Rumah Tiada Pengerusi Selepas Hari Lagi Dengan Jim Jordan Mencari Undi

Speaker Vote Jordan Oct 17

Selepas Rep. Jim Jordan dan rakan sekutunya menunjukkan beliau hanya beberapa undi daripada kerusi speaker, ahli politik kanan jauh Ohio itu malu-malu datang dengan kekurangan undi yang memalukan pada Selasa, memanjangkan kebuntuan di Dewan sehingga paling tidak Rabu.

Dua minggu selepas bekas Speaker Kevin McCarthy digulingkan daripada jawatan itu dalam undian bersejarah, Dewan kekal lumpuh, meninggalkan Kongres tidak dapat menghantar apa-apa undang-undang kepada Presiden Joe Biden. Lebih penting lagi, Republikan Dewan tidak mempunyai laluan jelas ke hadapan lewat Selasa, kecuali mencuba sekali lagi pada pagi seterusnya.

Dengan salah seorang sekutunya berada di luar bandar untuk pengebumian Selasa, Jordan hanya boleh membazirkan tidak lebih daripada tiga undi Republikan. Hanya beberapa minit selepas undian bermula, beliau sudah kehilangan empat undi. Akhirnya, 20 orang Republikan menyokong orang lain untuk pekerjaan itu, meninggalkan Ketua Pemimpin Demokrat Hakeem Jeffries mendapat undian tertinggi 212 undi, tetapi masih kurang daripada 217 yang diperlukan untuk memenangi jawatan itu.

Jordan, pengasas ultra-konservatif Majlis Kebebasan Dewan dan pemain kunci dalam usaha untuk menolak pilihan raya 2020 dan mengekalkan Presiden Donald Trump di kuasa, kekal sebagai satu-satunya calon yang serius untuk jawatan speaker pada malam Selasa. Walaupun beliau kekal tidak dapat mengunci gavel, sesetengah lawan beliau mula menyatakan minat terhadap pilihan lain.

Dalam jam selepas Jordan gagal, banyak daripada mereka yang memegang kunci, termasuk Wakil Don Bacon dari Nebraska, Mario Diaz-Balart dari Florida, Kay Granger dari Texas, John Rutherford dari Florida, dan Steve Womack dari Arkansas, menyeru agar ahli-ahli kembali ke lantai untuk undian lain, langkah yang kelihatan bertujuan menafikan Jordan masa untuk mengubah mereka yang tidak setuju.

“Sehingga kami dapat mencari konsensus jelas di kalangan Persidangan Republikan, sudah tiba masanya memberi kuasa yang diperluaskan kepada Speaker Pro Tempore McHenry supaya Dewan dapat meneruskan pentadbiran,” tulis Wakil Oregon Lori Chavez-DeRemer, seorang Republikan yang berayun yang menambah beliau merancang untuk terus mengundi untuk McCarthy.

Apabila ditanya oleh wartawan mengenai kemungkinan memberdayakan McHenry, Jeffries mengulangi sokongannya untuk “laluan bipartis ke hadapan.” Beliau mencadangkan bahawa McHenry lebih baik daripada Jordan.

“Saya fikir beliau dihormati di sebelah lorong kami,” kata Jeffries tentang McHenry. “Terdapat pelbagai Republikan lain yang dihormati di sebelah lorong kami. Jim Jordan bukan salah satu daripadanya.

Walau bagaimanapun, Jordan masih bekerja untuk menjamin undi yang diperlukannya lewat Selasa. Beliau boleh dilihat berbual di lantai Dewan dengan McCarthy dan kemudian Granger selepas undian. Pada petang, sesetengah pemegang kunci menunjukkan mereka akan terbuka untuk menyokong Jordan, dengan salah seorang, Wakil Doug LaMalfa dari California, secara terang-terangan mengatakan beliau akan selepas telah mengundi untuk McCarthy lebih awal pada hari itu.

“Undian hari ini untuk Kevin McCarthy tidak menghina Jim Jordan,” tulis LaMalfa dalam kenyataan yang diterbitkan di Twitter, laman web yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. “Saya bercakap dengan Jim selepas undian pertama untuk mengesahkan sokongan saya ke depan, dan beliau gembira dan memahami.”

Tetapi sehingga kini, kebanyakan Republikan yang mengundi menentang Jordan pada Selasa kelihatan bersedia memegang garis, mengutuk kempen tekanan yang mereka katakan telah dilancarkan oleh sekutunya. Ia juga mungkin beberapa ahli yang menyokong beliau pada undian pertama boleh berpaling terhadapnya seawal Rabu. Keputusan Jordan untuk bersidang dan menunggu hampir dua puluh empat jam sebelum mencuba lagi menunjukkan beliau sedang berjuang untuk menjamin undi terakhir yang diperlukan, masalah yang sama dihadapi McCarthy awal tahun ini. Dewan ditangguhkan pada malam Selasa dengan undian Speaker yang dirancang pada jam 11 pagi Rabu.