Saat-saat Terbesar Makan Malam IMPAK TIME: Wanita Luar Biasa Membentuk Masa Depan AI

Lebih daripada 60 tetamu – termasuk aktivis, penyelidik, pembentuk dasar, dan teknologi – berkumpul di St. Regis San Francisco pada malam Khamis untuk menghormati wanita luar biasa yang membentuk masa depan kecerdasan buatan.

Beberapa tetamu baru-baru ini telah diiktiraf sebagai pemimpin dalam bidang ini dengan dimasukkan dalam senarai TIME100 AI yang pertama, yang diterangkan oleh ketua pengarang TIME Sam Jacobs sebagai “peta hubungan dan pusat kuasa yang memacu perkembangan AI.”

Ketua Pegawai Eksekutif TIME Jess Sibley memulakan malam dengan berbicara lebih lanjut tentang falsafah di sebalik senarai TIME100 AI. “Kami melihat bahaya, bahaya, tetapi juga kuasa dan kemajuan. Kami mengenal pasti 100 orang yang tidak hanya Sam Altman, dan Reid Hoffman, dan Elon Musk, tetapi pereka dan pengawal selia dan penyelidik. Anda akan mendengar daripada beberapa mereka malam ini.”

Ini adalah beberapa momen terbesar malam itu.

Fei-Fei Li menekankan semula bagaimana AI bukan hanya untuk perniagaan

Dalam mesyuarat Jun dengan Presiden Biden, profesor Stanford Fei-Fei Li menekankan keperluan pelaburan dalam pembangunan AI sektor awam dan meminta untuk “pendekatan mentality bulan” dalam menangani potensi yang belum terpenuhi ini.

Dalam toastnya, Li menekankan semula keperluan ini, dengan menunjukkan bahawa pada tahun 2022, 32 model pembelajaran mesin utama dihasilkan dalam industri, manakala hanya tiga dilatih dalam akademia.

Walau bagaimanapun, Li berkata beliau diyakinkan oleh perkembangan dasar terkini. “Pembuat dasar kita mula melibatkan diri,” katanya. “Saya belum pernah menerima panggilan telefon sebanyak ini dari Washington D.C.”

Anna Makanju diilhami oleh cara orang menggunakan AI

Anna Makanju, naib presiden hal ehwal global syarikat AI terkemuka OpenAI, menyatakan rasa terima kasih kerana dapat menyumbang kepada “kerja pada sesuatu di mana saya boleh berasa optimisme sebenar.”

Makanju berkata beliau bukanlah seorang optimis semula jadi, kerana dibesarkan di USSR. Dan keadaan semasa dunia membuatnya semakin sukar untuk positif. Tetapi beliau gembira dengan banyak kisah peribadi yang didengarnya tentang orang yang diberdayakan oleh AI – dari rakan sekerja buta yang menggunakan GPT-4 untuk menavigasi dunia ke aplikasi berkuasa AI yang membantu orang di India mengatasi halangan bahasa untuk mendapatkan akses ke perkhidmatan awam kepada pengguna ChatGPT yang dapat mengenal pasti penyakit langka anaknya selepas bertahun-tahun berkonsultasi dengan doktor yang berbeza.

“Ia bukan hanya teknologi yang kita bangun – tetapi cara yang membolehkan kita mendapat akses kepada perkara yang sebenarnya tidak terbayangkan oleh banyak orang – yang membuat saya begitu optimis,” katanya. “Selain tentu saja berada dalam bilik dengan semua wanita hebat ini.”

Nancy Xu memanggil perubahan naratif

Nancy Xu, pengasas dan ketua pegawai eksekutif syarikat perekrutan berkuasa AI Moonhub, mendesak tetamu lain untuk membangunkan dan menggunakan AI dengan cara yang mencipta peluang untuk orang daripada mengambil peluang.

“Ramai orang berfikir AI ini kuasa yang akan mengambil pekerjaan mereka, dan ia menakutkan mereka,” katanya. “Kami mempunyai peluang untuk mengubah naratif di sini – untuk mencipta dunia di mana orang melihat AI sebagai enjin peluang untuk mereka, untuk membantu mereka mencari akses ke peluang yang lebih baik, untuk membantu mereka mencari pekerjaan yang lebih baik, untuk membantu mereka mencari kerja yang lebih memuaskan.”

Sneha Revanur mahu pemuda berada di meja

Pada tahun 2020, bertindak balas terhadap Prakarsa 25 California, yang bertujuan menggantikan jaminan tunai dengan penentuan penahanan pra-perbicaraan yang ditentukan oleh penilaian risiko algoritma, Sneha Revanur mengasaskan Encode Justice, sebuah pertubuhan bukan untung yang dipimpin belia yang memberi tumpuan kepada kesan AI.

Kini, Revanur berusia 18 tahun, yang musim panas ini dijemput untuk menghadiri mesyuarat bulat tentang AI yang dianjurkan oleh Naib Presiden Kamala Harris, kini melihat penyertaan yang lebih meluas dalam perdebatan mengenai AI, yang dahulu terhad kepada “orang dengan set kriteria yang sangat khusus – seperti PhD dalam sains komputer atau tahun berkhidmat di Parlimen.”

“Teknologi yang kita bangun hari ini, pada kelajuan memecah rekod, akan membentuk dunia yang akan diwarisi generasi saya esok,” katanya. “Rakan sebaya saya dan saya berazam untuk lebih daripada sekadar mewarisi dunia itu. Kami secara aktif menciptanya.”

Kimberly Bryant menekankan agensi manusia dalam membentuk revolusi AI

Kimberly Bryant, pengasas pertubuhan pendidikan bukan untung Black Girls Code, menggunakan toastnya untuk membuat seruan tindakan, dengan menekankan tanggungjawab kolektif masyarakat untuk “memastikan [AI] memberi manfaat kepada semua, terutamanya komuniti kurang bernasib baik kami.”

“Ini dia: kami mempunyai kuasa untuk membentuk revolusi ini,” katanya. “Kami boleh bekerja secara aktif untuk mengenal pasti dan mengurangkan sifat yang terbina dalam algoritma AI. Kami boleh menuntut ketelusan dan pertanggungjawaban dalam pembangunan AI.”

Sarah Conley Odenkirk menarik pelajaran dari kemarau kripto

Ramai yang membuat perbandingan antara teknologi kriptografi, seperti NFT, dan AI, kerana kedua-dua teknologi meletus dengan pantas ke arena dan menjadi subjek banyak hiperbola tanpa henti. Tetapi terdapat perbezaan penting antara kedua-dua, kata Sarah Conley Odenkirk, rakan kongsi dan ketua bersama amalan undang-undang seni Cowan DeBaets Abrahams & Sheppard LLP. Walau bagaimanapun, beliau berkata, mereka yang memikirkan kesan AI terhadap seni boleh menarik pelajaran dari kemarau kripto – yang runtuh dengan dramatik, meninggalkan banyak pelabur tanpa wang – termasuk mengambil “pendekatan kurang spekulatif dan lebih terancang.”

Odenkirk senaraikan banyak isu yang memerlukan pertimbangan: “Apa yang bermakna untuk mencipta, apa yang bermakna untuk terus berkembang secara lestari, dan bagaimana kita boleh membina rangka kerja terbaik yang menyokong ekspresi kreatif yang dihasilkan manusia, yang pada dasarnya membentuk tulang belakang kemanusiaan kita.”

“Daripada sekadar kagum dengan potensi tak terhingga AI untuk output kreatif atau ketakutan dengan potensi yang sama besar untuk pemusnahan, kita perlu mengambil masa untuk membina landasan dan infrastruktur yang tidak hanya akan melindungi ekspresi kreatif yang dihasilkan manusia sedia ada, tetapi menganalisis dan menilai sifat dan nilai output AI dengan teliti,” kata Odenkirk.

Makan Malam Impak TIME100: Wanita Luar Biasa Membentuk Masa Depan AI dibentangkan oleh Meta.