Reservation Dogs Menyeludupkan Seluruh Komuniti ke Dalam Rancangan Mengenai 4 Remaja Nakal

RESERVATION DOGS —“Dig”—Season 3, Episode 10  (Airs Wednesday, September 27th) Pictured: (l-r) Devery Jacobs as Elora Danan, Paulina Alexis as Willie Jack, D’Pharaoh Woon-A-Tai as Bear,  Lane Factor as Cheese. CR: Shane Brown/FX.

Artikel ini membincangkan siri akhir Reservation Dogs.

Dalam siri akhir FX Reservation Dogs, seorang remaja melawat bibiknya di penjara. Willie Jack (Paulina Alexis) membeli segunung snek untuk Hokti (Lily Gladstone) dan menyampaikan berita sedih bahawa ahli perubatan yang dia ikuti bayang-bayang, Fixico (Richard Ray Whitman), telah meninggal dunia. Menggunakan beg Flamin ‘Flamers sebagai alat bantu visual, Hokti menghiburnya dengan menunjukkan bahawa Fixico sebenarnya tidak hilang. Dia meletakkan cip pada setiap snek lain untuk mewakili apa yang diajarkannya kepada setiap orang yang dikenalinya dan mencatat bahawa orang-orang itu akan, sebaliknya, berkongsi pengetahuannya dengan orang lain. “Itulah cara komuniti berfungsi,” kata Hokti. “Ia meluas. Ia merebak. Apa yang kamu fikir mereka datang untuk dapatkan ketika mereka cuba menyingkirkan kita? Komuniti kita. Kamu memecahkan itu, dan kamu memecahkan individu.”

Ia adalah rumusan yang tepat tentang siri yang mencabar sempadan, mendalam, dan benar-benar asli yang dibuat oleh showrunner Sterlin Harjo, yang mencipta Reservation Dogs bersama Taika Waititi. Apa yang bermula sebagai komedi gelap tentang empat remaja Orang Asli di reservasi Oklahoma yang merancang dan mencuri untuk merealisasikan impian teman mereka yang sudah meninggal, Daniel (Dalton Cramer) untuk berpindah ke California, telah berkembang selama tiga musim menjadi perayaan komuniti yang membesarkan mereka. Kehidupan Rez tidak mudah. Daniel meninggal dunia akibat bunuh diri. Hokti, yang juga ibu Daniel, telah dipisahkan secara paksa dari kaumnya oleh negara penjajah. Kemiskinan berleluasa, dan peluang terhad. Tetapi, seperti yang dibayangkan oleh Harjo dan pasukan pelakon, penulis, dan pengarah Orang Asli, ia juga tempat di mana ikatan kekeluargaan melampaui definisi tradisional keluarga.

RESERVATION DOGS -- “Friday” -- Season 3, Episode 4 (Airs Wednesday, August 16th) — Pictured: (l-r) Paulina Alexis as Willie Jack, Richard Ray Whitman as Old Man Fixico. CR: Shane Brown/FX.

Rancangan ini dibuka, hanya dua tahun lalu, dengan curian yang sangat tidak cekap. Willie Jack dan tiga sahabat baiknya, Elora (Devery Jacobs), Bear (D’Pharaoh Woon-A-Tai), dan Cheese (Lane Factor) mencuri sebuah trak penghantaran dan menjualnya ke kilang skrap setempat yang mencurigakan. (Adegan penjara di akhir siri menutup gelung pada beberapa imej dari tayangan perdana: trak itu penuh dengan Flamin’ Flamers.) Digelar Reservation Dogs oleh sepasang kembar rapper kelana yang ingin menjadi Mose (Lil Mike) dan Mekko (FunnyBone), kumpulan itu juga secara tidak sengaja terlibat dalam permusuhan dengan geng remaja mini lain, yang (walaupun kehadiran seorang budak dikenali sebagai White Steve) memanggil diri mereka NDN Mafia.

Tetapi premis jenayah-komedi dengan cepat memudar ke latar belakang, bersama-sama dengan rujukan Quentin Tarantino yang bertajuk. Rez Dogs bukan penjenayah; mereka adalah kanak-kanak yang sangat memerlukan wang, pengembaraan, dan pengakhiran kesedihan mereka. (Malah, seperti yang kita ketahui jauh kemudian, mereka hanya berjaya merampas trak cip kerana warga tua mereka memutuskan untuk berpura-pura tidak tahu.) Elora, yang paling tua, paling marah, dan paling gelisah di kalangan kawan-kawan, akhirnya membentuk ikatan dengan pemimpin NDN Mafia, Jackie (Elva Guerra), dan melarikan diri dengannya dalam perjalanan ke Pantai Barat yang gagal. Ketika mereka terus hidup berdampingan, permusuhan antara kanak-kanak yang mempunyai banyak persamaan semakin luntur.

RESERVATION DOGS — “Elora’s Dad”— Season 3, Episode 9  (Airs Wednesday, September 20th) Pictured: (l-r) D’Pharaoh Woon-A-Tai as Bear, Devery Jacobs as Elora Danan. CR: Shane Brown/FX.

Sementara itu, Rez Dogs membesar. Bear, yang dahulu mengidolakan bapa rappernya yang tidak hadir, Punkin (Sten Joddi), belajar menjadi lelaki yang lebih baik. Elora mendapati bahawa pergi ke kolej mungkin cara yang lebih konstruktif untuk meninggalkan reservasi daripada melarikan diri. Willie Jack, sebaliknya, mendapati tujuannya di reservasi, menyatukan kawan-kawan yang telah terpisah oleh kesedihan mereka terhadap Daniel dan menjadi anak murid Fixico. Bayi dalam kumpulan itu, Cheese – seorang budak manis yang tidak pernah gagal mengenal pasti kata gantinya ketika memperkenalkan diri – setelah ditangkap bapa saudaranya yang menjadi penjaganya dan tempoh singkat yang sedih di rumah kumpulan, telah menemui rumah dengan nenek yang menyayangi (Casey Camp-Horinek) yang sebenarnya bukan saudara kandungnya.

Dia bukan satu-satunya Rez Dog yang telah, dalam erti kata lain, dibesarkan oleh masyarakat. Yatim piatu pada usia muda kerana ibunya Cookie (JaNae Collins) dan tidak menyedari sehingga musim ini bahawa bapanya (Ethan Hawke Rick) masih hidup, Elora dibesarkan di bawah mata nenek kandungnya, Mabel (Geraldine Keams) yang tegas. Bekerja dengan krew tukang bumbung termasuk bapa Daniel, Danny (Michael Spears), Bear mendapat bimbingan seorang bapa – dan gangguan ringan – yang tidak diberikan Punkin. Dia juga merasakan pertalian dengan Maximus (Graham Greene yang hebat), seorang penghuni gurun yang mengalami masalah mental yang ternyata sepupu Fixico yang terasing.

Kanak-kanak ini adalah tingkap sempurna ke dalam komuniti kerana mereka memerlukan begitu banyak daripadanya. Dengan menyerap pengetahuan dan penjagaan – tetapi juga belajar daripada kesilapan – warga tua mereka yang menyayangi tetapi cacat, mereka menemui apa yang istimewa tentang tempat yang sebelum ini mereka anggap hanya sebagai kampung halaman buntu mereka. Ketika mereka akhirnya sampai di California, pada akhir Musim 2, ada saat mencapai katarsis yang sublim di pantai. Tetapi mereka juga, dalam kenaifan mereka, kereta dan wang mereka dicuri; menjelang saat bibik Elora, Teenie (Tamara Podemski) tiba untuk mengiringi mereka kembali ke Oklahoma, tiada siapa yang serius untuk tinggal di L.A. Sebagai penonton yang, pada umumnya, memasuki rancangan tanpa banyak pengetahuan tentang budaya Orang Asli Amerika dan kehidupan reservasi, kami dapat mengikuti mereka dalam perjalanan dewasa ini.

RESERVATION DOGS -- “BUSSIN” -- Season 3, Episode 1 (Airs Wednesday, August 2nd) — Pictured: (l-r) Paulina Alexis as Willie Jack, Brandon Boyd as White Jesus, Lane Factor as Cheese, D’Pharaoh Woo-A-Tai as Bear, Devery Jacobs as Elora Danan. CR: Shane Brown/FX.

Hanya dalam 28 episod, tanpa satu pun yang lemah, Harjo mengembangkan watak tiga generasi di bandar fiksyen Okern. Satu episod Musim 2 meninggalkan Rez Dogs untuk mengikuti ibu Bear, Rita (Sarah Podemski), dan kawan-kawannya ke persidangan Perkhidmatan Kesihatan India tahunan, di mana mereka memanfaatkan peluang langka untuk melepaskan diri. Bujang dalam usia 30-an, wanita-wanita ini walau bagaimanapun telah terikat selama separuh hidup mereka dengan anak-anak dan tanggungjawab lain yang terlalu kerap diabaikan oleh rakan lelaki mereka. Beberapa episod kemudian, polis rez yang terobsesi dengan Bigfoot, Big (Zahn McClarnon) pergi dalam trip asid secara tidak sengaja, menemui kumpulan lelaki kulit putih berkuasa yang melakukan upacara lucah di tanah Orang Asli, dan menghidupkan semula hari memalukan dia gagal menyelamatkan Cookie dari kemalangan motosikalnya yang maut. Episod berdiri Musim 3 (yang mengingatkanku pada Dazed and Confused) kilas balik ke generasi datuk nenek pada hari terakhir sekolah menengah pada tahun 1970-an.

Seperti yang dicadangkan oleh perbualan Willie Jack dan Hokti, komuniti di Okern melampaui yang hidup. Bukan sahaja yang mati kekal dalam ingatan watak; mereka juga muncul kembali di Bumi untuk menyokong kaum kerabat mereka yang bersifat korporat. Semasa lawatan penjara sebelum ini, Willie Jack dan Hokti berdoa bersama-sama, dikelilingi oleh legion penyembuh nenek moyang. Episod emosional dari