Rusia Ancaman Terbaru: Ujian Nuklear Baru

Russia Rejects US Nuclear Talks

Selama berbulan-bulan, ketika perang di Ukraine semakin menuju ke jalan buntu, pakar dasar luar Russia dan tokoh media telah mendesak peningkatan jenis baru: ujian nuklear yang diperbaharui. Hanya beberapa hari yang lalu, pada 2 Oktober, pengacara api RT Margarita Simonyan berkata bahawa Russia harus menguji senjata nuklear “di suatu tempat di Siberia” untuk menghantar “ultimatum nuklear” ke Barat.

Pada 5 Oktober, Presiden Russia Vladimir Putin menangani panggilan yang semakin meningkat untuk ujian nuklear di mesyuarat pakar dasar luar Russia di Kelab Perbincangan Valdai di Sochi. “Saya mendengar panggilan untuk mula menguji senjata nuklear, untuk kembali ke ujian,” kata Putin. “Saya tidak bersedia untuk mengatakan sama ada kita benar-benar perlu melakukan ujian atau tidak, tetapi secara teori mungkin untuk berkelakuan dengan cara yang sama seperti Amerika Syarikat,” kata Putin. Ujian nuklear tidak dilakukan di tanah Russia sejak 1990, setahun sebelum runtuhnya Kesatuan Soviet.

Russia menggunakan ancaman nuklear sebagai cara untuk mendapatkan leverage atas Ukraine, kata Jeffrey Lewis, pakar non-proliferasi nuklear di Institut Kajian Antarabangsa Middlebury. “Orang Rusia cuba mengambil tebusan apa sahaja yang mereka boleh untuk mendapatkan apa yang mereka mahu tentang Ukraine,” katanya.

Kenyataan Putin datang beberapa hari selepas cadangan AS untuk membenarkan pemerhati antarabangsa di tapak nuklear Amerika. Cadangan AS, pertama dilaporkan oleh Bloomberg, dilontarkan di tepi mesyuarat Agensi Tenaga Atom Antarabangsa di Vienna minggu lepas. Ia akan membenarkan pemerhati untuk memantau eksperimen sub-kritis AS, ujian senjata yang bertujuan untuk mengesahkan reka bentuk senjata tanpa bahan atom yang mencukupi untuk letupan nuklear berlaku.

Cadangan itu adalah petunjuk terbaru pendekatan AS. “Kami terbuka untuk menjadi tuan rumah pemerhati antarabangsa untuk pemantauan dan pengesahan penyelidikan,” kata pegawai Pentadbiran Keselamatan Nuklear Kebangsaan Jill Hruby pada 19 Jun. Dia juga berkata Jabatan terbuka untuk bekerjasama dengan pihak lain untuk membangunkan rejim yang akan membenarkan pemerhatian bersama dengan peralatan pengesan radiasi di setiap eksperimen subkritis masing-masing.

Tetapi bukannya membawa kepada detente, pendekatan nuklear AS telah disambut dengan ancaman baru dari Moscow. Sejak serangan skala penuh Russia ke atas Ukraine pada 24 Februari 2022, perbincangan kawalan senjata telah terhenti. Hanya beberapa bulan yang lalu, Presiden Vladimir Putin menggantung START Baru, perjanjian terakhir dengan AS yang mengehadkan arsenal nuklear.

Timbalan Menteri Luar Sergei Ryabkov, perunding kawalan senjata utama Moscow, berkata pada 2 Oktober bahawa Russia bahkan tidak menerima cadangan konkrit untuk menyertai pemantauan dan pengesahan di AS tetapi menolak kemungkinan itu serta-merta. “Tidak boleh ada pembetulan di sini, bergantung pada sama ada cadangan tertentu diterima atau tidak,” kata Rybakov.

Russia dan AS terus mematuhi Perjanjian Pelarangan Ujian Menyeluruh (CTBT), yang menetapkan norma undang-undang antarabangsa terhadap ujian senjata nuklear. Tetapi perjanjian itu tidak berkuat kuasa sehingga lapan negara utama termasuk AS meratifikasi perjanjian itu. Pejabat Russia sejak lama mengekalkan bahawa perundingan mengenai moratorium ujian nuklear harus berlaku selepas CTBT berkuat kuasa. Russia akan menganggap tawaran pemantauan AS dengan skeptisme yang sangat besar walaupun dalam masa yang jauh lebih baik, lebih suka menunjukkan bahawa AS belum meratifikasi CTBT,” kata Pavel Podvig, pakar dasar nuklear Russia.

Dalam ucapan Putin di Kelab Valdai, yang berlangsung hampir empat jam, Putin berkata tidak ada “keperluan” untuk mengubah doktrin nuklear negara itu, tetapi memikirkan tentang mencabut pengesahan Russia terhadap perjanjian pelarangan ujian CTBT. “Secara teori, adalah mungkin untuk mencabut pengesahan larangan ujian nuklear,” kata presiden Russia itu. Putin juga mendakwa bahawa Russia telah menyelesaikan “ujian akhir yang berjaya” peluru berpandu balistik nuklear eksperimen yang dikenali sebagai Burevestnik.

Dengan prospek perbincangan kawalan senjata yang terhad, AS dan Russia kelihatan bersedia untuk terus meningkatkan aktiviti nuklear mereka dalam beberapa bidang. Kedua-dua negara, serta China, dengan pesat telah mengembangkan kemudahan dan terowong di tapak ujian nuklear mereka dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menimbulkan spekulasi bahawa kuasa nuklear paling berkuasa di dunia mungkin lebih dekat untuk memulakan semula ujian senjata nuklear daripada yang mereka lakukan sejak 1990-an.

Walaubagaimanapun, sesetengah pakar percaya masih berbaloi terus mendesak rundingan, kerana pengumuman garang daripada pegawai Russia tidak semestinya selaras dengan kepentingan strategik asasnya. “Ia juga kepentingan Russia serta kepentingan Amerika Syarikat untuk memahami dan dipastikan” tentang program nuklear masing-masing, kata Daryl G. Kimball, Pengarah Eksekutif Persatuan Kawalan Senjata.

Amerika Syarikat dan Russia telah dapat mengenepikan perbezaan mereka untuk melibatkan satu sama lain mengenai kawalan senjata nuklear pada masa lalu, kata Kimball. Di tengah-tengah Perang Vietnam, ketika USSR membekalkan Vietnam Utara dengan persenjataan berat, perjanjian Kawalan Senjata Strategik AS-USSR pertama dirundingkan antara Moscow dan Washington D.C. “Kedua-dua pihak duduk selama berminggu-minggu di Helsinki dan mengetuk perjanjian ini. Itulah yang mungkin jika kedua-dua pihak mengiktiraf nilai rundingan dan sekatan nuklear yang boleh mereka hasilkan,” kata Kimball.