‘Salah!’ : Saintis Cina Terkemuka Kata Pendaratan Bulan India Tidak Hampir Kutub Selatan

INDIA-SCIENCE-SPACE-MOON

Persaingan antara dua negara terbesar Asia telah meluas ke angkasa luar.

Selepas pendaratan pendarat Chandrayaan-3 India di bulan bulan lalu – menjadi negara pertama meletakkan kapal angkasa berhampiran kutub selatan bulan dan memecah rekod China untuk pendaratan bulan paling selatan – seorang saintis Cina terkemuka telah berkata tuntutan mengenai pencapaian itu dilebih-lebihkan.

Ouyang Ziyuan, yang dipuji sebagai bapa program penjelajahan bulan China, memberitahu akhbar bahasa Cina Science Times bahawa tapak pendaratan Chandrayaan-3, pada 69 darjah selatan, sama sekali tidak dekat dengan kutub, ditakrifkan sebagai antara 88.5 dan 90 darjah.

Di Bumi, 69 darjah selatan akan berada dalam Lingkaran Antartika, tetapi versi bulan lingkaran itu jauh lebih dekat dengan kutub.

“Ia salah!” katanya tentang tuntutan bagi pendaratan kutub India. “Tapak pendaratan Chandrayaan-3 bukan di kutub selatan bulan, bukan di kawasan kutub selatan bulan, dan juga bukan berhampiran kawasan kutub selatan bulan.”

Chandrayaan-3 berada 619 kilometer (385 batu) jauhnya dari kawasan kutub, kata Ouyang.

Agensi angkasa India tidak segera menjawab permintaan komen pada Khamis.

Selepas pendaratan Chandrayaan-3, Global Times Parti Komunis memetik Pang Zhihao, pakar angkasa kanan Beijing, sebagai berkata bahawa China mempunyai teknologi yang jauh lebih baik.

Program angkasa China “mampu menghantar pengorbit dan pendarat secara langsung ke orbit pemindahan Bumi-Bulan sejak pelancaran Chang’e-2 pada tahun 2010, manuver yang India belum dapat laksanakan memandangkan kapasiti pelancaran terhad,” kata akhbar itu. “Enjin yang digunakan China juga jauh lebih canggih.”

Namun, Chandrayaan-3 pergi jauh lebih selatan daripada mana-mana kapal angkasa lain. Percubaan Rusia untuk mendaratkan kapal angkasa berhampiran kutub selatan bulan berakhir dengan kegagalan bulan lalu apabila ia terhempas ke bulan.

Chang’e 4 China, yang pertama mendarat di sisi jauh bulan pada 2019, mendarat pada 45 darjah selatan. Suatu prob NASA tanpa krew, Surveyor 7, mencapai bulan pada kira-kira 41 darjah selatan pada 1968.

Mendekati kutub selatan bulan adalah penting bukan sahaja untuk hak membual. Para saintis menganggap kawasan itu mungkin mempunyai rizab ais yang berpotensi bernilai untuk kekal lama di sana.

AS dan China kedua-duanya melihat ke kawasan itu untuk rancangan akan datang mereka untuk menghantar angkasawan ke bulan buat pertama kali sejak program Apollo NASA berakhir setengah abad yang lalu.

Dengan bantuan Daniela Wei, Linda Lew dan Ragini Saxena.