SAG-AFTRA Desak ‘Taktik Buli’ Ketika Perbincangan Mogok Dengan Studio Terhenti

SAG-AFTRA Members Join The Picket Line In New York City

Perbincangan pahit berakhir antara pelakon Hollywood dan studio lewat Rabu, membunuh sebarang harapan bahawa mogok tiga bulan oleh pelakon akan berakhir dalam masa terdekat.

Studio mengumumkan bahawa mereka telah menggantung rundingan kontrak, dengan mengatakan jurang antara kedua belah pihak terlalu besar untuk meneruskannya, walaupun tawaran sama baik dengan yang baru-baru ini mengakhiri mogok penulis. Kesatuan pelakon mengutuk “taktik pembulian” lawan mereka dan berkata mereka secara liar salah nyata tawaran mereka.

Pada 2 Oktober, buat pertama kalinya sejak mogok bermula pada 14 Julai, Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists telah menyambung semula rundingan dengan Alliance of Motion Picture and Television Producers, yang mewakili studio, perkhidmatan streaming dan syarikat penerbitan dalam perbincangan mogok.

Apabila rundingan disambung semula dengan penulis bulan lepas, mogok mereka berakhir lima hari kemudian, tetapi kemajuan serupa tidak dicapai dengan kesatuan pelakon.

Studio berjalan dari perbincangan selepas melihat cadangan terbaru kesatuan pelakon pada hari Rabu.

“Adalah jelas bahawa jurang antara AMPTP dan SAG-AFTRA terlalu besar, dan perbualan tidak lagi membawa kita ke arah yang produktif,” kata AMPTP dalam satu kenyataan.

Cadangan SAG-AFTRA akan menelan kos syarikat-syarikat tambahan AS$800 juta setahun dan mewujudkan “beban ekonomi yang tidak dapat dipertahankan,” menurut kenyataan itu.

Dalam surat kepada ahli yang dihantar awal Khamis, SAG AFTRA berkata angka itu dilebih-lebihkan sebanyak 60%. Kesatuan itu berkata perundingnya “kecewa mendalam” studio telah memutuskan perbincangan.

“Kami telah berunding dengan mereka dengan niat baik,” surat itu dibaca, “walaupun minggu lepas mereka mengemukakan tawaran yang, mengejutkan, bernilai kurang daripada yang mereka cadangkan sebelum mogok bermula.”

Pelakon telah mogok atas isu-isu termasuk peningkatan gaji untuk program streaming dan kawalan penggunaan imej mereka yang dihasilkan oleh kecerdasan buatan.

AMPTP bersikeras tawarannya sama murah hati dengan perjanjian yang mengakhiri mogok penulis dan membawa kontrak baru ke persatuan pengarah awal tahun ini.

Tetapi surat kesatuan kepada pelakon berkata syarikat-syarikat itu “enggan melindungi pelakon daripada digantikan oleh AI, mereka enggan meningkatkan gaji anda untuk mengimbangi inflasi, dan mereka enggan berkongsi sebahagian kecil daripada hasil sengit yang kerja ANDA hasilkan untuk mereka.”

Sejak mula, perbincangan pelakon tidak mempunyai momentum seperti yang mendorong sesi malam hingga pagi pada hujung minggu dalam mogok penulis dan membawa penghentian kerja itu berakhir. Pelakon dan studio telah mengambil beberapa hari rehat selepas disambung semula, dan tidak ada laporan kemajuan bermakna walaupun penglibatan langsung dari ketua studio termasuk Disney dan Netflix seperti yang telah berlaku dalam mogok penulis.

Para penulis memang mempunyai permulaan palsu sendiri dalam rundingan. Sebulan sebelum perbincangan berjaya, percubaan awal untuk memulakan semula berakhir hanya selepas beberapa hari.

Ahli Writers Guild of America mengundi hampir sebulat suara untuk meratifikasi kontrak baru mereka pada hari Isnin.

Pemimpin mereka menonjolkan perjanjian mereka sebagai mencapai kebanyakan apa yang mereka tuntut apabila mereka mogok hampir lima bulan sebelumnya.

Mereka mengisytiharkan mogok mereka berakhir, dan menghantar penulis kembali bekerja, pada 26 September.

Rancangan bual bicara lewat malam kembali ke udara dalam masa seminggu, dan rancangan lain termasuk “Saturday Night Live” akan menyusul tidak lama lagi.

Tetapi tanpa pelakon, pengeluaran rancangan skrip dan filem akan terus ditangguhkan tanpa batasan waktu.