Republikan Tolak Speaker Sementara Sebagai Tawaran Jim Jordan Gagal

House Lawmakers Work Towards Electing New Speaker On Capitol Hill

Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftarlah di sini untuk menerima berita seperti ini di e-mel anda.

Jim Jordan tidak dapat mendapatkan rancangannya untuk menangguhkan tawarannya untuk Menjadi Speaker dan memberi kuasa kepada Ketua Rumah Sementara untuk menggantikannya. Di luar Republikan Ohio itu, kegagalan Parti GOP untuk memilih pemimpin menunjukkan apa yang berlaku apabila sebuah parti melepaskan panduan ideologi untuk satu yang dipandu oleh personaliti, dendam kecil, dan kemarahan.

Pembuat masalah konservatif pada Khamis secara mengejutkan mengubah arah, membatalkan cubaan ketiga untuk mencapai 217 undi untuk memberikannya tongkat Speaker, dan berkata beliau tidak keberatan dengan Rep. Patrick McHenry terus berada dalam peranan Ketua Rumah Sementara sehingga akhir tahun. Langkah sementara itu akan membolehkan Dewan meluluskan rang undang-undang perbelanjaan untuk mengekalkan kerajaan terus beroperasi selepas tarikh akhir November dan meninggalkan Jordan dengan beberapa masa lagi untuk meyakinkan 20 pembangkang dan meningkat bahawa beliau adalah pilihan yang kurang teruk bagi mereka.

Tetapi campuran konservatif arus perdana dan Republikan MAGA menolak pilihan itu, dengan berkata peranan Speaker bukanlah hadiah konsolasi. Republikan tidak menyukai laman web sementara untuk menggantikan agenda mentadbir sebenar, walaupun mereka sebulat suara mengatakan McHenry adalah rakan kongsi yang baik. Jordan, meninggalkan sesi tertutup, berkata beliau akan mengulangi usahanya untuk undian ketiga untuk memberikannya tongkat itu. Masa yang tepat adalah, seperti banyak perkara di Dewan, tidak jelas.

Dewan kini tanpa pemimpin untuk masa yang paling lama sejak sebelum Watergate. Tanpa Speaker, Dewan hampir tidak dapat berbuat apa-apa, dan kebuntuan ini mula membuat ahli parlimen dari pelbagai spektrum mulai bimbang bahawa pengundi di rumah mungkin menyedari wakil mereka di Washington tidak mampu melaksanakan tugas asas mentadbir. Kebimbangan itu nyata. Jalan keluar masih belum ketemu.

Sejak Donald Trump meletakkan tanda di parti itu, Republikan menghadapi versi pertarungan ini. Sayap ekstrem yang muncul pada waktu awal pemerintahan Barack Obama berpindah ke tengah-tengah dinamik kuasa, dan Kaukus Kebebasan ultra-konservatif—di mana Jordan merupakan pengasas pengerusi—kini mendapat tempat berhampiran pusat kebanyakan pilihan Republikan. GOP tidak dapat mengabaikan suara ini seperti dahulu, dan daya ini telah memaksa penutupan, calon yang gagal, penarikan balik kompromi, malah kesilapan diplomatik palsu. Fakta bahawa majoriti Republikan yang nipis di Dewan bahkan tidak dapat memutuskan siapa yang akan memimpin hierarki mereka menunjukkan banyak tentang keutamaan parti itu. Mereka tidak memandang kepada pasukan kepimpinan yang boleh mentadbir koalisi sebanyak memandang kepada pemenang versi brutal The Hunger Games oleh GOP.

Republikan tidak mempunyai jalan keluar daripada masalah ini pada masa ini. Sesi Khamis petang muncul dengan satu kata sepakat, dan ia adalah bahawa tiada kata sepakat. Jordan tidak dapat mencapai 217 undi daripada Republikan, dan semakin jelas bahawa tiada orang lain juga boleh. Sehingga dan kecuali Republikan berpaling, kebuntuan akan berterusan. Tiada selera untuk pemimpin sementara, dan usaha Jordan untuk mempromosikan pilihan itu mungkin lebih merosakkan daripada membantu. Jordan kini dilihat sebagai oportunis beracun, mana-mana daya pengimbang dianggap sebagai pengkhianat, dan Republikan arus perdana hanya berdiri di lorong bertanya sesama sendiri, wartawan, dan perunding bagaimana lama sikap berdepan muka ini boleh berterusan. Setakat ini, ia telah menjadi dua minggu kebisuan dan mereka yang mencipta masalah kelihatan bersedia menunggu.

Akhirnya, Washington perlu bangun daripada sikap keras kepala ini atau ia akan musnah. Pencarian untuk kemurnian ideologi dan identiti telah membawa Republikan terperangkap dalam jalan buntu tanpa peta. Pemimpin parti tidak campur tangan, aktivis cuba menyabotaj sebarang kompromi, dan dermawan ditinggalkan di luar bertanya-tanya berapa kos masalah ini. GOP telah bergerak ke arah krisis ini selama bertahun-tahun. Ia akhirnya tiba di persimpangan jalan. Dan, untuk masa ini, mereka yang mempunyai undian dalam perkara ini kelihatan tidak pasti arah mana yang paling kurang teruk untuk dipilih.

Fahami apa yang penting di Washington. Daftarlah untuk surat berita D.C. Brief.