Ribuan orang berkumpul di Slovakia menentang rancangan kerajaan untuk menutup pejabat pendakwa khas

(SeaPRwire) –   BRATISLAVA, Slovakia (AP) — Mass street protests intensified Thursday across against a plan by populist Prime Minister Robert Fico to amend the country’s penal code and eliminate the office of the special prosecutor that deals with major crime and corruption.

Ribuan orang berkumpul sebagai protes menyebar ke 31 bandar dan bandar di seluruh negara, daripada dua puluhan minggu lalu. Perhimpunan juga berlangsung di luar negara, di mana orang Slovakia tinggal, seperti Republik Czech, Poland, Perancis, Norway, Ireland, Belgium dan Luxembourg, kata penganjur.

Rancangan yang diluluskan oleh kerajaan gabungan Fico termasuk membatalkan pejabat pendakwa khas, yang menangani jenayah seperti rasuah, jenayah terancang dan ekstremisme. Kes-kes itu akan diambil alih oleh pendakwa di pejabat wilayah, yang tidak menangani kes sedemikian selama 20 tahun.

Perubahan yang dirancang juga termasuk pengurangan hukuman untuk rasuah dan beberapa jenayah lain, termasuk kemungkinan hukuman tertangguh, dan penyingkatkan yang ketara bagi tempoh kekufuran.

Parlimen kini sedang membahaskan draf tetapi gabungan pemerintah telah meluluskan prosedur perundangan pantas untuk meluluskan perubahan dan menghadkan masa perbincangan. Undian mungkin berlaku awal minggu depan.

“Slovakia akan menjadi surga untuk penjenayah,” kata Richard Sulík, ketua parti pembangkang Kebebasan dan Solidariti, kepada orang ramai di Dataran SNP pusat di ibu negara Bratislava.

“Mafia, mafia,” orang berteriak. “Fico jahat,” baca salah satu banner yang dipegang oleh orang.

“Kami akan menghalang mereka jika kami kekal bersatu,” kata Michal Šimečka, yang memimpin Slovakia Progressive, parti pembangkang liberal terkuat,

mengkritik dengan ketara cadangan perubahan dan berkata beliau bersedia mencabar undang-undang di hadapan Mahkamah Perlembagaan.

Beberapa institusi Kesatuan Eropah mempersoalkan cadangan Slovakia. Fico kembali berkuasa untuk kali keempat selepas parti kiri yang dicemari skandalnya memenangi pilihan raya parlimen pada 30 September atas platform pro-Rusia dan anti-Amerika.

Banyak orang yang berkaitan dengan parti Fico — parti kiri yang dicemari skandal Smer, atau Arah — menghadapi pendakwaan dalam skandal rasuah.

Pembukaan kritikan Fico khawatir kembalinya boleh membawa Slovakia meninggalkan laluan pro-Baratnya dan sebaliknya mengikuti arah yang sama seperti Hungary di bawah Perdana Menteri Viktor Orbán.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.