Rusia akan menghadapi akibat untuk serangan siber yang ‘sama sekali tidak dapat diterima’, kata menteri luar negeri Jerman

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Jerman akan menghadapi akibat selepas menuduh perkhidmatan perisikan tentera negaranya menjadi dalang serangan siber “sama sekali tidak dapat diterima”.

Hubungan antara kedua-dua negara Eropah itu sudah tegang, dengan Jerman memberikan sokongan tentera kepada Ukraine dalam perang semasanya dengan Rusia.

Menteri Luar Negeri Jerman Annalena Baerbock berkata agensi perisikan Rusia APT28 berada di sebalik serangan siber tahun lalu yang menyasarkan Parti Sosial Demokratik, parti utama dalam gabungan pemerintah.

“Hackers negara Rusia menyerang Jerman dalam ruang siber,” katanya dalam sidang akhbar di bandar Adelaide, Australia. “Kami boleh mengaitkan serangan ini kepada kumpulan bernama APT28, yang dikawal oleh perkhidmatan perisikan tentera Rusia.”

“Ini sama sekali tidak dapat diterima dan tidak boleh diterima dan akan menghadapi akibat,” katanya.

Baerbock sedang melawat Australia, New Zealand dan Fiji, dengan lawatan itu memberi tumpuan kepada China yang menekan pengaruh di rantau Pasifik.

“Kerjasama pertahanan antara Jerman dan Australia adalah rapat dan kami ingin memperdalam lagi dan bersama-sama meluaskannya, kerana kami berada dalam situasi di mana kami menghadapi ancaman serupa,” kata Baerbock, yang merupakan menteri luar negeri Jerman pertama melawat Australia dalam tempoh 13 tahun.

Perbincangan antara Baerbock dan rakan sejawatannya dari Australia Penny Wong berpusat pada konflik di Gaza. “Saya fikir kita semua memahami bahawa satu-satunya jalan keluar dari kitaran keganasan ini yang kita lihat di Timur Tengah dengan kos yang begitu besar ialah satu yang akhirnya memastikan penyelesaian dua negara,” kata Wong.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.