapati hampir 80% pengundi dari pelbagai spektrum politik menyokong lebih pembiayaan persekutuan untuk penjagaan kanak-kanak, dan sayangnya selepas kegagalan perundangan sosial Bangkit Semula Lebih Baik untuk diluluskan pada 2021, ada sedikit peluang untuk pembiayaan besar-besaran selama beberapa tahun lagi.

Jadi bagaimana kita boleh cuba menstabilkan industri sekarang daripada menunggu keajaiban persekutuan? Selepas berbicara dengan lebih daripada 40 pemimpin penjagaan untuk laporan saya, A Playbook to Transform How America Cares untuk Better Life Lab di New America, saya mendapati terdapat konsensus meluas bahawa inisiatif undian seperti yang di New Mexico adalah salah satu cara paling berkesan untuk mendapatkan pembiayaan bermakna untuk dasar penjagaan kanak-kanak sekarang.

Mengingat keamatan pilihan raya 2020, anda mungkin diampunkan jika anda tidak menjejaki apa yang Ketua Eksekutif Children’s Funding Project Elizabeth Gaines panggil “gelombang kanak-kanak” dengan tujuh inisiatif undian diluluskan untuk membiayai inisiatif pendidikan awal, sering menggunakan mekanisme dipanggil dana perkhidmatan kanak-kanak diluluskan oleh pengundi, di mana pendapatan awam tempatan yang dikhaskan untuk perkhidmatan kanak-kanak di luar pendidikan K-12 diluluskan oleh pengundi. Terdapat lebih daripada 50 dana tempatan di seluruh negara, dan taktik ini membuka pintu $1.5 bilion setahun.

Walaupun mendapatkan pembiayaan untuk kanak-kanak dalam undian mungkin kedengaran seperti penyelesaian segera untuk politik seperti biasa, biasanya tidak ada sesuatu yang berjaya dalam semalam – walaupun kecemasan penjagaan kanak-kanak semasa di seluruh negara mungkin mencipta lebih keperluan untuk tindakan ini.

New Mexico membiayai programnya menggunakan dana sedia ada unik bernilai $26 bilion yang dicipta pada 1912 dan dibiayai oleh hasil minyak dan gas serta faedah, jadi ia tidak memerlukan kenaikan cukai baru. Di banyak kawasan lain, hitungan politik berputar di sekitar soalan sama ada pengundi, terutamanya di negeri merah, benar-benar mahu mengundi untuk menaikkan cukai mereka sendiri untuk pembiayaan pendidikan awal.

Kadang-kadang, ternyata jawapannya ialah ya.

Ahli-ahli aktivis di New Orleans banyak belajar tentang ini selepas inisiatif undian pertama mereka untuk pembiayaan awal gagal. Pada 2020, Datuk Bandar LaToya Cantrell mendekati beberapa penyokong pendidikan awal dengan idea: melalui inisiatif undian, beliau mahu menyesuaikan bajet bandar untuk membiayai 100 tempat penjagaan kanak-kanak tambahan untuk pelajar berpendapatan rendah dengan mengalihkan sebahagian daripada bajet perpustakaan kepada pembiayaan pendidikan awal. “Kami beroperasi di bawah dua anggapan,” kata Hamilton Simons-Jones, setiausaha Ready Kids New Orleans. “Satu ialah kami tidak boleh lulus cukai baru. Kami perlu menemui cara untuk melakukannya dalam jumlah cukai yang dibayar oleh orang. Dan dua, bahawa kami mesti mengambil apa yang diberi.”

Kempen itu tidak berjalan dengan baik. Bantahan terhadap memotong bajet perpustakaan sangat hebat, dan mereka yang mendorong inisiatif itu sukar menjana sokongan bersemangat dalam masyarakat tentang menambah hanya 100 tempat baru. “Penyokong penjagaan kami berdiri melambai papan tanda pada hari pilihan raya, dan pemandu berhenti untuk mengumpat mereka,” kenang Simons-Jones. “Mereka berteriak, ‘Anda mengambil wang dari perpustakaan!’ Ia sangat menakutkan.” Pungutan suara referendum Disember 2020 gagal, dengan hanya 43% pengundi menyokongnya.

Tetapi bukannya menyerah, penyokong menjilat luka, berkumpul semula, dan memutuskan untuk pergi lebih besar. Mereka menjalankan kaji selidik pengundi sendiri dan mendapati, bertentangan dengan anggapan sebelumnya, orang sebenarnya sedia mengundi untuk meningkatkan cukai untuk pendidikan awal, dalam keadaan yang betul. Berdasarkan penyelidikan mereka, mereka datang dengan peningkatan cukai hartanah tertinggi yang mereka fikir pengundi akan lulus dan mengira bahawa, dengan bantuan dana pemadanan dari Negeri Louisiana, mereka akan dapat mengakses jumlah keseluruhan melebihi $40 juta setahun untuk tempat pelajar berpendapatan rendah di New Orleans, dan bukannya hanya 100 dalam cadangan pertama Datuk Bandar. Satu kumpulan penyokong bernama For Providers By Providers bekerja keras untuk usaha keluar mengundi dan kempen berjaya membayar elaun kepada pekerja penjagaan kanak-kanak untuk berborang telefon dan berpintu ke pintu, berkongsi pengalaman mereka sendiri untuk menggambarkan mengapa pembiayaan ini begitu penting. Cerita-cerita ini sangat berkesan kepada pengundi, dan langkah itu diluluskan dengan 61% undian, memberikan kemenangan besar kepada penyokong dan keluarga berpendapatan rendah.

Dan ia bukan hanya New Orleans yang mampu mencari sokongan bipartisan untuk dana ini. Pada 2020 Daerah Escambia di Florida panhandle meluluskan penciptaan amanah perkhidmatan kanak-kanak dengan 61% undian pada masa yang sama Trump memenangi kawasan itu dengan 57% undian. Penyokong kanak berjaya memperoleh pemimpin perniagaan untuk menyokong cadangan itu. Selepas masyarakat itu mengalami kerosakan bernilai $300 juta akibat Taufan Sally pada September 2020, lebih pemimpin menyertai idea bahawa perkhidmatan kanak memerlukan sumber pembiayaan yang stabil, terutamanya mengingat ketidakstabilan pandemik juga. Inisiatif itu kini mengutip $10 juta setahun selama 10 tahun dibiayai melalui peningkatan cukai hartanah.

Gaines berfikir melonggarkan pembiayaan melalui inisiatif undian mencipta momentum penting. “Kita perlu memberi galakan antara satu sama lain di seluruh tempat,” jelasnya. “Persekutuan perlu memberi galakan kepada negeri-negeri, negeri-negeri perlu memberi galakan kepada tempatan. Tempatan perlu mendorong ke atas dan berkata, ‘Hei, kami sedang melakukannya. Mengapa kamu tidak melakukannya?’”

Menempatkan pembiayaan untuk kanak-kanak dalam undian peringkat negeri dan tempatan tidak akan menyelesaikan masalah penjagaan kanak-kanak negara (terutamanya kerana bukan semua negeri membenarkan inisiatif undian) atau sepenuhnya menstabilkan industri (ia memerlukan bilion yang hanya kerajaan persekutuan boleh berikan). Tetapi