Richard Roundtree, Bintang Shaft, Meninggal Dunia pada Usia 81 Tahun

11th Annual Action Icon Awards

Richard Roundtree, pelakon terkemuka yang membintangi filem “Shaft” sebagai detektif persendirian berkelas tinggi pada awal 1970-an, telah meninggal dunia. Beliau berusia 81 tahun.

Pengurus jangka panjang Roundtree, Patrick McMinn, berkata pelakon itu didiagnosis dengan kanser pankreas dan meninggal di rumahnya di Los Angeles pada Selasa. Beliau didiagnosis dengan kanser payudara pada 1993 dan menjalani mastektomi ganda.

“Karya dan kerjaya Richard telah menjadi titik perubahan bagi pelakon utama lelaki Afrika Amerika,” kata McMinn. “Kesannya ke atas industri tidak boleh dinafikan.”

Roundtree, yang dilahirkan di New Rochelle, New York, dianggap sebagai wira tindakan hitam pertama dan menjadi salah seorang pelakon utama dalam genre blaxploitation menerusi watak John Shaftnya dalam filem Gordon Parks pada 1971. Pada usia 28 tahun, ini merupakan penampilan filem pertamanya selepas memulakan kerjayanya sebagai model.

“Shaft” Roundtree merupakan sebahagian daripada perubahan bagaimana filem hitam dipandang di Hollywood, yang gagal mempertimbangkan pelakon hitam – terutamanya untuk peranan utama – dalam projek pada masa itu. Filem blaxploitation terutamanya diarahkan kepada penonton Afrika Amerika.
Dalam filem itu, wataknya bergerak dalam dunia penjenayah. Beliau kerap mengeluarkan baris popular seperti “Ia adalah tugasku untuk memuaskan bontot itu.”

“Apa yang kami lakukan adalah tembak-menembak petang Sabtu yang baik dan lama,” kata Roundtree dalam temu bual 2000 dengan Associated Press.

Lagu tema “Shaft” Isaac Hayes – yang termasuk baris “Kau ibu yang jahat – (Tutup mulutmu)” – membantu insinuasikan filem asal ke dalam kesadaran pop-kultur. Penyanyi, yang meninggal dunia pada 2008, berkata lagu itu adalah “seperti ‘tembakan yang didengari di seluruh dunia.” Single beliau memenangi Anugerah Akademi untuk lagu terbaik pada 1971 dan dua Grammy tahun berikutnya.

Selepas kejayaan filem itu, Roundtree kembali dalam kesinambungan “Shaft’s Big Score” pada 1972 dan “Shaft in Africa” pada 1973. Pada tahun yang sama, beliau memainkan detektif bijak sekali lagi dalam siri TV CBS “Shaft”, yang hanya berlangsung selama tujuh episod.

Roundtree menyambung wataknya dalam filem “Shaft” 2000, satu pembaharuan yang dibintangi Samuel L. Jackson. Beliau muncul sebagai bapa saudara Jackson dalam filem berbelanja besar yang diarahkan kepada penonton umum. Kedua-duanya muncul sekali lagi dalam peranan yang sama dalam filem 2019 bintangi Jessie T. Usher.

Jackson memanggil Roundtree “prototip” dan “yang terbaik pernah berbuat” dalam kenyataan media sosialnya.
“SHAFT, seperti yang kita ketahui adalah & akan sentiasa menjadi ciptaannya,” katanya tentang Roundtree. “Kematiannya meninggalkan lubang dalam hatiku, saya pasti juga banyak daripada anda juga.”

Melalui kerjaya 50 tahunnya, Roundtree muncul dalam beberapa filem lain termasuk “Earthquake”, “Man Friday” bersama Peter O’Toole, “Roots”, “Maniac Cop” “Se7en” dan “What Men Want” bintangi Taraji P. Henson. Beliau juga meninggalkan kesan dengan peranan televisyennya dalam “Magnum P.I.”, “The Love Boat”, “Being Mary Jane” dan “The Love Boat.”

Pada 1995, Roundtree menerima anugerah pencapaian seumur hidup di Anugerah Filem & TV MTV.