Sahabat Matthew Perry Kumpulan Bintang Mengimbau Selepas Pelakon Meninggal Dunia Secara Tidak Menjangka

Matthew-Perry-Friends-Actor

Pelakon Matthew Perry dijumpai mati di rumahnya di Los Angeles pada hari Sabtu, 28 Oktober. Menurut Los Angeles Times, lelaki berusia 54 tahun itu ditemui tidak sedarkan diri di dalam kolam air panasnya. Polis tempatan sedang menyiasat dan punca kematian belum diketahui. Sumber dikatakan memberitahu penerbitan itu bahawa tiada unsur jenayah disyaki. Sejak berita kematian tiba-tiba bintang sitkom itu tersebar, rakan pelakon Perry serta peminat di seluruh dunia telah memberikan penghormatan.

Perry dikenali sebagai sebuah nama besar di Hollywood, terkenal dengan wataknya sebagai Chandler Bing yang sinis tetapi mesra dalam sitkom terkenal Friends. Pelakon yang memegang kerakyatan ganda Amerika Syarikat dan Kanada ini memegang watak ikonik itu selama 10 musim, dari 1994 hingga 2004. Perry juga berjaya di layar lebar, membintangi filem seperti The Whole Nine Yards [2000] dan 17 Again [2009]. Pelakon ini melancarkan memoar yang dinantikan ramai, Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing, pada 2022. Dalam buku terlaris itu, Perry berkongsi tentang perjuangannya yang terkenal melawan ketagihan, menceritakan perjalanannya ke pusat rawatan, campur tangan serta pembedahan berulang yang perlu dihadapinya akibat gaya hidupnya.

Pada 2021, selepas tahun-tahun dinanti, enam pelakon utama Friends berkumpul semula untuk program khas TV. Walaupun Perry nyaris tidak hadir kerana perlu menerima pembedahan gigi kecemasan, beliau sempat hadir untuk program khas yang dibawakan James Corden. Semasa perjumpaan itu, Perry memuji sitkom itu dan ikatan beliau bersama barisan pelakon. Menjadi terasa, beliau mendedahkan bahawa selepas siri itu tamat, jika bertembung dengan mana-mana pelakon utama di acara, beliau akan menghabiskan malam itu hanya berbual dengan mereka, kerana kuatnya ikatan mereka.

Walaupun rakan pelakon utama Perry dalam Friends iaitu Courteney Cox, Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, David Schwimmer, dan Matt LeBlanc belum memberi komen secara terbuka mengenai kematiannya, beberapa pelakon lain dalam sitkom itu telah menyatakan takziah mereka di media sosial. Maggie Wheeler, yang terkenal dengan watak Janice yang sering putus-sambung dengan Chandler, berkongsi gambar bersamanya dan Perry dalam watak di Instagram. “Apa kehilangan. Dunia akan merindui kamu, Mathew Perry,” tulisnya. “Kepuasan yang kamu bawa kepada ramai dalam hayat pendek kamu akan kekal. Saya berasa sangat bersyukur dengan setiap momen kreatif yang kita kongsi.” Ramai peminat cepat-cepat memberi komen, kebanyakannya merujuk kepada hubungan Chandler dan Janice dalam sitkom Friends.