Ribuan Ikan, Lumba-lumba Mati di Amazon Brazil kerana Suhu Air Meningkat

Brazil Amazon Drought

SAO PAULO — Lebih daripada 100 lumba-lumba telah mati dalam hutan hujan Amazon Brazil dalam minggu lepas kerana rantau ini bergelut dengan kemarau teruk, dan banyak lagi berkemungkinan mati segera jika suhu air kekal tinggi, kata pakar.

Institut Mamiraua, sebuah kumpulan penyelidikan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Brazil, berkata dua ekor lumba-lumba mati lagi ditemui pada hari Isnin di kawasan sekitar Tasik Tefe, yang penting untuk mamalia dan ikan di kawasan itu. Video yang disediakan oleh institut itu menunjukkan burung pemakan bangkai memakan bangkai lumba-lumba yang terdampar di tepi tasik. Beribu-ribu ikan juga dilaporkan mati, lapor media tempatan.

Pakar percaya suhu air yang tinggi adalah punca kematian yang paling mungkin di tasik-tasik di rantau itu. Sejak minggu lepas, suhu melebihi 39 darjah Celsius (102 darjah Fahrenheit) di kawasan Tasik Tefe.

Institut Pemuliharaan Kepelbagaian Biologi Chico Mendes kerajaan Brazil, yang menguruskan kawasan pemuliharaan, berkata minggu lepas ia telah menghantar pasukan doktor haiwan dan pakar mamalia akuatik untuk menyiasat kematian itu.

Terdapat lebih kurang 1,400 lumba-lumba sungai di Tasik Tefe, kata Miriam Marmontel, seorang penyelidik dari Institut Mamiraua.

“Dalam seminggu kami sudah kehilangan sekitar 120 haiwan di antara kedua-duanya, yang boleh mewakili 5% hingga 10% daripada populasi,” kata Marmontel.

Pekerja telah memulihkan bangkai lumba-lumba sejak minggu lepas di kawasan di mana sungai kering telah memberi kesan kepada komuniti tepi sungai yang miskin dan menyekat perahu mereka di pasir. Gabenor Amazonas Wilson Lima pada hari Jumaat mengisytiharkan keadaan darurat disebabkan kemarau itu.

Nicson Marreira, datuk bandar Tefe, sebuah bandar dengan 60,000 penduduk. berkata kerajaannya tidak dapat menghantar makanan secara langsung ke sesetengah komuniti terpencil kerana sungai kering.

Ayan Fleischmann, koordinator Geospatial di Institut Mamirauá, berkata kemarau itu memberi kesan besar kepada komuniti tepi sungai di rantau Amazon.

“Banyak komuniti menjadi terisolasi, tanpa akses kepada air bersih yang berkualiti, tanpa akses ke sungai, yang merupakan cara pengangkutan utama mereka,” katanya.

Fleischmann berkata suhu air meningkat daripada 32C (89F) pada hari Jumaat ke hampir 38C (100F) pada hari Ahad.

Beliau berkata mereka masih menentukan punca kematian lumba-lumba tetapi suhu tinggi kekal sebagai calon utama.