Ribuan mengambil jalan raya di Slovakia dalam protes anti-kerajaan serata negara

(SeaPRwire) –   BRATISLAVA, Slovakia (AP) — Ribuan orang pada hari Khamis menyertai protes jalanan yang berkembang di seluruh negara terhadap rancangan Perdana Menteri populis Robert Fico untuk mengubah kod jenayah dan menghapuskan pejabat pendakwaan negara.

Perubahan yang dicadangkan telah menghadapi kritikan tajam di dalam dan luar negara.

Rancangan yang diluluskan kerajaan gabungan Fico termasuk membatalkan pejabat pendakwaan khas, yang menangani jenayah serius seperti rasuah, jenayah terancang dan ekstremisme. Kes-kes itu akan diambil alih oleh pendakwa di pejabat serantau, yang tidak berurusan dengan jenayah sedemikian selama 20 tahun.

Perubahan yang dicadangkan juga termasuk pengurangan hukuman bagi rasuah dan beberapa jenayah lain, termasuk kemungkinan hukuman tertangguh, dan penyingkiran yang ketara terhadap tempoh kekufuran.

Protes Khamis ini berlangsung di dua puluh bandar dan kampung, termasuk ibu negara, dan menyebar juga ke Prague dan Brno di Czech Republic, Krakow di Poland dan Paris.

“Kami tidak bersedia menyerah,” kata Michal Šimečka, yang memimpin parti liberal Progressive , parti pembangkang terkuat, kepada kerumunan besar yang memenuhi perkarangan SNP di Bratislava.

“Kami akan meningkatkan tekanan kami,” kata Šimečka. ”Kami akan mempertahankan keadilan dan kebebasan di negara kami,” katanya.

“Mafia, mafia” dan “Fico penjenayah”, orang berteriak.

Sebelum ini Khamis, gabungan pemerintah mengundi untuk menggunakan prosedur parlimen laju untuk meluluskan perubahan itu. Bermakna draf perundangan itu tidak akan ditinjau pakar dan orang lain biasanya terlibat dalam prosedur perundangan biasa.

Gabungan itu juga mengundi untuk mengehadkan perbincangan dalam bacaan pertama daripada tiga bacaan parlimen. Pembangkang mengutuk langkah itu.

“Mereka memutuskan untuk menyekat kami di Parlimen tetapi mereka tidak akan menyekat anda semua,” kata Šimečka.

Bacaan kedua, di mana perubahan mungkin boleh dibuat kepada draf perundangan, mungkin akan berlangsung minggu hadapan sementara undian akhir mungkin pada akhir minggu hadapan.

Presiden Zuzana Čaputová berkata perubahan yang dicadangkan membahayakan kedaulatan undang-undang dan menyebabkan “kerosakan tidak boleh diramal” kepada masyarakat.

Juga, Parlimen Eropah telah mempersoalkan keupayaan Slovakia untuk memerangi rasuah jika perubahan diluluskan. Pejabat Pendakwa Awam Eropah telah berkata rancangan Slovakia mengancam perlindungan kepentingan kewangan EU dan rangka anti-rasuahnya.

Čaputová berkata beliau bersedia membawa cabaran perlembagaan terhadap perundangan itu. Tidak jelas bagaimana Mahkamah Perlembagaan mungkin membuat keputusan.

Fico kembali berkuasa untuk kali keempat selepas parti kiri yang dituduh terlibat skandalnya memenangi pilihan raya parlimen 30 September dengan platform pro-Russia dan anti-Amerika.

Beberapa orang yang berkaitan dengan parti itu menghadapi pendakwaan dalam skandal rasuah.

Pembantah Fico bimbang kembalinya beliau boleh membawa Slovakia meninggalkan laluan pro-Baratnya dan sebaliknya mengikut arah Hungary di bawah Perdana Menteri Viktor Orbán.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.