Rusia Mengatakan Ia Memintas 36 Drone Ukraine Semalaman Ketika Konflik Berterusan

Ukraine: Drone Unit Operates in Kurdyumivka Frontline

KIYEV, Ukraine — Tentera Pertahanan Rusia menembak jatuh lebih 30 drone Ukraine di Laut Hitam dan Semenanjung Crimea semalam Sabtu, kata Kementerian Pertahanan Rusia Ahad.

“Sistem pertahanan udara yang berada di tempat itu memusnahkan 36 kenderaan udara tanpa pemandu Ukraine di Laut Hitam dan bahagian barat laut Semenanjung Crimea,” tulis kementerian itu di Telegram.

Pihak berkuasa tempatan di wilayah Krasnodar selatan yang bersempadan dengan Laut Hitam berkata bahawa kebakaran meletus di kilang minyak awal pagi Ahad, tetapi tidak menerangkan sebabnya. “Sebab-sebab insiden sedang ditentukan,” kata kenyataan daripada pihak berkuasa tempatan, di tengah-tengah dakwaan dalam media tempatan bahawa kebakaran itu disebabkan oleh serangan drone atau serpihan drone yang ditembak jatuh.

Serangan drone dan tembakan di kawasan sempadan Rusia dan Crimea yang ditawan Moscow adalah berlaku biasa. Pegawai Ukraine tidak pernah mengakui tanggungjawab atas serangan di wilayah Rusia atau Semenanjung Crimea.

Di Ukraine, pasukan udara negara itu berkata Ahad bahawa ia telah menembak jatuh lima drone Shahed yang meletup buatan Iran dilancarkan oleh Rusia semalam tengah malam.

Hampir garis hadapan di timur negara di mana tentera Ukraine dan Rusia terlibat dalam pertempuran berat untuk kawalan, empat pegawai polis cedera apabila peluru meriam dilancarkan oleh tentera Rusia meletup berhampiran kereta polis mereka di bandar Siversk, terletak di wilayah Donetsk yang sebahagiannya diduduki.

Intelijen British menilai akhir minggu ini bahawa Rusia mengalami kadar kematian terbesar sejak tahun ini akibat daripada pertempuran berterusan yang “berat tetapi tidak menentu” berhampiran bandar Avdiivka, juga di wilayah Donetsk. Kemajuan maklumat perisikan UK pada pagi Sabtu menyatakan bahawa Rusia telah melibatkan “unsur sehingga lapan briged” di kawasan itu sejak melancarkan usaha “utama” pada pertengahan Oktober.

Juga pada Ahad, sekutu penting Presiden Rusia Vladimir Putin memberi amaran bahawa Rusia mungkin mengambil tindakan untuk merampas aset negara-negara ahli Kesatuan Eropah yang dianggapnya bermusuhan jika EU terus dengan rancangannya untuk “mencuri” dana Rusia yang dibekukan untuk menyokong pemulihan Ukraine selepas perang.

“Bilangan politik Eropah (…) telah sekali lagi memulakan perbualan tentang mencuri dana negara kita yang dibekukan untuk teruskan pemilitarian Kyiv,” Vyacheslav Volodin, Pengerusi Duma Negara, dewan rendah parlimen Rusia, menulis di Telegram.

Volodin membuat kenyataan itu bertindak balas kepada pengumuman Jumaat oleh Ursula von der Leyen, presiden Suruhanjaya Eropah, mengenai cadangan menggunakan pendapatan dari aset negara Rusia yang dibekukan untuk menyokong Ukraine dalam pembinaannya semula.

Volodin menegaskan bahawa Moscow akan bertindak balas dengan langkah-langkah yang akan menimbulkan kos besar kepada EU jika ia mengambil tindakan terhadap aset Rusia, bahagian besar daripadanya berada di Belgium.

“Keputusan sedemikian memerlukan tindak balas simetri daripada Persekutuan Rusia. Dalam kes itu, lebih banyak aset milik negara-negara yang tidak bersahabat akan dirampas daripada dana kami yang dibekukan di Eropah,” kata Volodin.