Rumah Sakit Gaza Amaran Ribuan Mungkin Mati Di Tengah Serangan Darat Yang Sedang Datang

Doktor di hospital di Gaza memberi amaran pada Ahad bahawa beribu-ribu orang boleh mati kerana hospital-hospital yang penuh dengan mangsa cedera itu menghadapi kekurangan bahan bakar dan bekalan asas yang teruk.

Pasukan tentera Israel, disokong oleh pengerahan semakin meningkat kapal perang Amerika Syarikat di rantau itu, meletakkan diri mereka di sepanjang sempadan Gaza dan berlatih untuk apa yang dikatakan Israel sebagai kempen meluas untuk menghancurkan kumpulan militan itu. Satu minggu serangan udara yang ganas telah memusnahkan keseluruhan kawasan perumahan tetapi gagal menghentikan tembakan roket militan ke Israel.

Kementerian Kesihatan Gaza mengatakan 2,450 orang Palestin telah terbunuh dan 9,200 cedera sejak permusuhan meletus, lebih daripada dalam peperangan Gaza 2014, yang berlangsung selama enam minggu. Ini menjadikannya peperangan Gaza paling maut bagi kedua-dua belah pihak.

Lebih daripada 1,300 orang Israel telah terbunuh, kebanyakannya orang awam, dalam serangan Hamas pada 7 Oktober. Dianggarkan 150 orang lagi, termasuk kanak-kanak, telah ditawan oleh Hamas dan dibawa ke Gaza. Ia juga peperangan paling maut bagi Israel sejak konflik 1973 dengan Mesir dan Syria.

Jabatan Negara Amerika Syarikat berkata Setiausaha Negara Antony Blinken akan kembali ke Israel pada Isnin selepas menyelesaikan lawatan enam negara yang gila-gilaan melalui negara-negara Arab bertujuan mencegah permusuhan itu menyala-nyala ke konflik serantau yang lebih luas.

Pertempuran di sepanjang sempadan Israel dengan Lubnan, yang menyala sejak permusuhan Gaza bermula, meningkat pada Ahad dengan militan Hezbollah menembak roket dan peluru berpandu anti-kereta kebal, dan Israel membalas dengan serangan udara dan meriam. Tentera udara Israel juga melaporkan menembak salah satu pos sempadannya.

Pertempuran itu mengorbankan sekurang-kurangnya seorang di pihak Israel dan mencederakan beberapa di kedua-dua belah sempadan.

Sprewoman Hezbollah, Rana Sahili, berkata peningkatan pertempuran itu mewakili “amaran” dan tidak bermakna Hezbollah telah memutuskan untuk menyertai peperangan.

Hospital di Gaza dijangka akan kehabisan bahan bakar generator dalam tempoh dua hari, membahayakan nyawa beribu-ribu pesakit, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Loji kuasa tunggal Gaza telah ditutup kerana kekurangan bahan bakar selepas Israel menutup sepenuhnya wilayah seluas 40 kilometer (25 batu) itu berikutan serangan Hamas.

Di Hospital Nasser, di bandar Khan Younis selatan, bilik rawatan rapi penuh dengan pesakit cedera, kebanyakannya kanak-kanak bawah umur 3 tahun. Ratusan orang dengan kecederaan letupan teruk telah datang ke hospital itu di mana bekalan bahan bakar dijangka akan habis pada Isnin, kata Dr. Mohammed Qandeel, seorang pakar rawatan kritikal kompleks.

Terdapat 35 pesakit di ICU yang memerlukan penafasan buatan dan 60 lagi sedang menerima dialisis. Jika bekalan bahan bakar habis, “ia bermakna seluruh sistem kesihatan akan ditutup,” katanya, sementara kanak-kanak mengerang kesakitan di belakang. “Semua pesakit ini berada dalam bahaya kematian jika elektrik dipotong.”

Dr. Hussam Abu Safiya, ketua perubatan di Hospital Kamal Adwan di utara Gaza, berkata ia tidak dipindahkan walaupun diperintahkan Israel. Terdapat tujuh bayi baru lahir di ICU yang disambungkan kepada penafasan buatan, katanya. “Kami tidak boleh dipindahkan, itu bermakna maut bagi mereka dan pesakit lain di bawah jagaan kami.”

Pesakit terus tiba dengan anggota badan yang terputus, luka bakar teruk dan kecederaan lain yang membahayakan nyawa. “Ia menakutkan,” katanya.

Hospital Shifa di Bandar Gaza, yang terbesar di wilayah itu, berkata ia akan mengebumikan 100 mayat dalam kubur besar sebagai langkah kecemasan selepas makmalnya kebanjiran, dengan ahli keluarga tidak dapat mengebumikan orang tersayang mereka. Puluh ribu orang yang mencari perlindungan telah berkumpul di kawasan hospital.

Gaza sudah berada dalam krisis kemanusiaan disebabkan kekurangan air dan bekalan perubatan yang semakin meningkat akibat daripada sekatan Israel. Dengan beberapa kilang roti ditutup, penduduk berkata mereka tidak dapat membeli roti. Israel juga memotong bekalan air, memaksa ramai bergantung kepada sumur cetek.

Israel telah mengarahkan lebih daripada 1 juta orang Palestin – hampir separuh penduduk wilayah itu – berpindah ke selatan. Tentera berkata ia cuba membersihkan orang awam ke selatan, di mana ia mengatakan militan Hamas mempunyai rangkaian terowong, bunker dan pelancar roket yang luas.

Hamas menggesa orang ramai untuk kekal di rumah mereka, dan tentera Israel melepaskan gambar yang dikatakannya menunjukkan sekatan jalan Hamas menghalang lalu lintas daripada bergerak ke selatan.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan kumpulan bantuan mengatakan pengungsian besar-besaran di Gaza, bersama-sama dengan sekatan lengkap Israel, akan menyebabkan penderitaan manusia yang tidak terkira. Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata pengungsian itu “boleh menjadi setaraf dengan hukuman mati” bagi lebih 2,000 pesakit di hospital-hospital utara.

Kira-kira 500,000 orang, hampir suku penduduk Gaza, mengambil perlindungan di sekolah-sekolah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan kemudahan lain di seluruh wilayah itu, di mana bekalan air semakin menipis, kata Juliette Touma, jurucakap Agensi PBB untuk Pelarian Palestin.

Tentera berkata pada Ahad bahawa ia tidak akan menargetkan laluan khusus selatan selama beberapa jam, sekali lagi menggesa orang ramai meninggalkan utara secara besar-besaran. Tentera menawarkan dua laluan dan jendela masa yang lebih lama hari sebelumnya. Ia mengatakan ratusan ribu orang sudah melarikan diri ke selatan.

Agensi PBB untuk Pelarian Palestin mengatakan kira-kira 1 juta orang telah dipindahkan di Gaza dalam tempoh seminggu.

Amerika Syarikat telah berusaha mengatur pembukaan semula lintasan Rafah dengan Gaza untuk membenarkan warga Amerika dan asing lain meninggalkan wilayah itu dan bantuan kemanusiaan yang dikumpulkan di pihak Mesir dibawa masuk. Lintasan, yang ditutup kerana serangan udara awal peperangan, belum dibuka semula.

Israel mengatakan sekatan hanya akan ditarik balik apabila tawanan dibebaskan.

Ratusan ahli keluarga mereka yang ditawan oleh Hamas berkumpul di luar Kementerian Pertahanan Israel di Tel Aviv lewat Sabtu, menuntut pembebasan mereka.

“Ini jeritanku kepada dunia: Sila tolong bebaskan keluargaku, isteri dan tiga anak-anak saya,” kata Avihai Brodtz dari Kfar Azza. Ramai menyatakan kemarahan terhadap kerajaan, dengan mengatakan mereka masih tidak mempunyai maklumat tentang orang tersayang mereka.

Serangan roket Hamas ke atas Israel berterusan pada Ahad, mencetuskan pengungsian lebih luas dari bandar selatan Israel Sderot. Bandar berpenduduk kira-kira 34,000 orang itu terletak kira-kira 1.6 kilometer dari Gaza dan kerap menjadi sasaran roket. “Kanak-kanak traumatized, mereka tidak dapat tidur malam,” kata Yossi Edri kepada Saluran 13 sebelum naik bas.

Tentera berkata pada Ahad serangan udara di selatan Gaza telah membunuh komander Hamas yang disalahkan atas pembunuhan di Nirim, salah satu komuniti yang diserang Hamas di selatan Israel. Israel berkata ia menyerang lebih 100 sasaran tentera pada waktu malam, termasuk pusat pemerintahan dan pelancar roket.

Israel telah memanggil kira-kira 360,000 simpanan tentera dan mengumpulkan tentera dan kereta kebal di sepanjang sempadan dengan Gaza. Penduduk Israel yang tinggal berhampiran sempadan Gaza, termasuk penduduk bandar Sderot, terus dipindahkan. Militan di Gaza telah menembak lebih daripada 5,500 roket sejak permusuhan meletus, banyak mencapai dalam Israel, sementara pesawat peperangan Israel mengebom Gaza.

Pegawai Israel berkata matlamat serangan Gaza mereka adalah untuk memusnahkan Hamas.

“Jika Hamas berfikir kami akan runtuh, maka tidak: Kami akan memusnahkan Hamas,” kata Perdana Menteri Benjamin Netanyahu pada permulaan mesyuarat Kabinet Israel Ahad.

Israel of