Rumah Cuba Usir Pengerusi Sekali Sebelum McCarthy. Ini Yang Berlaku

U.S. Representative Kevin McCarthy (R-CA) setelah disingkirkan sebagai speaker

Kevin McCarthy, Speaker Republik Dewan Perwakilan Rakyat AS, disingkirkan dari pekerjaan itu pada hari Selasa dalam undian bersejarah setelah kurang dari setahun dalam peranan itu. Undian itu mencerminkan pemberontakan ahli-ahli parti kanan jauh California itu – diketuai oleh Rep. Matt Gaetz Florida – yang membantah cara McCarthy bekerja dengan Demokrat untuk membuat perjanjian yang akan mengelakkan penutupan kerajaan.

Undian itu adalah “satu-satunya kali dalam sejarah Dewan di mana Speaker yang sedang berkhidmat disingkirkan dari jawatan melalui undian lantai,” kata Jeffrey A. Jenkins, penulis bersama Fighting for the Speakership: The House and the Rise of Party Government, dalam e-mel.

Satu-satunya kali lain apabila terdapat undian atas usul untuk menyingkirkan Speaker Dewan ialah pada tahun 1910, apabila pemberontakan serupa oleh ahli-ahli Parti Republikan menyerang Speaker Joe Cannon. Walau bagaimanapun, undian untuk menyingkirkan Cannon tidak berjaya, jadi dia tidak disingkirkan dari jawatan itu.

Digelar “Uncle Joe,” Cannon menghadapi kritikan bahawa dia terlalu enggan untuk mencuba reformasi cara kerajaan berfungsi. Dalam halaman majalah TIME, era Cannon disamakan dengan diktator. Ketika TIME menerangkan keadaan di sebalik percubaan untuk menyingkirkannya daripada jawatan Speaker, semasa mengkaji biografi Cannon, dalam isu 19 Mac 1951 majalah itu:

Bermula pada tahun 1906, ketika dia sudah berusia 70 tahun, Joe Cannon menetapkan dirinya untuk menggunakan setiap kuasa pejabat Speaker untuk menyekat reformasi yang dituntut oleh lelaki muda. Dari liberal pada masa itu dia memperoleh nama samaran baru dan pahit: “Cannon the Strangler.”

…Mengapa Ganggu? Uncle Joe tidak melihat dirinya sebagai grit. Dia berfikir orang lain, contohnya, rakan separti Republik T.R., “Old Bob” La Follette dan George Norris, sangat salah apabila mereka mengaum menentang saham dan tarif. Amerika adalah kejayaan neraka, Uncle Joe bersikeras, dan mengapa mengganggunya? Dengan ketaatan berfikiran tunggal orang suci hati, dia menyusun keahlian 60-an jawatankuasa Dewan, memberikan jawatan pengerusi utama kepada kohortnya untuk memastikan tiada seorang pun mengganggu.

Untuk yang selebihnya, dia memerintah dengan botol leher. Rang undang-undang reformasi dibunuh atau dicacatkan dalam jawatankuasa. Begitu banyak yang mati dalam Jawatankuasa Kehakiman sehingga ia dikenali sebagai “Morgue.” Kawalan imigresen, cukai pendapatan, semakan tarif dan reformasi mata wang tercekik atau dicacatkan melebihi pengenalan. “Tidak satu sen pun untuk pemandangan,” dengus Cannon apabila parti sendiri mencadangkan pemuliharaan hutan.

Satu lagi usaha untuk menyingkirkan Speaker Dewan ketika penutupan kerajaan menanti berlaku pada tahun 2015, ketika Rep. Mark Meadows dari North Carolina cuba menyingkirkan Speaker Republik John Boehner. “Ketidakpuasan hati dengan Speaker atas ketidakupayaannya memaksa pemotongan dana Planned Parenthood, menghentikan perjanjian Iran Presiden dan melakukan apa-apa tentang Obamacare mencapai tahap tertinggi,” seperti yang TIME gambarkan sikap sekumpulan konservatif dalam parti Boehner pada masa itu. Usul untuk menyingkirkan ahli Kongres Ohio dari jawatan speaker itu tidak dibentangkan di lantai, walau bagaimanapun, tidak seperti Cannon dan McCarthy, tetapi Boehner meletak jawatan dari Kongres dua bulan kemudian.

Setakat ini tidak jelas Republikan mana yang akan menggantikan McCarthy, tetapi dewan telah tanpa pemimpin sebelum ini, walaupun bukan dalam sejarah moden. Menurut cerita TIME 2015 yang sama, Dewan mempunyai tempoh berminggu-minggu atau berbulan-bulan apabila seorang ahli Kongres gagal mendapat majoriti undi untuk Speaker pada 1839, 1855, 1859-60 dan 1917.