Rite Aid Memfailkan Kebankrapan Semasa Menguruskan Saman Berkaitan Dadah

Rite Aid Files For Bankruptcy As Debt Load And Opioid Risk Rise

Rite Aid telah memfailkan permohonan perlindungan muflis dan merancang untuk menjual sebahagian perniagaannya ketika cuba menyusun semula semasa menangani kerugian dan saman berkaitan opioid.

Syarikat itu berkata kedai Rite Aid akan terus mengisi preskripsi, dan pelanggan masih boleh melawat lokasinya atau membeli secara talian semasa ia melalui proses Bab 11 sukarela. Tetapi proses itu juga akan membolehkannya mempercepatkan rancangannya untuk menutup kedai yang prestasi buruk.

Melalui Bab 11 akan membantu “mengurangkan hutang syarikat secara signifikan” serentak membantu “menyelesaikan tuntutan litigasi secara adil,” kata Rite Aid pada Ahad malam.

Rite Aid Corp. mengendalikan lebih 2,100 kedai di Amerika Syarikat, kebanyakannya di Pantai Timur dan Barat, dan telah melaporkan kerugian tahunan selama beberapa tahun.

Syarikat Philadelphia, yang menyambut ulang tahun ke-60 tahun ini, telah memotong kos dan menutup beberapa kedai ketika menangani cabaran kewangan jangka panjang.

Syarikat itu, seperti pesaingnya, juga menghadapi risiko kewangan daripada saman berkaitan preskripsi opioid. Rite Aid sudah mencapai beberapa perjanjian penyelesaian, termasuk satu yang diumumkan tahun lepas dengan negeri West Virginia untuk sehingga AS$30 juta.

Pada Mac, Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat campur tangan dalam saman pembocor maklumat yang dibawa oleh bekas pekerja di bawah Akta Palsu. Pejabat awam menyatakan dalam kenyataan bahawa rantai farmasi itu mengisi “sekurang-kurangnya ratusan ribu” preskripsi haram untuk ubat termasuk opioid.

Rite Aid memanggil dakwaan kerajaan “hiperbolik” dalam pergerakan berikutnya untuk menolaknya. Syarikat itu berkata fakta yang dinyatakan dalam kes sebenarnya menunjukkan ia melebihi keperluan kawal selia untuk pencegahan penyelewengan.

Kedai-kedai farmasi juga telah berhadapan dengan beberapa isu yang mengganggu pelanggan. Mereka telah menangani kekurangan ubat preskripsi, dan mereka telah berjuang untuk mengisi kedai mereka dengan cukup ahli farmasi dan juruteknik untuk mengendalikan farmasi. Pesakit saingan CVS dan Walgreens kedua-duanya telah berhadapan dengan peninggalan ahli farmasi yang bimbang tentang beban kerja yang semakin meningkat dan kekurangan bantuan.

Kedai-kedai juga perlu menghadapi pengimburan preskripsi yang ketat dan perniagaan vaksin dan ujian COVID-19 yang merosot dalam suku tahun terkini. Tetapi pesaing lebih besar Rite Aid telah bergerak lebih agresif ke dalam penjagaan kesihatan, membuka klinik dan menambah sumber pendapatan lain.

Walgreens dan CVS Health kedua-duanya mengendalikan kira-kira 9,000 lokasi atau lebih di AS.

Ahli ekonomi Deutsche Bank George Hill berkata dalam nota Ogos bahawa Rite Aid beroperasi pada margin keuntungan jauh lebih nipis berbanding pesaingnya dan walaupun ia boleh membayar kos untuk perkhidmatan hutangnya, ia tidak akan dapat menampung pembayaran prinsipal “berdasarkan trajektori perniagaan semasa.”

Rite Aid berkata Ahad bahawa ia telah mencapai persetujuan dengan beberapa pemberi pinjaman utama mengenai pelan penyusunan semula kewangan untuk mengurangkan hutangnya. Syarikat itu juga berkata ia memperoleh AS$3.45 bilion pembiayaan baru daripada sesetengah pemberi pinjamannya, yang akan membantu menyokong syarikat melalui proses Bab 11.

Syarikat itu juga berkata ia telah mencapai persetujuan untuk menjual pengurus faedah farmasi kecilnya, Elixir, kepada Sistem Healthcare MedImpact. Elixir mengendalikan liputan faedah preskripsi dan farmasi khusus antara perkhidmatan lain.

Rite Aid berkata MedImpact akan berkhidmat sebagai “pemimpin tawaran” dalam proses jualan yang diawas oleh mahkamah.

Rite Aid menyatakan ia belum tahu kedai mana yang akan ditutup, tetapi ia akan berusaha sedaya upaya untuk memastikan pelanggan mempunyai akses ke perkhidmatan kesihatan di lokasi Rite Aid lain atau farmasi berhampiran.

Syarikat itu juga berkata Ahad bahawa Jeffrey Stein, yang memimpin firma nasihat kewangan, dilantik sebagai CEO, menggantikan Elizabeth Burr sementara, yang kekal dalam lembaga Rite Aid. Beliau menggantikan Heyward Donigan, yang meninggalkan pada Januari.

Rite Aid berkata Stein mempunyai pengalaman bekerja dengan syarikat yang menjalani penyusunan semula kewangan.

Syarikat itu sebelum ini melaporkan bahawa pendapatannya jatuh kepada AS$5.7 bilion dalam suku kewangan yang berakhir 3 Jun, turun daripada AS$6.0 bilion setahun sebelumnya, mencatat kerugian bersih AS$306.7 juta.

Beberapa tahun lalu, Rite Aid menyokong harga sahamnya dengan pecah saham 1 untuk 20 yang mengeluarkan lebih satu bilion saham daripada pasaran. Tetapi harga saham telah merosot sepanjang tahun ini dan merosot ke bawah AS$1 pada Ogos. Saham terakhir diperdagangkan pada kira-kira 65 sen.

Awal bulan ini, Rite Aid memaklumkan Bursa Saham New York bahawa ia tidak mematuhi piawaian senarai. Semasa tempoh rehat, saham syarikat terus disenaraikan dan diperdagangkan.

Walgreens pernah cuba membeli Rite Aid untuk kira-kira AS$9.4 bilion dalam perjanjian yang diumumkan pada 2015. Tetapi rantai farmasi lebih besar itu mengurangkan ambisinya beberapa tahun kemudian dan hanya membeli sebahagian Rite Aid, kira-kira 1,900 kedai, untuk mendapatkan persetujuan pengawalseliaan anti-persaingan.

Pada 2018, saham Rite Aid merosot selepas syarikat itu membatalkan penggabungan berasingan dengan pengedar Albertsons, yang kini sedang cuba bergabung dengan pengedar lain, Kroger.


Murphy melaporkan dari Indianapolis. Kurtenbach melaporkan dari Bangkok.