Rujukan Penduduk Asal Yang Gagal Dilihat Sebagai Langkah Mundur Australia Menjadi Republik

Australians Vote In Indigenous Voice To Parliament Referendum

CANBERRA, Australia — Rujukan untuk Suara Pribumi Australia yang gagal telah menunda rancangan kerajaan untuk memutuskan ikatan perlembagaan negara dengan Raja Charles III dari Britain, kata seorang menteri pada Khamis.

Rakyat Australia minggu lalu secara meluas menolak rujukan yang akan mengabadikan dalam perlembagaan badan penasihat pribumi kepada Parlimen.

Kegagalan itu mengurangkan peluang untuk rujukan lain dalam masa terdekat untuk menukar negara ini menjadi republik dengan presiden Australia sebagai ketua negara dan bukan raja British, kata Timbalan Menteri Republik Matt Thistlethwaite.

“Pada pandanganku, ia tidak ditangguhkan, tetapi ia memang membuat lebih sukar,” kata Thistlethwaite kepada Sky News Australia.

“Rakyat Australia enggan melihat rujukan lanjut dalam jangka pendek,” tambahnya.

Perdana Menteri Anthony Albanese membuat rujukan Suara menjadi keutamaan utama untuk penggal pertama tiga tahun kerajaan Parti Buruh pimpinannya yang dipilih tahun lalu.

Albanese meletakkan Thistlethwaite untuk membersihkan jalan ke arah republik dan membuka peluang untuk rujukan diadakan dalam penggal kedua jika Buruh memenangi pilihan raya 2025.

Kematian Ratu Elizabeth II tahun lalu pada usia 96 tahun dilihat secara meluas meningkatkan semangat rakyat Australia untuk perubahan perlembagaan kepada republik.

Rujukan Suara merupakan rujukan pertama Australia dalam generasi. Rakyat Australia menolak republik Australia dalam rujukan terakhir pada 1999. Tiada rujukan berjaya sejak 1977.

Keputusan rujukan akhir minggu juga memicu tindak balas terhadap hak-hak Pribumi di dua negeri di mana penolakan “tidak” paling kuat.

Di Queensland di mana penentangan terhadap Suara paling kuat, parti pembangkang negeri pada Rabu menarik balik komitmen untuk menyokong perundingan perjanjian antara negeri dan penduduk Pribumi.

Ketua Pembangkang David Crisafulli menjelaskan beliau berharap perjanjian akan membawa kepada hasil yang lebih baik bagi penduduk Pribumi.

Tetapi rujukan meyakinkannya bahawa perjanjian akan mencipta lagi perpecahan berdasarkan bangsa dan keturunan.

“Sayangnya, dalam enam bulan terakhir Australia dan Queensland menjadi saksi salah satu perdebatan paling membahagi dalam hidup saya,” kata Crisafulli dalam kenyataan, merujuk kepada kempen rujukan.

Australia Selatan mempunyai undian “tidak” kedua terkuat dan tahun depan akan menjadi negeri Australia pertama memperkenalkan Suara Pribumi berdasarkan negeri.

Ahli Parlimen Sarah Game, yang mewakili parti minoriti Satu Negara, memperkenalkan rang undang-undang kepada perundangan negeri minggu ini yang akan membatalkan undang-undang yang mencipta Suara negeri.

“Saya fikir ini langkah yang betul: pengakuan cara rakyat Australia dan khususnya rakyat Australia Selatan telah mengundi,” kata Game kepada wartawan.

“Kami mahu komitmen kepada mereka yang terpinggir, tetapi kami tidak mahu cara yang menyebabkan perpecahan berdasarkan bangsa dan keturunan,” tambah Game.